veronmaksajat.fi

Haastava hetki sijoitusasunnon ostajalle

Mia Koro-Kanerva

Vaikka asuntohintojen kehityksessä on viime aikoina nähty pieniä notkahduksia, asuntojen hinnat ovat monin paikoin korkeat.

Koska markkinoilla kuitenkin on paljon ostajia – myös sijoittajia – jotka suostuvat maksamaan asunnoista pilviähipovia hintoja, on päätelty, että asuntosijoittajien tuottovaatimusten on täytynyt laskea. Kun asuntosijoittaja joutuu kilpailemaan omaa asuntoa metsästävien tai ison rahan asuntorahastojen kanssa, kilpailutilanteessa tuottovaade väkisinkin kutistuu. Tarkoittaako tämä, että asuntosijoittamisesta on tullut huonoa bisnestä?

Kuten kaikessa sijoittamisessa, on asuntosijoittamisessakin omat syklinsä.

Toisinaan on parempi aika ostaa, toisinaan taas pitää tai myydä. Juuri nyt voi olla vaikea löytää hyvätuottoisia kohteita, mutta se ei tarkoita, ettei niitä kuitenkin olisi tai ettei niitä voisi löytyä myöhemmin. Sitä paitsi jo aiemmin hankitut olevat kohteet voivat joka tapauksessa olla tuottoisia.

Ylipäätään se joukko, joka aktiivisesti etsii uusia sijoituskohteita, on marginaalisen pieni suhteessa siihen asuntovarallisuutta hallitsevaan joukkoon, joka porskuttaa vanhojen kohteidensa kanssa tyytyväisinä. Sijoitetun pääoman tuotto näissä on pääsääntöisesti hyvä.

Monesti unohtuu, että asuntosijoittamisessa ei juuri ole tarjolla pikavoittoja. Homman tuottoisuutta pitää tarkastella pitkällä aikavälillä.

Asuntosijoittamisen syklit näkyvät myös maantieteellisesti. Monet sijoitusasuntoja ostavista kaihtavat riskiä. He ostavat paikoista, jotka historian valossa ovat osoittautuneet turvasatamiksi. Tällaisia ovat esimerkiksi suurimpien kaupunkien, kuten Helsingin ja Tampereen, keskustat. Vuosien varrella hinnat ovat vähitellen nousseet niissä pilviin, eikä tuottoisaa ostettavaa enää löydy. Sijoittajat siirtyvät toisaalle.

Kun tarpeeksi moni saa vihiä uusista hyvätuottoisista sijoituskaupungeista, lähtevät hinnat niissäkin nousemaan. Näin on käynyt esimerkiksi Jyväskylälle.

On muistettava myös, että asuntosijoittamisen hyvät puolet eivät jää pelkkiin tuottonäkymiin. Asunnoissa omaisuus on hyvin suojassa inflaatiolta, vuokramarkkina ei juuri heilahtele, vuokrat nousevat tasaiseen tahtiin ja vuokra-asunnoille on aina kysyntää siellä, missä on ihmisiä.

Ja vaikka media rakastaakin herkutella kepulivuokranantajilla, on asuntosijoittaminen suurimmalle osalle vuokranantajista eettistä sijoittamista, joka hyödyttää myös kotimaan markkinoita ja edistää työvoiman liikkuvuutta.

Vaikka sykli on nyt ostamisen kannalta monin paikoin haastavassa vaiheessa, on löytöjä edelleen mahdollista tehdä. Onnistuminen edellyttää, että kohde sijaitsee muuttovoittoisella ja nousevalla alueella ja etteivät muut sijoittajat ole keksineet aluetta vielä.

Jos jo omistaa sijoitusasunnon, paras taktiikka on varmasti pitää siitä kiinni, ellei välttämättömiä realisointitarpeita ole. Miksi myydä hyvätuottoista kohdetta, jos parempia ei ole saatavilla?

Mia Koro-Kanerva on Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja (äitiyslomalla)

 

Kirjoittajasta

Mia Koro-Kanerva

Mia Koro-Kanerva on Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja. Seuraa @Vuokranantajat twitterissä.

Blogeissa