veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Budjettitasapainon kolmas suunta

Tom Liljeström

Tasapaino kolmannesta suunnasta? ”Niin sanottu kolmas sektori, yhteiskunnalliset yritykset ja yhteisöt ovat monessa maassa kantamassa ja rakentamassa merkittäviä tehtäviä niin kulttuurin piirissä kuin sosiaalisen alan ja terveydenhuollon puolella. ”

Minihallitusneuvottelujen alla budjetin tasapainottamisen keinot ovat taas nousseet pinnalle. Poliittinen yhteisymmärrys näyttää löytyvän siitä, että tulojen lisäys ja menojen vähentäminen ovat suurin piirtein samoilla painoilla.

Tulot ylös, menot alas

Suomessa vieraillut taloustieteilijä Thomas Piketty käytti äskettäin puheenvuoron valtion tulojen nostamisen puolesta. Ehdotuksena oli muun muassa perintöveron nosto ja varallisuusveron kasvu varallisuuden mukaan. Tulojen lisäystä hallitus hakee myös sillä, että se pyrkii myymään valtion yhtiöitä noin kahdella miljardilla eurolla. Nähtäväksi jää, pitääkö hallituksen maaliskuinen linja käyttää rahoja velkojen lyhentämiseen. Elvytys on saanut aikaisempaa enemmän kannatusta, ja syy on vaisu kansainvälinen talouden kasvu. Ei voida luottaa siihen, että viennin nousu kasvattaisi valtion tuloja verotulojen kautta.

Menojen leikkauskeinoista eräs keskeisimpiä on sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus, joka pysyy pätkähallituksen pöydällä. Rakenteelliset uudistukset ovat otsikkotasolla helppoja, mutta käytäntöön vienti on haastavaa.

Kolmatta linjaa kohti tasapainoa?

Tulojen lisäyksen ja menojen vähentämisen lisäksi on syytä pohtia valtion roolia osana kansantaloutta. Julkisen sektorin palvelujen tuottamisen vaihtoehtona ei ole pelkästään oma tuotanto tai palvelun osto yksityiseltä. Niin sanottu kolmas sektori, yhteiskunnalliset yritykset ja yhteisöt, ovat monessa maassa kantamassa ja rakentamassa merkittäviä tehtäviä niin kulttuurin piirissä kuin sosiaalisen alan ja terveydenhuollon puolella. Meillä perinteisesti valtion ja kuntien rooli on edelleen turhan keskeinen. Ensimmäisiä hyviä askeleita tähän suuntaan edustavat yksityinen rahoitus osana yliopistojen varainhankintaa ja merkittävää huomiota herättänyt Helsingin uuden lastensairaalan rahoitus.

Kolmas sektori nähdään helposti vain yhtenä lisäarvoa tuottavana tekijänä. Valtion budjetin näkökulmasta kasvava rooli voisi olla keventää budjetin piiriin kuuluvia asioita. Kaupan päälle tulisi rooli olla uudistuvan talouskasvun mahdollistaja rakentamalla sujuvampaa yhteiskuntaa.

Tom Liljeström on LähiTapiola Varainhoidon toimitusjohtaja

Artikkeli on julkaistu Sijoitustalous-blogissa 18.6.2014

Kirjoittajasta

Tom Liljeström

Tom Liljeström on LähiTapiola Varainhoidon toimitusjohtaja. Seuraa @TomLiljestrom Twitterissä.