veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Annetaan Suomelle mahdollisuus

Antti Palola

Suljen silmäni ja teen aikamatkan lapsuuteen, joka osuu vajaan kahdenkymmenen vuoden päähän sodan päättymisestä. Istun kotikeittiön pöydän ääressä, tartun kynään ja kirjoitan ruutupaperille kirjettä joulupukille. Paperille piirtyy pienen pojan toiveita: junarata, autorata, sukset, monot, jääkiekkomaila ja luistimet. Pehmeistä paketeista ei olisi niin väliä.

Suomi oli tuolloin vasta noussut jaloilleen sodan jälkeen. Maata oli rakennettu, sotavelat maksettu ja hyvinvointia luotu kaiken niukkuuden keskellä. Ihmiset välittivät toisistaan, lasten perään katsottiin ja vanhuksista huolehdittiin.

Avaan silmäni ja olen tässä ajassa. Istun työpöytäni ääressä, katson tietokoneeni näyttöä, sormeni hakeutuvat näppäimistölle ja alan naputella aikuisen miehen kirjettä joulupukille. – Vinkkaan pukille, että antaisi kovien pakettien sijaan Suomelle mahdollisuuden. 

***

Suomi on vauraampi kuin koskaan. Kaikesta varallisuudesta ja materiaalisesta yltäkylläisyydestä huolimatta tuntuu siltä, että elämme ankeampia aikoja kuin pienen pojan lapsuudessani elettiin. Meillä ei muka ole enää varaa hyvinvointivaltion ylläpitämiseen. Itsekkyys ja ahneus täyttävät mielet. Ihmisillä ei ole enää aikaa lapsilleen - vanhusten huolehtimisesta nyt puhumattakaan.

Toivon, että kaikki Suomen lapset saisivat elää turvallisen lapsuuden ilman painetta kasvaa liian nopeasti nuorten ja aikuisten maailmaan. Lapsilla on oltava oikeus lapsuuteen, johon kuuluu aivan tavalliset leikit ja telmiminen.

Toivon kaikille koululaisille i-Padit Niiden myötä he oppivat asioita fiksusti ja tasa-arvoisesti. Koulutukseen panostaminen alkaa peruskoulusta, jatkuu lukioon ja ammatilliseen koulutukseen ja päätyy lopulta korkeakoulutukseen. Siinä on avain Suomen menestykseen ja hyvinvointiin myös tulevaisuudessa. - Anna pukki päättäjille ymmärrystä olla leikkaamatta koulutuksesta ja osaamisesta, sillä se leikkaisi myös Suomen tulevaisuutta.

Toivon kaikille ja ennen muuta työttömille työtä. Työ on kaikille tärkeää ja kuuluu osaltaan arvokkaaseen elämään.

Toivon eläkeläisille riittäviä eläkkeitä, joiden avulla he pystyvät elämään säällistä ja puutteetonta vanhuutta tekemänsä päivätyön päälle. Uskon tämän jatkossakin toteutuvan, kunhan vain syksyn eläkeratkaisu pannaan toimeen, pidetään maksuista huolta ja rahoitus kestävällä pohjalla.

Toivon päättäjiltä viisautta, ymmärrystä ja rohkeutta tehdä ratkaisuja, joilla turvataan investoinnit ja lisätään työpaikkoja. Toivon Suomeen lisää työtä ja kasvua. Ne tuovat sitten osaltaan mukanaan verorahoja hyvinvoinnin ylläpitämiseen.

Toivon työmarkkinajärjestöiltä ymmärrystä ja malttia tehdä sopimuksia, joilla Suomi lähtee uuteen nousuun kohti parempia aikoja.

Toivon, että jouluna maan peittää puhtaan valkoisena hohtava hanki ja että kirkas tähtitaivas tuo valoa ankean pimeyden keskelle ja että maassa vallitsee rauha ja ihmisillä hyvä tahto.

Mahdollisuuksien joulua kaikille!

Antti Palola on STTK:n puheenjohtaja

Kirjoittajasta

Antti Palola

Antti Palola on STTK:n puheenjohtaja. Seuraa @AnttiMPalola Twitterissä.

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.