veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Kehysriihen lopputulos nostaa vuokria

Mia Koro-Kanerva

Näinhän se meni, että asuntoministeri Kiuru lupasi kehysriihessä laajan asuntopoliittisen paketin. Se, mitä saatiin, oli yleishyödyllinen tukipaketti. Lupaus ei siis toteutunut edelleenkään koko vuokra-asuntomarkkinan näkökulmasta. Valitut keinot eivät myöskään ole sellaisia, joilla saataisiin nopeasti riittävä määrä vuokra-asuntoja. Rehellisesti sanottuna, välillä tuntuu, ettei hallituksessa tiedetä, halutaanko yksityistä vuokra-asuntokantaa vai halutaanko se ajaa alas.

Nyt kehysriihessä ei huomioitu yksityistä vuokra-asuntokantaa lainkaan. Tämä voi merkitä vain sitä, että vuokrat tulevat nousemaan. Vuokratasoihin vaikuttaa kokonaisvuokra-asuntokanta. Jos yksityinen vuokra-asuntokanta vähenee, paine tuettua kantaa kohtaan kovenee. Vaikka vuokratasoon vaikuttaa moni asia, on suuri merkitys kuitenkin kysynnän ja tarjonnan tasapainolla. Vuokra-asuntopula nostaa vuokria.

Myös muut kehysriihen asuntopoliittiset ratkaisut vaikuttavat vuokria nostavasti. On täysin selvää, että kiinteistöveron, sähköveron ja pääomatuloveroveron 32 %:n rajan kiristys valuu ajan mittaan vuokriin. Se ei tapahdu yhdessä yössä, vaan sitä mukaa kun tehdään uusia vuokrasopimuksia ja kun punnitaan vuotuisia vuokrankorotuksia.

Vuokranantaja monesti pohtii tehdäkö vuotuinen vuokrankorotus vai onko riski, että nousu on vuokralaiselle liikaa ja hän lähtee. Viimeaikainen markkinatilanne on tuottotavoitteen saavuttamisen osalta ollut monessa paikassa niin haastava, että vuotuiset korotukset on pääsääntöisesti tehty ja arvelen, että näin tehdään myös jatkossa.

Mutta vaikka vuokria saataisiinkin nostettua, ei moni yksityinen vuokranantaja voi haaveilla samanlaisesta 8 %:n tuottotavoitteesta omalle pääomalle, joka yleishyödyllisille toimijoille sallitaan tukimuotojen lisäksi.

Kehysriihen tavoite oli saada lisää verotuloja valtion velkaantumisen estämiseksi. Lopputuloksena luvattu asuntopoliittinen paketti kuitenkin vain syö valtion tuloja, kun yksityinen vuokra-asuntokanta taas lisäisi niitä. Yksityisiä vuokranantajia kannustamalla olisi saatu kaivattuja verotuloja ja samalla kasvukeskukset olisivat saaneet kaivattuja vuokra-asuntoja.

Suomen Vuokranantajat on vaatinut yksityisille vuokranantajille pääomatuloveroprosentin laskua yhteisöveron tasolle silloin, kun sijoitetaan vuokrauskäyttöön tulevaan uudiskohteeseen. Tämä toisi 20 %:n verokannalla valtiolle 10,4 miljoonaa lisää verotuloja. Vaikka vaatimus on ollut verokantaa laskeva, se olisi merkittävästi verotuloja lisäävä. Olisihan niitä paljon muitakin toimia, joita voitaisiin tehdä yksityisen vuokra-asuntokannan lisäämiseksi, mutta tällainen keino kannustaisi yksityisiä sijoittamaan nyt jo valmistumisvaiheessa oleviin uudiskohteisiin ja uusia asuntoja saataisiin vuokramarkkinoille nopealla aikataululla.

>> Taloustaito

Kirjoittajasta

Mia Koro-Kanerva

Mia Koro-Kanerva on Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja. Seuraa @Vuokranantajat twitterissä.

Blogeissa

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.