veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Kadonneen työllisyyden metsästäjät

Tom Liljeström

Euroopan työllisyystilanteen kehittymisessä ei ole vielä kehumista. Millainen rooli EKP:lla pitäisi olla työllisyyden ja talouskasvun parantamisessa?

Pörssi surffaa Janet Yellen -aaltoa. Tuleva Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja on toistuvasti korostanut keskuspankin roolia työllisyyden parantamisessa. Yhdysvaltojen keskuspankin tavoitteisiin on jo pitkään kuulunut alhaisen inflaation lisäksi talouskasvun ja työllisyyden tukeminen. Euroopan keskuspankin tavoite sen sijaan on ollut vain inflaation pitäminen alhaalla. Vaikka Euroopan talous on kääntynyt loivaan nousuun, työllisyyden kehitys on edelleen huonoa.

Laajentuvatko myös Euroopan keskuspankin tavoitteet lähitulevaisuudessa? Uskon, että näin käy nopeasti. Kun työttömyys pitkittyy, taloudellinen ongelma laajenee poliittiseksi ongelmaksi. Poliittinen päätöksenteko tarvitsee lisää työkaluja, ja eräs työkalu on keskuspankin päätösten siirtäminen poliittisen päätöksenteon alle. Seurauksena Euroopan keskuspankin tavoitteet alkavat muistuttaa rapakon takaisia tavoitteita.

Kasvun jatkuminen avainasemassa

Välitön haaste on euron vahva arvo, joka vaikeuttaa eurooppalaisten yritysten vientiä. Rakenteelliset haasteet ovat vielä laajemmat. Koska tulevaisuuden veronkanto on täysin riippuvainen talouskehityksestä, kasvun jatkuminen on avainasemassa. Siksi politiikan uudessa ytimessä on oltava keinoja kannustaa yritystoimintaa pitkäjänteisesti uskottavalla tavalla. Oppia voidaan ottaa esimerkiksi Viron investointeihin kannustavasta verotuksesta.

Parhaimmassa iskussa olevat taloudet eivät odota ulkoisen kasvun paluuta, vaan luovat oman nousunsa hakeutumalla ennakkoluulottomasti uusille alueille. Tässä on mielestäni Suomenkin tie uuden kasvun löytämiseen.

 

>> Taloustaito

Kirjoittajasta

Tom Liljeström

Tom Liljeström on LähiTapiola Varainhoidon toimitusjohtaja. Seuraa @TomLiljestrom Twitterissä.

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.