veronmaksajat.fi

Asuntosijoittajan syyssesonki - Voiko kuumilla markkinoilla epäonnistua?

Mia Koro-Kanerva

Syksyn tullen vuokramarkkinat käyvät kuumina. Opiskelijoita virtaa kaupunkeihin ja kaikki asunnot tuntuvat kelpaavan. Vuokratasot ovat huipussaan ja tiedotusvälineet suistuttavat vuokranantajan markkinoita. Voiko jokin silti mennä asuntosijoittajalla pieleen?

Voi. Sijoituskohteeksi valittu asunto voi esimerkiksi olla vääränkokoinen.

Vaikka monessa suhteessa kasvukeskuksissa on vuokranantajan markkinat, tämä ei tarkoita, että esimerkiksi perheasunnot menisivät kuin kuumille kiville. Pikemminkin päinvastoin. Moni kolmiota tai neliötä vuokraava voi kärvistellä pitkäänkin ilman vuokralaista ja ihmetellä, missä vika, kun ei näytölle tule ketään. Vuokratasoa voi joutua laskemaan roimastikin, jotta asunnon ylipäätään saa vuokralle.

Vuokra-asuntoilmoituksessakin voi mennä moni asia pieleen.

Moni ajattelee, että tärkeintähän on vain ilmoittaa, että asunto on vuokrattavissa. Jos ilmoituksessa ei kuitenkaan ole kuvia eikä juuri paljon muutakaan, se ei houkuttele hyviä vuokralaisia.

Vuokranantajaa helpottaa, että näytölle tulee juuri tästä asunnosta kiinnostuneita, maksukykyisiä ja luotettavia vuokralaiskandidaatteja. Kandidaatitkaan eivät halua rampata turhaan näytöillä asunnoissa, jotka osoittautuvat täysin sopimattomiksi heidän omiin tarpeisiinsa. Vaivaa ilmoituksensa eteen nähneet vuokranantajat nappaavat yleensä parhaimmat ja motivoituneimmat vuokralaiset.

Huono ja valmistelematon asunnon näyttö käännyttää pois hyviä vuokralaisia. Asunto, jota ei ole siivottu, joka haisee epämiellyttävälle, johon ei tule valoa ja jossa on selviä tavaroiden säilytysongelmia, ei saa vuokralaisia hihkuen täyttämään yhteystietolomaketta. Kunnon siivous, tuuletus ja yksinkertaiset kaappiratkaisut pelastavat tilanteen.

Moni seuloo asunnon näytöllä hakijoista vain nättejä nuoria naisia. Jotkut vuokranantajat laativat jopa vuokra-asuntoilmoituksen niin, että se on suunnattu vain nuorille naisille. Sukupuoli ja ikä eivät ole kuitenkaan minkäänlaisia takeita vuokralaisen maksukyvystä, siisteydestä ja säntillisyydestä, saatikka pysyvyydestä. Pikemminkin moni vannoo nuorten miesten nimeen, koska heidän vuokrasuhteensa tuntuvat olevan pysyvämpiä kuin nuorten naisten. Parasta olisi seuloa näytöllä omaan strategiaan sopivin mahdollinen tyyppi, kuten vaikka kampusalueelle opiskelija tai rauhalliselle arvoalueelle työkomennuksella oleva iäkkäämpi henkilö.

Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä, saattaa moni markkinahuumassa tehdä sen pahan erheen, ettei tarkista vuokralaiskandidaattinsa taustoja. Sijoitustoiminnalle ei tee terää, että muutaman kuukauden päästä vuokrasuhteen alusta vuokralainen osoittautuu maksukyvyttömäksi. Tarkista siis aina kandidaatin luottotiedot ennen sopimuksen allekirjoittamista.

>>Taloustaito

Kirjoittajasta

Mia Koro-Kanerva

Mia Koro-Kanerva on Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja. Seuraa @Vuokranantajat twitterissä.

Blogeissa