veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Ulkomaille talvilomalla – näin säästyt isolta puhelinlaskulta

Ulkomaille talvilomalla – näin säästyt isolta puhelinlaskulta
20.2.2023

Kun matkustat ulkomaille, kotimainen puhelinliittymä toimii paikallisen operaattorin verkossa. Tätä kutsutaan verkkovierailuksi eli roamingiksi. Tässä sinulle vinkkejä huolettomaan nettisurffailuun ulkomailla.

Tee esivalmistelut ennen matkaa

Lomakohteen alueen kartat kannattaa ladata ennen matkaa, jotta tiedonsiirtoyhteyttä ei tarvitse tuhlata karttojen käyttämiseen ulkomailla. Myös matkalukemiset, sarjat ja elokuvat on syytä ladata laitteille jo ennen matkaa.

Kirjoita operaattorisi asiakaspalvelun numeron ylös, sillä sitä kannattaa säilyttää muuallakin kuin puhelimen kontaktitiedoissa siltä varalta, että puhelin katoaa tai varastetaan.

Säädä puhelimesi roaming-asetukset kuntoon.

Jos haluaa estää dataverkkovierailun kokonaan, puhelimen asetuksista voi yleensä asettaa dataroamingin eston.

Kun roaming on estetty, puhelimella ei pääse ulkomailla mobiiliverkon kautta käyttämään tiedonsiirtoa vaativia sovelluksia, esimerkiksi sähköpostia tai karttapalveluja. Pikaviestisovellukset ja kuva- tai videoviestien lähettäminen tai vastaanotto eivät liioin onnistu.

Tiedonsiirto on mahdollista vain WiFi-verkoissa, kun dataroaming on estetty.

  • Jos matka suuntautuu EU- tai ETA-maihin, puhelut ja tekstiviestit veloitetaan kotimaan hinnalla, ilman roaming-lisämaksuja.
  • EU:n ulkopuolella puheluiden, viestien ja tiedonsiirron hinnat eivät ole säänneltyjä, joten hinnat kannattaa tarkistaa etukäteen operaattorilta.

Tarkista etukäteen, mitä liittymäsi tiedonsiirto maksaa. Esimerkiksi DNA-liittymän EU-datapaketissa tiedonsiirto on maksutonta, ja sen täytyttyä tiedonsiirrosta veloitetaan EU-lisämaksu.

Datapaketeista 10 gigatavua riittää useimmille lomailijoille. Esimerkiksi kymmenen tunnin nettiselailu kuluttaa keskimäärin 1,5 gigatavua. Ainoastaan videoiden katsomisessan pitää olla olla tarkkana, sillä HD-tasoisen videon katsominen saattaa kuluttaa tunnissa 2,5 gigatavua dataa.

Hyödynnä WiFiä matkalla, muista kuitenkin tietoturva

Videoita kannattaa katsella majoituspaikan tai paikallisen kahvilan tarjoamassa WiFi-verkossa. Ilmaisia langattomia verkkoja löytyy yleensä hotelleista, ravintoloista ja lentokentiltä.

Julkisiin langattomiin verkkoihin on kuitenkin syytä suhtautua varauksella, koska niissä on korostunut haavoittumisriski. Yhteys kannattaa aina suojata VPN-palvelulla.

WiFiä voi hyödyntää myös puheluissa, jos liittymäsi sen mahdollistaa.

Tarkista operaattoriltasi, mikä on liittymäsi EU:n asetuksen mukainen roaming-tiedonsiirron saldoraja, joka varmistaa, ettei laskulle tule yllätyksiä.

Esimerkiksi DNA:lla palvelu suojaa yllättäviltä laskuilta lähettämällä muistutustekstiviestin, kun saldorajasta on käytetty 80 prosenttia, ja katkaisemalla tiedonsiirtoyhteyden ulkomailla saldorajan täyttyessä. Rajaa voi myös muuttaa halutessaan sopivammaksi.

Vinkit: DNA:n mobiililiiketoiminnan johtaja Cedric Kamtsan.

Minna Petäinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti