veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Puhelinvaras iski Italiassa – kuukausi ilman kännykkää oli kiperä kokemus

Puhelinvaras iski Italiassa – kuukausi ilman kännykkää oli kiperä kokemus
10.6.2024

Kun puhelin varastetaan, suurin ongelma ei ole puhelimen vaan sen sisällön katoaminen. Jopa rikosilmoituksen tekeminen ilman puhelinta voi osoittautua mahdottomaksi.

Joulukuinen ilta Roomassa on kirkas ja täynnä juhlan odotusta. Käsiäni palelee ja laitan ne taskuun. Ei olisi pitänyt, sillä kaksi tuntia myöhemmin huomaan, että puhelimeni on hävinnyt eikä minulla ole aavistustakaan, miten se on käsilaukustani napattu.

Puhelimen suojakuoren taskussa oli pankkikorttini ja – typerää kyllä – myös henkilökorttini. Pankkikortin kuolettaminen oli helppoa matkakumppanin puhelimella. Samoin uuden henkilökortin saaminen.

Puhelimen häviäminen sen sijaan osoittautui henkilökohtaiseksi katastrofiksi. Katastrofaaliselta tilanne tuntui siksi, että olin kuukauden reissussa, pääosin etätöissä, ja reissusta oli kolme ja puoli viikkoa jäljellä. Yksinyrittäjänä en voinut pyytää vaihdetta ohjaamaan minulle tulevia puheluita kollegalle enkä taloushallintoa hoitamaan laskujani.

Ehtiikö rötöstelijä viedä identiteettini?

Katastrofitunnelma paheni, kun ymmärsin mitä kaikkea en voi tehdä sen vuoksi, että puhelimeni mukana katosivat pankkitunnukseni. Ilman niitä en voinut tehdä edes rikosilmoitusta Suomeen.

Toki puhelimessa oli sormenjälkitunnistus ja itse valittu pin-koodi ja olin jäädyttänyt liittymäni heti pankkikortin kuolettamisen jälkeen. Mutta ehkä ammattilainen olisi parissa tunnissa ennen kuoletuksia hakkeroinut itselleen valeidentiteetin? Tai ainakin kahminut kaksin käsin pieniä lähimaksuostoksia. 

”Puhelinten suojauksia pidetään yleisesti varsin hyvinä, jos on huolehtinut mainitsemistasi asioista. Tavallinen taskuvaras ei siis pääse kiinni lukitussa puhelimessa oleviin tietoihin”, lohduttaa petos- ja rikostorjunnasta vastaava johtaja Niko Saxholm suomalaisia pankkeja edustavasta Finanssiala ry:stä.

Henkilökorttiin perustuvaa identiteettivarkautta Saxholm pitää pankkitilille pääsyä pahempana uhkana. Lähimaksuostokset olisivat pieni riesa siihen verrattuna. Toivon siis hartaasti, että voro oli kiinnostunut vain puhelimestani.

Älä tingi puhelimen suojauksesta

Myös Telia Finlandin mobiililiiketoimintojen johtaja Tuukka Tolonen korostaa puhelimen suojauksen tärkeyttä: ”Jos suojauksesta ei ole huolehdittu, edes liittymän sulkeminen ei estä puhelimella olevien sovellusten käyttöä.”

”Puhelinliittymän sulkeminen väliaikaisesti tarkoittaa, ettei kyseisellä sim-kortilla voi soittaa, lähettää viestejä tai käyttää nettiä. Liittymän sulkeminen ei vaikuta puhelimen sovellusten käyttöön tai tietojen selaamiseen. Kaikki puhelimen sisältö on puhelimessa, ei sim-kortilla.”

Rahani olivat ehkä turvassa, mutta viheliäistä oli, etten pystynyt hoitamaan omia enkä yritykseni pankkiasioita, en yritykseni arvonlisä- enkä muitakaan veroilmoituksia enkä siirtämään puhelinliittymääni uuteen puhelimeen, jonka jo suunnittelin ostavani Italiasta.

En pystynyt ostamaan juna- tai bussilippuja verkosta, joka on Italiassakin yleisin tapa pilettien hankkimiseen. Onneksi sentään majoitus ja pitkän matkan junaliput oli ostettu, maksettu ja tulostettu koti-Suomessa. 

Pankkikortin katoaminen oli pikku juttu sen ansiosta, etten ollut matkalla yksin enkä aivan varattoman matkakumppanin kanssa.

Kolme päivää selvittelyä, tuloksena ihmiskoe

Puhelimeni vietiin lauantai-iltana. Sunnuntai kuluikin sitten rikosilmoituksen tekemiseen, joka on edellytys mm. vakuutuskorvaukselle ja uudelle henkilökortille.

Maanantaiaamun lähettelin sähköposteja tärkeimmille yhteistyökumppaneilleni, ettei minua kannata tavoitella puhelimitse. Olipa muuten kankeaa, kun sähköposteja ei voinut lukea puhelimesta!

Seuraavaksi selvittelin DNA:n puhelinliittymäni siirtämistä uuteen puhelimeen. Pitkän puhelun jälkeen lopputulos oli, ettei sen paremmin fyysistä kuin sähköistäkään sim-korttia voitu toimittaa minulle Italiaan ilman vahvaa tunnistautumista.

Käytäntö sim-kortin lähettämisessä ulkomaille ja e-simin käyttöönotossa näyttää kuitenkin vaihtelevan operaattoreiden välillä. Kun kysyin asiaa Telia Finlandilta, minulle vastattiin, että uuden e-simin tilaaminen onnistuu ulkomailla jopa puhelimitse ja että sen aktivointiin käytetään tuolloin sähköpostitse lähetettävää QR-koodia. Perinteinen fyysinen sim-korttikin voidaan lähettää asiakkaan antamaan osoitteeseen ulkomailla.

Soitin myös pankkiini, josta ei uusia ideoita maksuliikenteen hoitamiseen herunut. Seuraavaksi selvittelin yritykseni maksujen kohtaloa ja yritin turhaan tehdä rikosilmoitusta Suomeen puhelimitse.

Tiistaista leijonanosa kului konsulaattivierailuun. Sinne ei kelvannut tuore sähköinen valokuva, joten ei muuta kuin kadunvarren kuva-automaattiin. Muuten asiointi Borghesen puiston kupeessa sujui mainiosti. Siihen auttoi mukana ollut kopio passista ja kadonneesta henkkarista.

Tämä kaikki perustui tietenkin siihen, että varkaus tapahtui kaupungissa, jossa on Suomen konsulaatti.

Harkitsin jopa käyntiä Suomessa uutta puhelinta ja ennen kaikkea pankkitunnuksia varten, mutta lopulta päätin alistua edessä olevaan ihmiskokeeseen: lähes kuukausi ilman puhelinta. 

Ihmiskoetta helpotti, että reissun majapaikoissamme oli erinomainen wi-fi eli puhelinta ei tarvittu tukiasemana.

Tunnuslukutaulukko ei yksin riitä

Soimasin tietenkin itseäni siitä, että kännykän taskussa oli kaikki arvokas omaisuuteeni, mutta eipä korttien hajasijoitus lompakkoon auta, jos voro nappaa koko käsilaukun.

Ensin soimasin itseäni myös siitä, etten ollut varautunut reissuun kansalaisvarmenteella. Sillä olisi voinut tehdä rikos- ja veroilmoitukset ja joissain pankeissa hoitamaan jopa pankkiasioita. Minun pankissani tosin ei. Mutta kansalaisvarmennekaan ei auta, jos henkilökortti katoaa.    

Sen tiesin, ettei tunnuslukutaulukon piilottaminen matkalaukun vuorin sisälle olisi auttanut, koska viimeinen varmistus tehdään nykyään aina puhelimella tai erillisellä tunnuslukulaitteella, jos sellaisen on onnistunut pankistaan saamaan.

Pankin tunnistautumissovelluksen olisi kuitenkin voinut ladata Suomessa kahteen eri laitteeseen eli puhelimen lisäksi esimerkiksi tablettiin. Matkalla sitä ei voi enää tehdä.

Niko Saxholm kertoo ottavansa itse vähänkään pidemmälle matkalle mukaan kaksi puhelinta, parin eri pankin tunnisteet, mobiilivarmenteen ja useamman luottokortin.

Käteistäkin kannattaa jonkin verran olla. Kortit ja puhelimet pitää tietenkin säilyttää toisistaan erillään. Jos ei omista kahta puhelinta, kotimaasta ostetun tyhjän sim-kortin voi aktivoida uuteen puhelimeen ulkomailla. ”Varautuminen ei ole ilmaista”, myöntää Saxholm.

Henkilökortti ja tuplavarmistukset on suositeltavaa jättää hotellin tallelokeroon, jos sellainen on ja jos ylipäätään majoittuu hotellissa.

Matkaliput saattaa löytää sovelluksesta

Puhelin on toki muutakin kuin vahva tunnistautumisväline. Se on esimerkiksi paikka tallentaa matkaliput, valokuvat ja tärkeät viestit.

Mitä tapahtuu puhelimen syövereissä oleville matkalipuille, kun puhelin häviää? Jos matkaliput on ostettu kirjautuneena lento- tai bussiyhtiön palveluun, liput löytyvät kyseisestä sovelluksesta vaikka matkakumppanin puhelimella tai millä tahansa tietokoneella – kunhan muistaa vähintään käyttäjätunnuksensa. Lentolippu löytyy myös lentoyhtiön tiskiltä henkilöllisyystodistuksella.

Kirjautumattomana ostettua juna-, bussi- tai konserttilippua voi olla mahdoton jäljittää, mikäli lippu on vain puhelimessa eikä puhelimen sisältöä ole varmuuskopioitu pilveen. Android-puhelimen varmuuskopioidut tiedostot löytyvät Googlen pilvipalvelusta ja Iphonen vastaavasti Icloud-pilvestä. Verkosta hankitut liput voi yleensä ohjata myös sähköpostiin eikä kotona hankittujen lippujen tulostaminenkaan aivan turhaa ole.

Pahimmassa tapauksessa sekä odotetusta esityksestä että sinusta tulee no show.

Puhelimen lähes koko sisällön, kuten useimmat sovellukset, valokuvat, viestit ja yhteystiedot, saa palautettua uuteen puhelinlaitteeseen, jossa on sama käyttöjärjestelmä kuin entisessä, kunhan on ottanut käyttöön puhelimessaan automaattisen varmuuskopioinnin.

Kotona kaikki järjestyi

Selvisin ihmiskokeesta lopulta vähäisin vaurioin: aikaa ja hermoja kului ja verottaja muisti myöhästymismaksuilla, mutta matkavakuutus korvasi uuden puhelimen ja jopa henkilökortin hankintakulut. Kotona odotti reissun jälkeen uusi pankkikortti, ja tilini oli pysynyt koskemattomana.

Kotona odotti myös kirje, jossa oli henkilökortin kylkiäisenä lähetetty tunnus, joka tarvitaan, jos haluaa aktivoida henkilökortin kansalaisvarmenteeksi.

Teleoperaattorin myymälässä väliaikaisesti suljettu liittymäni siirrettiin saman tien uuteen puhelimeen vanhalla tutulla numerolla parinkympin maksua vastaan.

Ja pieni positiivinen yllätys tapahtui jo Roomassa. Olin jättänyt henkilökorttihakemukseni konsulaattiin tiistaina ja jo torstaina minulle soitettiin, että uusi henkilökorttini oli saapunut Suomesta.SIN. LAATIKKO:

TURVALLISUUS | NÄIN VARAUDUT KÄNNYKKÄROSVOIHIN

  • Varmista, että puhelimesi suojaus on kunnossa eli olet ottanut käyttöön biometrisen tunnisteen, pin-koodin (joka on jotain muuta kuin 0000 tai 123456) ja huolehtinut siitä, että puhelimesi lukittuu automaattisesti, kun sitä ei käytetä.
  • Säilytä pankki- ja henkilökorttisi jossain muualla kuin puhelimen suojakuoren taskussa ja mielellään erillään toisistaan.
  • Säilytä pankkikortin ja puhelinoperaattorin sulkunumerot – ja etenkin jos olet yksin matkalla – myös tärkeimpien kontaktiesi puhelinnumerot myös muualla kuin puhelimessa.
  • Jos omistat kaksi puhelinta, ota mukaan molemmat.
  • Jos sinulla on kaksi eri maksukorttia, ota mukaan molemmat ja mikäli ei ole, harkitse varakortin hankkimista.
  • Lataa kotona verkkopankin tunnistautumissovellus kahteen eri laitteeseen.
  • Tallenna matkalippusi ja muut lippusi myös muualle kuin puhelimeen tai tulosta ne paperille.
  • Hyödynnä puhelimesi varmuuskopiointia.
  • Aktivoi kansalaisvarmenne ja muista pakata kortinlukija mukaan ainakin pidemmälle matkalle.
  • Älä lumoudu kännykkäkuvauksesta liikaa ainakaan väkijoukossa.

 

KOLME VARMENNETTA | Vahvoja tunnistautumistapoja pankkitunnusten lisäksi ovat viranomaisen tarjoama kansalaisvarmenne ja DNA:n, Elisan ja Telian asiakkailleen tarjoama mobiilivarmenne. Mobiilivarmenne toimii puhelimella. Siinä käyttäjätunnuksena toimii oma puhelinnumero, jonka lisäksi tarvitaan tunnusluku. Kansalaisvarmenne perustuu varmenteeksi aktivoituun henkilökorttiin, tunnuslukuun ja erilliseen kortinlukijaan. Se on siis varmenteista ainoa, joka toimii ilman puhelinta.

Katri Isotalo

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti