veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Antaisinko löytöeläimelle kodin? Tätä se vaatii

Antaisinko löytöeläimelle kodin? Tätä se vaatii
15.4.2021

Harkitsetko löytökissan tai -koiran hankintaa? Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry:n tiedottaja Erja Veivo kertoo, miten löytöeläimen tuloon kannattaa valmistautua ja mitä tehdä, jos eläin ei sopeudukaan uuteen kotiin. 

Lain mukaan kuntien on huolehdittava irrallaan tavatuista seuraeläimistä. Löytöeläimiä pidetään 15 vuorokautta. Jos omistajaa ei sinä aikana löydy, eläimet voidaan luovuttaa eteenpäin, myydä tai jopa lopettaa.

Erja Veivo

Paljonko vuosittain on uutta kotia etsiviä löytöeläimiä?
”Löytöeläinten talteenottopaikkoihin päätyy joka vuosi noin 10 000 kissaa, ja niistä arviolta 75 prosenttia jää talteenottopaikkoihin. Löytöeläintaloihin päätyvistä koirista valtaosa haetaan alkuperäisiin koteihinsa. SEY Suomen eläinsuojelu on arvioinut, että Suomessa hylättäisiin joka vuosi noin 20 000 kissaa. Tähän arvioon sisältyvät tilastojen ulkopuolelle jääneet kissat, jotka esimerkiksi elävät ja kuolevat ulkona luonnon armoilla.”

Mitä löytöeläimen hankkiminen maksaa?
”Hesyllä aikuinen kissa maksaa 200 euroa, kani 100 euroa ja koira 500 eurosta ylöspäin. Kaikki eläimet on rokotettu ja madotettu ja eläinlääkärin tarkastamat. Lisäksi eläimet tunnistusmerkitään ja rekisteröidään sekä leikataan ennen luovutusta uuteen kotiin.”

Miksi kannattaa ottaa löytöeläin?
”Löytöeläimen ottaminen on palkitseva teko itselle. Itselle tulee hyvä mieli, kun tarjoaa hylätylle eläimelle kodin ja mahdollisuuden hyvään elämään. Kissoista on ylitarjontaa ja on parempi ottaa löytöeläin kuin varta vasten kasvatettu eläin. Löytöeläimelle on koko maailman muuttava asia päästä uuteen kotiin.”

Onko riskinä, että löytöeläin on häiriintynyt?
”Hesylle tulee löytöeläimiä ja huostanottotaustaisia eläimiä erilaisista olosuhteista. Osa sopeutuu vaivatta uuteen kotiin, mutta toisten kanssa pitää tehdä enemmän töitä. Osa kissoista on peräisin ulkona olevista kissalaumoista, eivätkä ne ole tottuneet ihmisiin. Hyvin arka tai arvaamaton kissa vaatii kokeneemman kodin, jossa on rauhallinen ympäristö.”

Miten löytöeläimen tuloon kannattaa valmistautua?
”Eläimelle pitää tarjota mahdollisuus käyttäytyä lajityypillisesti ja eläimeen ja hoitokuluihin pitää sitoutua koko eläimen elämän ajaksi. Eläimen ottajan pitää myös varautua yllätyksiin ja selvittää keinoja, joilla haasteisiin vastataan. Esimerkiksi eroahdistus on koirilla yleinen oire alussa. Ensimmäinen viikko kannattaa rauhoittaa kotiutumiseen ja kutsua vieraita kotiin vähitellen vasta sen jälkeen.”

Mitä pitää tehdä löytöeläimen saadakseen?
”Meillä on sijoitusprosessi, jossa ensin pitää täyttää hakemuslomake. Me olemme sitten yhteydessä henkilöön ja sovimme tapaamisen. Eläintenhoitajat kartoittavat keskustelussa, millainen eläin on juuri hakijalle sopiva, ja sijoittavat eläimet vastuuntuntoisiin koteihin. Meillä ei ole erityisiä edellytyksiä. Kodin pitää toki olla eläimelle turvallinen. Esimerkiksi jos kissan hankintaa harkitsevan kodissa on parveke, sen pitää olla lasitettu tai verkotettu. Keskustelun jälkeen on harkinta-aika ja eläimen luovutus.”

Mitä, jos löytöeläin ei sopeudukaan kotiin?
”Hesy sitoutuu eläimeen sen koko elämän ajaksi. Kerromme, että voimme neuvoa eläimen ottanutta kaikissa asioissa, mitä yhteisellä matkalla eläimen kanssa tulee vastaan. Jos elämässä tapahtuu muutoksia, eikä eläintä voi pitää, sen voi palauttaa Hesylle takaisin.”

Outi Airaksinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti