veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Lemmikkien mikrosirutuksissa hurjat hintaerot – eläinlääkärien hintatietojen vertailu vaikeaa

Lemmikkien mikrosirutuksissa hurjat hintaerot – eläinlääkärien hintatietojen vertailu vaikeaa
23.5.2022

Yksityisten eläinlääkäripalvelujen hintojen vertailu on hankalaa ja vaatii vaivannäköä. Hintojen vertailu kuitenkin kannattaa etenkin rutiinitoimenpiteissä, jotka eivät vaadi akuuttia hoitoa. Esimerkiksi mikrosirutuksissa on jopa viisinkertaisia hintaeroja.

Kuluttajaliitto vertaili yksityisten eläinlääkäriasemien toimenpiteiden hinta-arvioita kymmenessä kunnassa. Vertailussa on mukana 68 eläinlääkäriasemaa.

Vertailuun otettiin kissan ja koiran rokotukset, mikrosirutus sekä tiineysultra, jotka ovat eläinlääkäriasemien rutiinitoimenpiteitä. Lisäksi vertailtiin koirien ja kissojen sterilisaation ja kastraation sekä eutanasian ja tuhkausten hintoja. 

”Vertailun suhteellisesti suurimmat hintaerot löytyivät lemmikin mikrosirutuksessa. Erillisenä toimenpiteenä sirutuksen hintahaarukka oli vertailussa 25–121 euroa, joten ero halvimman ja kalleimman välillä oli lähes viisinkertainen”, kertoo Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell tiedotteessa.

Vertailussa sirutuksen keskihinta oli 74 euroa. Erillisenä toimenpiteenä mikrosirutus maksoi keskimäärin vähiten Porissa (60 euroa) ja eniten Lahdessa (86 euroa).

Edullisinta (25 euroa) mikrosirutus oli Porissa sekä ainoana toimenpiteenä että muun toimenpiteen yhteydessä. Kallein (121 euroa) hinta sirutuksestä erillisenä toimenpiteenä peritiin Helsingissä.

Yrityksiltä pyydettiin hinta-arvio mikrosirutukselle sekä ainoana toimenpiteenä että muun toimenpiteen yhteydessä, jolloin se on yleensä halvempi.

Kuluttajaliiton vuoden 2016 vertailussa sirutus maksoi erillisenä käyntinä 60–114 euroa. Nyt tehdyssä vertailussa kuusi yritystä kertoi tekevänsä toimenpiteen alle 60 eurolla. Ketjuuntumisesta huolimatta hinnat ovat siis voineet jopa laskea joissakin toimenpiteissä.

Rutiinitoimenpiteiden hintojen vertailu on vielä suhteellisen helppoa, mutta esimerkiksi leikkausta vaativien toimenpiteiden hintojen selvittäminen etukäteen hankalaa johtuen muun muassa eläimen yksilöllisyydestä, koosta sekä eläinlääkärien erilaisista hinnoittelukäytännöistä ja hintojen ilmoittamistavoista. 

Sterilisaatiot ja kastraatiot kalleimmat operaatiot

Euromääräisesti suurimmat erot hinta-arvioissa olivat leikkauksissa, eli sterilisaatiossa ja kastraatiossa, jotka olivat myös vertailun kalleimpia operaatioita. Niissä ero halvimman ja kalleimman välillä oli toimenpiteestä riippuen suurimmillaan 88–500 euroa.

Suurin 500 euron hintaero oli koiran sterilisaatiossa 35 kilon painoluokassa, kun hinta-arvioon lasketaan myös kotiin otettavat lääkkeet ja tarvikkeet. Vertailun kallein klinikka arvioi toimenpiteen hinnaksi 890 euroa ja edullisimman hinta-arvion ollessa 390 euroa. Vertailun keskihinta toimenpiteelle oli 542 euroa. 

Vertailussa tarkasteltiin toimenpiteiden keskihintoja myös kunnittain. Leikkausten keskimääräinen hinta-arvio vaihteli huomattavasti kuntien välillä.

Seitsemän toimenpiteen kohdalla ero kuntien hintatasossa oli enimmillään yli sata euroa. Esimerkiksi koiran sterilisaatio maksoi keskimäärin eniten Helsingissä ja Turussa. Kaikissa sterilisaatio- ja kastraatioluokissa halvimmat hinnat puolestaan kasaantuivat erityisesti Kuopioon ja Poriin.  

Oman lemmikin hoidon hinnan arvioiminen hankalaa

Hinnan arvioiminen juuri oman lemmikin hoidolle on vaikeaa, sillä esimerkiksi leikkausten hintoihin vaikuttavat monet eri tekijät, kuten eläinlääkäriasemien varustelu, henkilökunnan määrä ja käytössä oleva laitteisto. Jos toimenpide vaatii nukutuksen, hintaan vaikuttavat lemmikin ominaisuudet, kuten ikä ja terveydentila. 

Hintojen vertaileminen etukäteen on hankalaa myös siksi, että hintatietoja löytyy eläinlääkäriasemien kotisivuilta vaihtelevasti, jos lainkaan. Lemmikin omistaja ei välttämättä myöskään tiedä, mitä kaikkia toimenpiteitä lemmikille lopulta tarvitsee tehdä.

”Hintaa voi tiedustella myös puhelimitse ja arviota pyytäessä on hyvä varmistaa, että arvioiden ja tarjousten sisältö on varmasti sama. Lisäksi jotkut eläinlääkäriasemat ilmoittivat perivänsä lisäksi toimisto- tai poliklinikkamaksun, joka ei sisälly hinnaston hintaan”, Beurling-Pomoell vinkkaa. 

Kuluttajaliitto vertaili yksityisten eläinlääkäriasemien hintoja Helsingissä, Joensuussa, Jyväskylässä, Kouvolassa, Kuopiossa, Lahdessa, Oulussa, Porissa, Tampereella ja Turussa. Vertailussa eivät ole kuntien kaikki eläinlääkäriasemat. Hinta-arviot kerättiin sähköpostitse sekä yritysten verkkosivuilta loka–joulukuussa 2021. Tuloksissa hinnat esitetään esimerkinomaisesti hinta-arvioina. Suomen suurin eläinlääkäriketju Evidensia ei vastannut Kuluttajaliiton kyselyyn, vaan hinta-arviot kerättiin eläinlääkäriasemien nettisivuilta. 

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti