veronmaksajat.fi

TYÖ & ELÄKE

Apurahalla ulkomaille vaihtoon – aikuinen, saisitko sinäkin tätä EU-tukea?

Apurahalla ulkomaille vaihtoon – aikuinen, saisitko sinäkin tätä EU-tukea?
14.8.2023

Ulkomailla opiskelu tai harjoittelu avartaa maailmaa. Euroopan unionin ohjelma tarjoaa rahoitusta kansainväliseen oppimiseen ja yhteistyöhön. Tarkista, voisitko sinäkin hakea Erasmus+-matka-apurahaa oppilaitoksestasi tai työpaikaltasi.

Opiskeletko korkeakoulussa – tai oletko ammatiltasi esimerkiksi lastentarhanopettaja, opettaja, nuorisotoimen työntekijä tai vaikkapa liiikunnanohjaaja tai valmentaja?  Yksi vaihtoehto ulkomailla opiskeluun tai harjoitteluun on Erasmus+ -ohjelma, EU:n koulutus-, nuoriso- ja urheiluohjelma.

Nuorten ja opiskelijoiden lisäksi apurahaa voi hakea myös aikuinen, joka työskentelee varhaiskasvatus-, koulutus- tai nuorisoalalla tai suorittaa näillä aloilla tutkinto- tai aikuisopintoja. Erasmus+ Sport -tukea saavat liikunta- ja urheilualalla toimivat.

Erasmus-jaksojen pituudet vaihtelevat vaihdon tyypin mukaan. Pisimmillään ne ovat useita kuukausia, lyhimmillään alle viikon mittaisia.

Korkeakouluopiskelijoille on tarjolla sekä pitkiä vaihtojaksoja (kesto 2–12 kk)  että lyhyitä monimuotoisia vaihtojaksoja (5–30 vrk), joihin ulkomaanmatkan lisäksi liittyy pakollinen virtuaalinen jakso.

Vastaava asiantuntija Anni Kallio opetushallituksesta kertoo, että pitkälle vaihtojaksolle lähtevän korkeakouluopiskelijan tuki on 490 tai 540 euroa kuukaudessa kohdemaan kalleuden mukaan. Harjoittelujaksolle lähtevillä summa on 150 euroa korkeampi eli 640 tai 690 euroa kuukaudessa.

Jos vaihtoon tai harjoitteluun lähtevällä on alaikäisiä lapsia, summan päälle voi saada lisäksi 250 euroa kuukaudessa.

Opiskelijavaihtoon lähteneen ei tarvitse maksaa vastaanottavassa oppilaitoksessa lukukausi-, ilmoittautumis- tai tenttimaksuja. Heiltä voidaan kuitenkin periä pieniä vakuutus- tai oppilaskunnan jäsenyysmaksuja. Erasmus-vaihtoon lähtijä voi sada samaan aikaan Kelan opintotukea.

Lyhyepään vaihtoon maksetaan päiväkohtaista apurahaa ja matkatukea. Päiväkohtainen apuraha on 70 e/vrk ensimmäisltä 14 vuorokaudelta, sen jälkeen 50 e/vrk.

Monenlaista tukea

Erasmus+ - ohjelman liikkuvuusapurahaa voivat hakea varhaiskasvatus-, koulutus- ja nuorisoalojen toimijat. Ne jakavat tuen eteenpäin omasta organisaatiostaan ulkomaanjaksoille lähteville henkilöille: oppilaille, opiskelijoille, opettajille tai organisaation muulle henkilökunnalle.

Yksittäinen henkilö hakee Erasmus+ - tukea omasta organisaatiostaan.

Ohjelmaan sisältyy myös organisaatioiden välisen yhteistyön kehittämistä sekä kokeiluhankkeita eurooppalaisen päätöksenteon tueksi. Näihin tarkoituksiin voivat hakea apurahoja myös liikunta- ja urheilusektorin toimijat, jotka jakavat tuen omille opiskelijoilleen ja henkilöstölleen.

Erasmus+ -tukea voi saada matka- ja oleskelukustannusten rahoittamiseen. Tuen määrä vaihtelee muun muassa kohdemaan elinkustannusten mukaan.

Yli 300 000 suomalaista on osallistunut Erasmus-ohjelman ja sitä edeltävien ohjelmien tukemiin ulkomaanjaksoihin vuodesta 1992 lähtien. Vuonna 2022 rahoitusta myönnettiin Suomessa 53 miljoonaa euroa 375 hankkeelle.

Tietoa Erasmus+ -tuen hakemisesta

 

Satu Alavalkama

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti