veronmaksajat.fi

NUORET JA RAHA

Alle 30-vuotiaat innostuivat sijoittamisesta – naiset tahkoavat miehiä kovempia tuottoja

Alle 30-vuotiaat innostuivat sijoittamisesta – naiset tahkoavat miehiä kovempia tuottoja
29.4.2021

Alle 30-vuotiaiden into avata uusia arvo-osuustilejä on vahvassa kasvussa. Nuorten aikuisten tekemien osakekauppojen määrä yli tuplaantui viime vuonna, kerrotaan OP:lta.

Kun koronapandemian takia kulutusmahdollisuudet ovat rajalliset, rahaa jää säästöön ja sijoituksiin. Tämä näkyy tällä hetkellä vahvasti nuorten aikuisten toiminnassa. OP:n tilastojen mukaan 18–30-vuotiaiden tekemien osakekauppojen määrä kasvoi viime vuonna 115 prosenttia. Suunnilleen joka kymmenes kaikista osakekaupoista on tällä hetkellä nuorten aikuisten tekemiä. 

Nuoret avaavat ahkerasti myös uusia arvo-osuustilejä. 18–30-vuotiaiden avaamien arvo-osuustilien määrä kasvoi OP:lla viime vuonna yli 90 prosenttia. Etenkin naiset ovat aiempaa innostuneempia sijoittamaan osakkeisiin.

OP:n havaintojen mukaan nuorten naisten salkut myös tuottavat paremmin kuin miesten salkut. Viimeisten kolmen vuoden aikana eroa on ollut keskimäärin 2 prosenttia naisten salkkujen hyväksi. 

Yleisin salkun koko 2 500 euroa

Minkäkokoisia osakesalkkuja nuorilla aikuisilla sitten on? Kun salkussa voi olla sekä osakkeita että etf:iä eli pörssinoteerattuja rahastoja, 18–30-vuotiaiden mediaanisalkku on OP:ssa 2 500 euroa. Keskiarvosalkku oli puolestaan 14 000 euroa.

Sisällöltään nuorten aikuisten salkut eivät juuri poikkea muiden ikäryhmien salkuista. Kotimaisista yhtiöistä eniten nuoret omistavat Nokian, Nordean ja Fortumin osakkeita.

Ulkomaisista yhtiöistä suosituimpia ovat Applen, Teslan ja Smart Eyen osakkeet. Tämän vuoden alusta nuoret ovat ostaneet eniten Sammon, UPM:n ja Orionin osakkeita ja myyneet Nokian, QT Groupin ja Tikkurilan osakkeita.

Etenkin nuorten naisten salkuissa painottuu vastuullisuus, mikä näkyy etf-valinnoissa. Nuorten salkuista löytyy muun muassa iSharesin Clean energy etf:ää ja The Rize Sustainable Future of Food etf:ää. Nuorten miesten salkuissa on puolestaan naisten salkkuja enemmän tekniikkaa, peliyhtiöitä ja e-urheilua. 

Myös rahastosijoittaminen kiinnosti nuoria aikuisia aiempaa enemmän. OP:ssa nuorten rahastomerkintöjen määrä kasvoi tammi-maaliskuussa lähes 40 prosenttia vuoden takaisesta. Nuorten vastuullisen sijoittamisen rahastomerkinnät kasvoivat OP:ssa alkuvuonna 125 prosenttia vuoden takaisesta.

”Nuoret haluavat ottaa entistä aktiivisemmin vastuuta oman taloutensa tulevaisuudesta, mutta samalla he haluavat vaikuttaa koko maapallon hyvinvointiin sijoitusvalinnoillaan”, OP:n varallisuudenhoitoasiakkaista vastaava johtaja Kai Kalajainen kuvaa. 

Outi Airaksinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti