veronmaksajat.fi

Asuntomarkkinoiden asiantuntija, etkö pysty parempaan?

Tommi Rytkönen
Tommi Rytkönen

Asuntomarkkinoiden moniottelija

Tommi Rytkönen on toiminut mm. Kiinteistömaailman, Nooa Säästöpankin ja Renoa Groupin toimitusjohtajana. Sivupuuhina vuosien varrella mm. Suomen Vuokranantajien hallitus ja Suomen Asuntomessujen hallintoneuvosto. Seuraa @rytkoraattori Twitterissä.

Asetan otsikon kysymykseni meille kaikille puhuville päille, jotka koemme asiaksemme jakaa ajatuksiamme asuntomarkkinoista.

Olen jurppiintunut siitä vaihtoehtojen vähyydestä, jota tarjoilemme niille noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, jotka asuvat omakotitaloissa. Erityisesti niille, jotka ovat sattuneet valitsemaan kodikseen hieman vanhemman talon. Heille tarjoillemme tulevaisuuskuvaa, jossa voi vain toivoa lakastuvansa itse nopeammin kuin kotinsa.

Ja nyt kun siellä Twitterin eturivissä ehdittiin jo innostua, niin pari rajoitusehtoa (eli discleimeriä). Kyllä, olen sitä mieltä, että kaupungistumisen virta on pysäyttämätön ja se on enimmäkseen hyvä asia. En koe olevani sen kummemmin omistus-, vuokra-, kuin osaomistusasumisenkaan puolestapuhuja, eri hallintamuodot sopivat eri tilanteisiin erilaisille tyypeille.

Oma asumiseni kaksipaikkakuntaisena asuntovelkaisena, päivätyöni jossa kannan huolta suomalaisten omakotitalojen peruselintoiminnoista ja harrastustoimintani Suomen Vuokranantajissa antaa varmasti sävyjä mielipiteisiini. Yritän silti tarkastella asuntomarkkinoita uteliaasti ja ymmärtäen. Asukoon jokainen itselleen sopivalla tavalla, mieluummin kuitenkin halustaan, ei olosuhteiden pakosta.

Niin, minua siis syö keskustelun mustavalkoisuus. Mustavalkoisuudella tarkoitan sitä, että asuntomarkkinoista puhutaan kahtena sammiona, joihin kurkistellaan. Toinen kuhisee elämää ja toisesta sitä saa etsiä – ja jos onnistuu löytämään, sekin ui vähintään kyljellään, jos ei vielä selällään. Esimerkkeinä ensimmäisestä sammiosta on tyypillisesti Helsingin niemen eteläinen kärki ja vertailukohtana vaikkapa joku sitkas pikkupaikkakunta Pohjois-Savosta.  

Ymmärrän toki, että unelmat kiinnostavat ja Etelä-Helsinki, siis tämä pieni fragmentti Helsingin asuntomarkkinoista, ruokkii uteliaisuutta. Kovin vähän sen ilmiöt kuitenkaan kertovat todellisuudesta edes puolen tunnin matkan päässä Eteläisen Hesperiankadun ja Mannerheimintien kulmasta.

Entäpä muu Suomi pääkaupunkiseudun, Tampereen ja Turun kasvukolmion ulkopuolella?

Väittävät, että siellä on vielä paikka paikoin elämää, katuvalojakin on bongattu. Suomessa on toista miljoonaa omakotitaloa, joista yli puolet peruskorjausikäisiä, olleet jo hyvän aikaa.

On varmasti niin että monen sijainti lupaa hissuksiin luisuvaa markkinahintaa, silti niitä käyttää kotinaan joku ihminen tai perhe. Onko kaikilla edessään väistämätön kurjistumisen tie, jossa asukas haurastuu ja koti rapistuu. Korjatahan ei kannata, lehdessä kerrottiin. Melkoisen synkeän oloinen ränni niiden ihmisten näkökulmasta, joiden kodeista puhutaan.

Asiaan ei ole kaavamaisia, kaikille sopivia ratkaisuja. Ensimmäinen askel joka tapauksessa on, että pysähtyy hetkeksi kiihkotta ja rehellisesti miettimään, onko nykyinen asumismuoto todennäköisesti käypä seuraavat viisi tai kymmenen vuotta. Ja koska tämä blogi oli tarkoitettu lähinnä lämmittelyksi, seuraavassa sitten lisää.

Tommi Rytkönen

Kommentit (1)
 
  • Ville Roihu 29.1.2020 19.10
     
    Hyvä keskustelun avaus ja samaa mieltä aiheesta. Näissä mustavalkoisissa keskusteluissa unohdetaan monesti myös se, että isompi osa suomalaisista asuu kasvukolmion ulkopuolella ja se, että koti ja asuminen on perustarve syntymästä kuolemaan.

    Ehkä tämä jostain takaraivoihin iskostunut "fakta" , että omalla kodilla kuuluu tienata hämärtää tätä keskustelua ja siksi sanotaan, että ei kannata korjata tarpeesta huolimatta. Sitten nämä neuvoja antavat ihmiset omistavat ja ostavat esim. autoja, vaikka monelle liikkumiseen olisi varmastikin löydettävissä taloudellisesti järkevämpiä liikkumisen muotoja.
    Ilmoita asiaton viesti

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kuusi ynnä yhdeksän?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit