veronmaksajat.fi

Polkupyöräetu vähennetään palkasta – mikä vaikutus veroihin ja nettotuloihin?

Janne Kalluinen

Verolaskelmat hallussa

Janne Kalluinen on Veronmaksajien ekonomisti, joka odottaa ensimmäistä ammattilaissopimustaan jalkapalloilijaksi. Sillä välin hän tekee verolaskelmia. Seuraa Twitterissä  @jannekalluinen

Vuoden 2020 budjettiriihessä päätettiin, että vuodesta 2021 alkaen työsuhdepolkupyörä säädetään verovapaaksi luontoiseduksi 1 200 euron vuotuiseen määrään asti. Käytännössä tämä kevensi kyseisen edun saajien verotusta aiemmasta ja tietysti teki edun vastaanottamisesta aiempaa houkuttelevampaa.

Palkansaaja voi saada työnantajaltaan polkupyöräedun niin sanotusti palkanosana tai palkanlisänä. Palkanlisänä saatu etu annetaan ”palkan päälle”, jolloin etu ei pienennä työntekijän palkkaa, kun taas palkanosana saatu polkupyöräetu vähennetään työntekijän palkasta.

Palkanlisänä etu on palkansaajalle käytännössä täysin verovapaa 1 200 euroon asti: siitä ei koidu maksettavaksi enempää veroja eikä veronluonteisia maksuja verrattuna tilanteeseen, että etua ei saisi. Esimerkkejä palkan päälle maksettavan edun verohyödystä on havainnollistettu esimerkiksi täällä.

Kun etu tarjotaan palkanosana, etu alentaa veronalaista palkkaa. Palkanosankin tapauksessa palkansaajan verot siis alenevat, mutta edun arvosta palkansaaja maksaa kuitenkin samat TyEL- ja työttömyysvakuutusmaksut verrattuna tilanteeseen, että ei saisi etua.

Jos siis esimerkiksi työnantaja tarjoaa työntekijälle (palkka 40 000 e/v.) polkupyöräedun, jonka suuruus on 100 euroa/kk (1 200 euroa/v.), työntekijän veronalainen palkka alenee 38 800 euroon vuodessa. TyEL- ja työttömyysvakuutusmaksut tulee maksaa tässäkin tapauksessa 40 000 euron tulosta. Palkansaajan veronluonteiset sairausvakuutusmaksut kuitenkin alenevat veronalaisen palkan pienennyttyä.

Koska TyEL- ja työttömyysvakuutusmaksu sekä sairausvakuutuksen päivärahamaksu ovat ansiotulojen verotuksessa vähennyskelpoisia maksuja, mutta niitä maksetaan palkanosana annettavan polkupyöräedun tapauksessa eri suuruisista tuloista, on etuun liittyvien veroesimerkkien laskeminen varsin mutkikasta. Tämä kaikki siis sen lisäksi, että etu pienentää veronalaista palkkaa jo itsessään. 

Ei myöskään ole tavatonta, että työsuhde-etuna saatu polkupyörä voi olla mahdollista lunastaa sopimuskauden päätteeksi joko työnantajalta tai leasing-yhtiöltä – tapauksesta riippuen jopa varsin huokeaan hintaan. Lunastamiseen liittyvistä verotuskäytännöistä lisää täällä.

Seuraavassa kuitenkin laskelmia siitä, kuinka palkanosana saatava polkupyöräetu vaikuttaa palkansaajan veroihin ja käteen jääviin tuloihin eri tulotasoilla. Verotuksen progression vuoksi suurituloisen verotus kevenee saman suuruisesta edusta euromääräisesti enemmän kuin pienituloisen.

Esimerkki 1: Akin bruttopalkka on lähtötilanteessa 30 000 euroa/v. Hänen maksamansa verot ja veronluonteiset maksut vuodelta 2022 olisivat ilman polkupyöräetua yhteensä 6 708 euroa. Neuvoteltuaan työnantajansa kanssa hän päätyi valitsemaan palkanosana tarjotun polkupyöräedun, jonka arvo on noin 16,67 euroa kuukaudessa (yht. 200 euroa vuodessa).

Akin rahapalkka pienenee etuun tarttumisen seurauksena 29 800 euroon. Hänen maksamansa verot ja veronluonteiset maksut per vuosi vähenevät edun saamisen myötä noin 68 eurolla ja käteen jäävät tulot pienenevät 132 eurolla verrattuna tilanteeseen, että hän olisi kieltäytynyt edusta. 

Esimerkki 2: Annikan bruttopalkka on lähtötilanteessa 50 000 euroa/v. Hänen maksamansa verot ja veronluonteiset maksut vuodelta 2022 olisivat ilman polkupyöräetua yhteensä 16 029 euroa. Neuvoteltuaan työnantajansa kanssa hän päätyi valitsemaan palkanosana tarjotun polkupyöräedun, jonka arvo on 50 euroa kuukaudessa (yht. 600 euroa vuodessa).

Annikan rahapalkka pienenee etuun tarttumisen seurauksena 49 400 euroon. Hänen maksamansa verot ja veronluonteiset maksut per vuosi vähenevät edun saamisen myötä noin 257 eurolla ja käteen jäävät tulot pienenevät 343 eurolla verrattuna tilanteeseen, että hän olisi kieltäytynyt edusta.

Esimerkki 3: Anna-Majan bruttopalkka on lähtötilanteessa 100 000 euroa/v. Hänen maksamat verot ja veronluonteiset maksut vuodelta 2022 olisivat ilman polkupyöräetua yhteensä 42 360 euroa. Neuvoteltuaan työnantajansa kanssa hän päätyi valitsemaan palkanosana tarjotun polkupyöräedun, jonka arvo on 100 euroa kuukaudessa (yht. 1 200 euroa vuodessa).

Anna-Majan rahapalkka pienenee etuun tarttumisen seurauksena 98 800 euroon. Hänen maksamansa verot ja veronluonteiset maksut per vuosi vähenevät edun saamisen myötä noin 668 eurolla ja käteen jäävät tulot pienenevät 532 eurolla verrattuna tilanteeseen, että hän olisi kieltäytynyt edusta. 

Laskentaoletukset: veroperusteet 2022; palkansaajan TyEL-maksu 7,15 %, työttömyysvakuutusmaksu 1,50 % kokonaisansiosta, sairausvakuutuksen päivärahamaksu 1,18 % veronalaisesta palkasta; keskimääräiset kunnallis- (20,01 %) ja kirkollisveroprosentit (1,39 %) sekä sairausvakuutuksen sairaanhoitomaksu (0,68 % kunnallisverotuksessa verotettavasta tulosta) + valtionvero & yle-vero huomioitu. Rahapalkan määrä pitää sisällään veronalaisen palkan (ml. lomarahat ym.), laskelmissa palkansaajilla ei muita tuloja. Taulukoissa verojen määrä pitää sisällään verot ja veronluonteiset maksut.

Janne Kalluinen

Kommentit (2)
 
  • Toni 21.6.2022 9.30
     
    Mielenkiintoinen laskelma. Vielä mielenkiintoisempi olisi ollut jos jokainen palkansaaja olisi ottanut 1200 euron edun vuodessa.
    Ilmoita asiaton viesti
  • JK 28.6.2022 7.54
     
    Esimerkissä 3 on tarkasteltu tilannetta, jossa palkka on 100 000 e/v ja edun määrä 1200 e/vuosi. Esimerkin alla olevassa taulukossa on tarkasteltu tilanteita, joissa (erituloiset) palkansaajat ottavat 1200 euron polkupyöräedun. Taulukosta voi mallailla, kuinka etu vaikuttaisi nettotuloihin myös muilla tulotasoilla.
    Ilmoita asiaton viesti

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kaksi ynnä kahdeksan?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit