veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Kuntien eläkeverot 2021 – missä maksat eniten?

Janne Kalluinen

Verolaskelmat hallussa

Janne Kalluinen on Veronmaksajien ekonomisti, joka odottaa ensimmäistä ammattilaissopimustaan jalkapalloilijaksi. Sillä välin hän tekee verolaskelmia. Seuraa Twitterissä  @jannekalluinen

Viime perjantaina julkistimme Veronmaksajain Keskusliitossa perinteisen kuntaverovertailumme vuodelle 2021. Vertailussa tarkastelemme keskituloisten palkansaajapuolisoiden kohtaamaa verorasitusta Manner-Suomen kunnissa.

Vertailun tulokset eivät olleet aiempiin vuosiin nähden kovin yllättäviä, sillä tuloveroprosenttiaan nosti 39 kuntaa. Lukema on vähäisin koko vuosikymmenenä. Toki on uutisoinnin arvoista sekin, että muutokset ovat harvalukuisia.

Koska vertailu on koskenut perinteisesti vain palkansaajia, voidaan blogin puolella kuitenkin hieman poiketa tavanomaisesta linjasta ja tarkastella, minkälaisia eroja kuntien verotuksessa on eläkkeensaajien tapauksessa.

Eläkeaiheiden viimeaikaista painotusta omissa blogiteksteissäni puoltaa sekin, että palkansaajien lukumäärä eläkeläisiin verraten ei ole järisyttävän paljon suurempi.

Esimerkiksi Verohallinnon tilastotietokanta määrittelee vuoden 2019 verotuspäätöksen saaneista noin 2,3 miljoonaa palkansaajiksi, siinä missä eläkeläisten vastaava määrä on 1,5 miljoonaa. Jäljempänä mainitut myös lukevat blogia ahkerasti.

Kuntien keskinäinen järjestys ei palkkaverovertailuun verrattuna muutu käytännössä miksikään. Euromääräiset veroerot kuntien välillä ovat eläketarkastelussa kuitenkin pienemmät kuin keskituloisilla palkansaajilla.

Janne Kalluinen

Kommentit (2)
 
 • Reijo Vuorento 1.3.2021 11.54
   
  Miten voidaan nimellisellä veroprosentilla suoraan arvioida maksettu kunnallisvero? Eikös efektiivinen olisi se oikeampi?

  t. RV.
  Ilmoita asiaton viesti
 • JK 1.3.2021 12.59
   
  Terve Reijo,

  Olet oikeassa mikäli tarkoitat, että nimellisellä veroprosentilla ei tule suoraan laskea maksetun kunnallisveron määrää veronalaisesta ansiotulosta. Laskelmissa ei ole niin tehtykään.

  Laskelmissa eläkkeensaajille on otettu huomion kunnallisverotuksessa tulosta tehtävät vähennykset ja sen perusteella laskettu maksettavaksi tulevan kunnallisveron määrä kertomalla ko. tulo kunnan tuloveroprosentilla.

  Eläkkeensaajan efektiivinen verokunnallisveroaste on silloin = kunnallisvero (€) / veronalainen ansiotulo (€)
  Ilmoita asiaton viesti

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan viisi ynnä yksi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit