veronmaksajat.fi

Suomalainen rehkii töissä – vauraus on palkkio uurastuksesta

Hannu Nummiaro
Hannu Nummiaro

Säästä kaikilla keleillä

Hannu Nummiaro on yksityistalouden ekonomisti ja sijoittamisen asiantuntija LähiTapiolassa. Seuraa Twitterissä @HannuNummiaro

LähiTapiola selvitti mikä on suomalaisten mielestä hyväksyttävin tapa vaurastua . Suomalaisista 31 prosenttia arvostaa eniten vaurauden kerryttämistä palkkatyöllä. Yrittäminen on ykkönen 21 prosentin mielestä (kuva 1).

Suomalaiset arvostavat ahkeraa työtä. Ehkä taustalla on protestanttinen työmoraali, jossa leipä tulee pöytää rehdillä työllä, ja samalla kertyy vaurautta todistukseksi kovasta uurastuksesta. Kovalla työllä on korvattava menetetyt paratiisin helpot hedelmät. Kunnon työhön nähden sijoittamisen arvostus on toissijaista, vain 11 prosenttia arvotti sen kärkeen.

Yrittämisen arvostus on palkkatyön ja sijoittamisen välissä, aivan kuten on sen taloudellinen luonnekin. Yrittäjyys luo työtä sekä itselle että myös muille. Yrittäjä kantaa yrittäjäriskiä, eli huonosti mennessä toimeentulo voi jäädä kiinteää palkkaa pienemmäksi, mutta kasvuhakuisesti investoiden vaurautta voi kertyä monin verroin palkkatyöhön verrattuna.

Mikä seuraavista on mielestäsi hyväksyttävin tapa vaurastua? Lähde: LähiTapiolan Arjen katsaus -kysely, Kantar TNS (1037 suomalaista 15-74 v.)

Sijoittamalla pääsee – yrittämisen tavoin – hyötymään yritystoiminnan luomasta vauraudesta. Kansankapitalismilla eli pörssiosakkeilla pääsee pienilläkin summilla tuotantovälineiden omistajana hyötymään kapitalismin hedelmistä. Rahat on helppo hajauttaa erilaisiin yrityksiin, ja ne saa tarvittaessa nopeasti muutettua takaisin käyttörahaksi. 

Poliittinen arvopohja oikeisto–vasemmisto-akselilla tarkasteltuna näkyy selvästi palkkatyön ja yrittämisen välisessä arvostuksessa (kuva 2). Kokoomuksen kannattajat ovat eniten yrittäjähenkisiä, kun taas työväentaustainen vasemmisto ei yrittämisestä paljon perusta. Maa- ja metsätalousyrittäjät nostavat keskustassa yrittäjyyden asemaa.

Työvoiman ja pääoman vastakkainasettelun sijaan kannattaa hyödyntää molemmat, omaa osaamista vastaan tienataan työstä palkkaa, josta osa laitetaan jatkuvasti töihin rahoitusmarkkinoille tienaamaan ostovoimaa kasvattavaa tuottoa. Työmoraalin ja kansankapitalismin yhteiselo luo parhaiten elämänturvaa. 

Hyväksyttävin tapa vaurastua puoluekannan ja tulojen mukaan jaoteltuna

Hyväksyttävin tapa vaurastua puoluekannan ja tulojen mukaan jaoteltuna Lähde: LähiTapiolan Arjen katsaus -kysely, Kantar TNS (1037 15-74 v.)

Säästäminen koetaan hyveeksi pienituloisissa perheissä, mutta sijoittamisen arvostus laskee voimakkaasti tulojen pienentyessä (kuva 2). Säästäminen on kulutuksen lykkäämistä myöhempään eli varallisuuden kerryttämistä pitämällä menot pienempinä kuin tulot. Sijoittaminen alkaa, kun siirtyy tuottamattomalta pankkitililtä sijoitusriskiä sisältäviin tuotteisiin, kuten osakkeisiin tai rahastoihin. 

Osaamisen puute koetaan sijoittamisen aloittamisen esteeksi. Tiedon tyhjiö täyttyy helposti uskomuksilla, että sijoittaminen vaatii paljon vaivaa ja omaisuutta. Yli kynnyksen pääsee helposti vähäriskisellä yhdistelmärahastolla, johon laittaa muutaman kympin joka kuukausi. Tinkimättömällä säästämismoraalilla kapitalismin hedelmät ovat kaikkien ulottuvilla, vaikka paratiisin maku puuttuisikin.

Hannu Nummiaro 

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kaksi ynnä kolme?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit