veronmaksajat.fi

RAHAT

Mikä on Initiative Q – huijaus, huuhaata vai maksamisen vallankumous?

Mikä on Initiative Q – huijaus, huuhaata vai maksamisen vallankumous?
7.11.2018

Sosiaalisessa mediassa leviää parhaillaan kutsuja Initiative Q -nimiseen hankkeeseen, joka kertoo aikovansa luoda uuden maailmanlaajuisen maksujärjestelmän. Hankkeen valtava mittakaava, lupaus helposta rahasta ja kutsupohjainen rekrytointijärjestelmä tarjoavat sekä helppoja tarttumakohtia kriitikoille että sopivan koukuttavia lupauksia toiveikkaille.

Tällä hetkellä Initiative Q kerää käyttäjäkantaa lupaamalla mukaan liittyville ”q-rahaa” pelkkiä nimi- ja sähköpostiosoitetietoja vastaan. Ajatuksena on kasvattaa ensin käyttäjäkunta niin suureksi, että järjestelmän kehittäminen tulee riittävän houkuttelevaksi myös ulkopuolisille sijoittajille.

Myöhemmin tarkoituksena on rakentaa q:hun perustuva maksujärjestelmä, saada se hyväksyttyä maksuvälineeksi tietyissä paikoissa, myydä q-futuureja ja lisätä q:iden määrää vähitellen niin, että sitä käyttävä verkosto kasvaa lopulta maailmanlaajuisesti toimivaksi järjestelmäksi, jonka vuosivolyymi on viiden biljoonan dollarin luokkaa.

Alkuvaiheessa järjestelmä leviää verkostomarkkinoinnin keinoin ja muistuttaa jopa pyramidihuijausta, koska ”q-rahaa” saa hankkimalla lisää jäseniä. Pyramidihuijaus se ei kuitenkaan ole, koska järjestelmässä ei liiku rahaa verkoston pohjalta sen huipulla oleville.

Initiative Q:n uusille jäsenilleen jakama ”raha” on vain lukuja sen yksinään hallitsemassa suljetussa tietokannassa. Kyse ei siis ole bitcoinin kaltaisesta, avoimeen koodiin ja hajautettuun lohkoketjutekniikkaan perustuvasta kryptovaluutasta, jonka transaktiot ovat julkisia ja ”raha” käytännössä mahdotonta väärentää.

Huima suunnitelma

Initiative Q ei ole toistaiseksi kertonut tarkemmin, minkälaisella tekniikalla sen järjestelmä tulisi toimimaan. Yhtiön mukaan tarkoituksena on hyödyntää matkapuhelimissa olevia antureita ja radioita sekä monia olemassa olevia tekniikoita kuten monitekijäinen tunnistaminen (multi-factor authentication) ja ”tekoäly”. Myös lohkoketjua saatetaan hyödyntää järjestelmää pyörittävien operaattorien välisessä kirjanpidossa.

Yhtiön mukaan järjestelmän ainutlaatuisin ominaisuus on sen luottamuksellisiin suhteisiin perustuva käyttäjäverkosto. Jäsenten pitää vahvistaa jokaisen rekrytoimansa uuden jäsenen aitous ja valeprofiilin luonut voi menettää siitä saamansa palkkion (joka on q-rahaa).

Järjestelmän operoinnin Initiative Q aikoo hajauttaa paikallisille toimijoille ja keskittyä itse tekniikan kehittämiseen, standardointiin ja säätelyyn. Paikalliset toimijat olisivat vastuussa asiakaspalvelusta, asiakkaiden varojen säilyttämisestä, säädösten noudattamisesta ja operaattorien sekä kauppiaiden välisestä yhteistyöstä. Operaattorit ansaisisivat ottamalla pienen osuuden jokaisesta asiakkaansa tekemästä transaktioista.

Hankkeen edetessä Initiative Q lupaa luovuttaa sen hallinnoinnin itsenäiselle neuvostolle, jonka valintaan voi osallistua jokainen Q-järjestelmässä mukana oleva toimija. Sitä, miten valta lopulta jakaantuisi yhtiön ja hallintoneuvoston välillä, Initiative Q ei vielä kerro tarkemmin. Neuvostolla olisi kuitenkin valta laskea liikkeelle lisää q:ita, jos järjestelmän toiminta sitä vaatisi.

Initiative Q:n perustaja Saar Wilf on sarjayrittäjä, jolla on paljon kokemusta digitaalisista maksujärjestelmistä. Hänen perustamansa, maksujen vahvistamiseen ja petosten ehkäisyyn erikoistunut Fraud Science myytiin vuonna 2008 169 miljoonalla dollarilla PayPalille ja sähköisen kaupan tekniikkaa kehittänyt Trivnet vuonna 2010 35 miljoonalla dollarilla Gemaltolle.

Harmitonta huuhaata

Ei tule toimimaan”, sanoo vaihtoehtoisiin maksujärjestelmiin perehtynyt Aleksi Grym Suomen Pankin rahoitusmarkkina- ja tilasto-osastolta. Grym arvioi, että kyseessä on idealistinen mutta epärealistinen yritys, joita on nähty ennenkin. En näe järjestelmässä mitään, mitä ei olisi jo olemassa.

Ei tuolla tavalla pysty rakentamaan maksujärjestelmää. Hankkeessa ei ole riittävästi konkretiaa”, Grym sanoo. Hän huomauttaa myös, että hankkeella ei ole juridista toimintaympäristöä, ja heti kun panokset kasvavat, alkaa myös ilmetä huijausyrityksiä. ”Sellaiset pitää pystyä selvittämään, jotta luottamus säilyy.”

Hankehan on toistaiseksi pelkkä nettisivu, jossa tehdään suurellisia lupauksia, mutta herää väkisinkin kysymys miksi hankkeen vetäjällä olisi kyky toteuttaa ne, ja mikä kannustin hänellä olisi tehdä niin, Grym sanoo.

Grymin mielestä Initiative Q vaikuttaa lähinnä ”harmittomalta huuhaalta”, joka voi parhaimmillaankin toimia pienimuotoisessa harrastekäytössä. 

Turvallisuudesta on tässä vaiheessa turha puhua, kun mitään konkretiaa ei ole. Toisaalta siinä ei olla pyytämässä muuta kuin sähköpostiosoitetta, ainakaan tässä vaiheessa, joten siinä mielessä tuollainen visiointi lienee melko harmitonta.

Grym kehottaa pitämään joka tapauksssa varansa: Yksi asia on kuitenkin varmaa. Rahaa ei saa mistään ilmaiseksi. Jos joku sitä lupaa, siihen on aina syytä suhtautua varauksella.

TALOUSTAITO MUISTUTTAA, että jos haluat kaikesta huolimatta liittyä hankkeeseen, kannattaa luoda tätä varten erillinen sähköpostiosoite. Älä missään tapauksessa käytä samaa salasanaa, jota käytät muualla.

Jouni Junkkaala

Rahat, verot, työ & eläke, koti