veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Pääkaupunki tarvitsee lisää tilaa – syökö Vapaavuoren Helsinki Vantaan?

Timo Metsola

Helsinki on ajautunut hankalaan tilanteeseen. Sipoon liitosalueiden kaavoitus ei onnistunut alkuunkaan toivotulla tavalla suojelutekijöiden vuoksi.

Tuore uutinen on, että Helsingin hallinto-oikeus typisti myös Suunnitelma B:ksi tarkoitetun uusimman yleiskaavan varjoksi alkuperäisestä. Suurin toivein laadittu kaupunkibulevardistrategia menetti seitsemästä suunnitellusta bulevardikokonaisuudesta neljä, koska maakuntakaava jyräsi arvioinnissa kaupungin yleiskaavan. Pesuveden mukana menivät myös Vartiosaaren suunnitelmat ja Keskuspuiston nipistykset. 

Vaikka Malmin lentokentän asuntorakentaminen ja kolme kaupunkibulevardia jäivät jäljelle, aivan selvää on, että ne eivät vie kuin puoliväliin Helsingin rakennustarpeisiin nähden. Jos korkein hallinto-oikeus aikanaan asettuu samalle kannalle, Helsinki tarvitsee kipeästi Suunnitelma C:n. Täydennys- ja lisärakentaminen nykyisten Helsingin asuinalueiden sisään ovat tärkeitä ja auttavat, mutta eivät riitä. 

Tämä asetelma asettaa Vantaan itsenäisyyden melkoiseen vaaraan. Entinen Helsingin maalaiskunta voisi ratkaista Helsingin kaavoitushaasteet pitkälle tulevaisuuteen. Pelkästään Vantaan itäisten osien nappaaminen mahdollistaisi Helsingin voimakkaan laajenemisen koilliseen aina Sipoon rajalle saakka. 

Kuulostaako väite hurjalta? Jos sattuu tuntemaan Helsingin 12 edellistä onnistunutta alueliitoshanketta, ei välttämättä tunnu.

Pelkästään viimeisten 10 vuoden tapahtumien muistaminen riittää. Ei Vantaan ja Sipoon raja ole ennenkään ollut Vapaavuorelle pyhä. Vaikka moni ei enää muista, että vielä 10 vuotta sitten Vantaa oli merenrantakaupunki. Ennen Västerkullan kiilan nappaamista Helsinki ja Sipoo eivät olleet edes rajanaapureita. 

Hallinto-oikeuden tuore päätös heittää metropolialuekeskusteluun jälleen mielenkiintoisen kierteen. Selvää on, että Helsinki aikoo kasvaa joka tapauksessa. Se kyllä löytää tavan ja suunnan. Ja käyttää juuri niin paljon voimaa kuin on tarpeen. Kuten aina ennenkin. 

Saattaa olla, että tarkemman pohdinnan jälkeen Helsingin haaveet kaataneen maakuntakaavan muuttaminen ei olisikaan sen päällä istuville naapurikaupungeille erityisen huono vaihtoehto.

Timo Metsola

Kirjoittaja on Vuokraturva Oy:n hallituksen puheenjohtaja.

Kirjoittajasta

Timo Metsola on Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja.