veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Laita haku päälle, kun talous askarruttaa

Antti Oksanen

Sähköposti täyttyy nyt sijoitusmarkkinoiden ja maailmantalouden ennusteista. Auttavatko ne hahmottamaan oman talouden kannalta missä mennään, kun vuosi vaihtuu?  

Eipä juuri. Yhtä hyvän käsityksen talouden liikkeistä voi saada seuraamalla massojen toteutunutta käyttäytymistä. Suomalaisten nettihauista kertovat tilastot ovat siitä karkea mutta edustava otos. 

Tässä poimintoja Google-hakusanojen kärjestä ”rahoituksen” alueella kuluneen vuoden ajalta: 

- Pankit. Huhut perinteisten pankkien kuolemasta kuluttajien raha-asioiden hoitajina ovat vielä vahvasti liioiteltuja. Tie omaan verkkopankkiin käy näköjään hakukoneen kautta.

Kaikista suosituin alan hakusana oli Suomeen pääkonttorinsa tuova Nordea. Sen kova kilpakumppani OP oli hauissa, yllättävää kyllä, vasta 15. sijalla.

Ensi vuonna selviää iso periaatteellinen kysymys osuustoiminnallisen OP Ryhmän bonus-politiikasta. Saako pankkipalveluista kerättyjä etuja hyödyntää alennuksina saman ryhmän vakuutuksista? Kilpailuviraston päätös näyttää suuntaa asiakasomistajuuden kehittämiselle – eikä vain finanssialalla vaan myös vähittäiskaupassa.

- ”Verokortti” ja ”verotiedotovat ikuishittejä myös nettihakujen puolella. Näin tapahtuu ensi vuonnakin, mutta toivottavasti enemmän veroasioinnin kuin tirkistelyn merkeissä.

Verohallinto ottaa vuoden lopulla käyttöönsä Suomi.fi-palvelun, jonne keskitetään kaikki sähköinen viranomaisviestintä. Sen myötä sähköpostittelusta viranomaisen kanssa tulee astetta sujuvampaa ja luotettavampaa. Sinne rekisteröityvät saavat hyvin todennäköisesti parempaa viranomaispalvelua kuin ulkopuolelle jäävät. Eriarvoistumiskeskustelu saa tästä taas uuden sytykkeen.

Lainaa. Mahtuu hakukärkeen vuodesta toiseen. Lainaa saa, mutta jatkossa kannattaa olla entistäkin tarkempi mistä ja millä ehdoilla sitä ottaa. Viitekorot pysyvät vielä aisoissa, mutta kun erilaisten korkosuojausmekanismien kauppa kiihtyy, tietää trendin kääntyneen.

Kulutuslainojen tarjoajien kentällä riittää vilskettä ensi vuonnakin, kun verkko madaltaa markkinalletulon kynnystä. ”Pikavipin” googlaajien seuraava hakupysäkki on usein Takuu-Säätiö tai vastaava lainakierteen pysäyttäjä.

Bitcoin. Kovaa tuottoa hakevan sijoittajan on parempi varautua pettymykseen. Virtuaalivaluutan takaista lohkoketjuteknologiaa kehittävä yritys voi sen sijaan olla hyväkin sijoitus.

On kuitenkin hyvä muistaa, etteivät vanhat hakusanat ole tae tulevaisuuden hauista.

Antti Oksanen

Kirjoittaja on Taloustaidon päätoimittaja.

Kirjoittajasta

Päätoimittaja Antti Oksanen

Antti Oksanen on Taloustaidon päätoimittaja. Seuraa @Aoksanen Twitterissä.

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.