veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Jäitä hattuun, Simon Elo ja muut kapinakenraalit

Antti Oksanen

”Me olemme keskiluokan verokapina.”

Perussuomalaisista irronneen Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo on hokenut lausetta julkisuuteen läpi Suomen viileän kesän.

Lainaus tulevan puolueen periaateohjelmasta kertoo kovasta kiireestä erottautua poliittisen kentän ruuhkaisessa keskustassa. Eduskunnan toimikausi on kuitenkin jo yli puolessa välissä. Silti Sinisten lupaus on tarkoin harkittu.

Verokapinalla on rikas historia. Se on synnyttänyt uusia valtioita, kansanliikkeitä ja julkisuuden henkilöitä läpi vuosisatojen.

Jo Yhdysvaltain itsenäisyysmiehet käyttivät verokapinaa taikasanana vastarinnan aktivoimiseksi. Katkeruus oli siirtokunnissa jo valmiiksi pinnalla, kun Englannin kuningas pumppasi niiltä varoja emämaan massiivisen valtionvelan hoitamiseksi.

Suomessakin on aika ajoin flirttailtu käsitteen kanssa. Esimerkiksi muuan Jari Sarasvuo suivaantui yli kymmenen vuotta sitten silloisen hallituksen yritysverouudistukseen siinä määrin, että ehdotti yrittäjien veroboikottia.

Yrittäjäkapinan liekki sammui kuitenkin nopeasti. Verojenmaksun lopettaminen ei tarkemmin ajateltuna ollut Sarasvuonkaan mielestä hyvä idea.

Pohjimmiltaan kapina voi toki olla positiivinen liike. Historia on täynnä oikeutettuja kansannousuja korruptiota ja vallan väärinkäyttöä vastaan. Tänä päivänä edustuksellinen demokratia tarjoaa erilaisille mielenilmaisuille toimivat, rauhanomaiset puitteet. 

Hälytyskellot soivat kuitenkin silloin, kun jokin taho yrittää monopolisoida jotain kaikille kuuluvaa. Kyse voi olla esimerkiksi ympäristöstä, lainsäädännöstä tai uskonnosta.

Jokainen näistä asioista on liian tärkeä asia yhden puolueen tai gurun omittaviksi. Niin on muuten verotuskin.

Kun kyse on yhteisten rahojen käytöstä ja pelisäännöistä, jokainen kansalainen on omistaja. Viisas omistaja seuraa julkisen talouden kehitystä ja hankkii monipuolisesti tietoa omiin tuloihinsa ja menoihinsa vaikuttavista tekijöistä.

Sen jälkeen on myös helpompi osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun. Voi kannattaa, vastustaa – jopa kapinoida – mutta vastuullisesti parhaan saatavilla olevan tiedon valossa.

Juuri tässä kohtaa talousmedia on lukijoilleen tärkeä kumppani. Me täällä Taloustaidossa haluamme auttaa sinua tekemään fiksuja oman talouden päätöksiä niin työssä kuin arjessa. Emme päällepäsmäröi vaan esitämme vaihtoehtoja ja ratkaisumalleja eri elämäntilanteisiin.

Siinä on tehtäväkenttää kylliksi. Uuden päätoimittajan kannattaa muutenkin välttää ylimääräisiä julistuksia. Annan silti heti yhden: Taloustaito on taitavan taloudenpidon asialla, nyt ja jatkossa.

Kiitos että olet mukana!

Antti Oksanen

Kirjoittaja on Taloustaidon päätoimittaja

 

 

Kirjoittajasta

Päätoimittaja Antti Oksanen

Antti Oksanen on Taloustaidon päätoimittaja. Seuraa @Aoksanen Twitterissä.

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.