veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Finanssivalta vaihtuu – sukupolvi ei

Antti Oksanen

Suomi on pieni maa, vaikka puhuttaisiin isoista toimialoista. Hyvin rajattu joukko miespuolisia nimiä pyörii spekulaatioissa, kun valta vaihtuu maan suurimmissa finanssitaloissa.

OP-ryhmä nimitti uudeksi pääjohtajaksi ulkopuolisista ehdokkaista vahvimman, Ilmarisen Timo Ritakallion. Substanssimittareilla, varsinkaan monipuolisen toimialaosaamisen ja yhteiskuntasuhteiden alueella, muilla ehdokkailla ei todennäköisesti ollutkaan jakoa Ritakalliolle.

Entä sitten digitalisaation ymmärryksessä ja hyödyntämisessä? Sehän on finanssigurujen mukaan suurin vallankumous mikä toimialaa on kohdannut modernina aikana. Kuluttajien pankki- ja vakuutusasiat sulautuvat siinä osaksi suurempia palvelualustoja, joissa alan nykytoimijoille voi jäädä vaatimaton alihankkijan rooli.

Jos luvassa on vielä täydellinen digimyrsky, niin ei isoa laivaa voi mikään perussomettaja ohjata.

Ritakallion, 55, edeltäjä Reijo Karhinen, 62, peräänkuulutti Ylen jutussa jo vuosi sitten suomalaisen yhteiskunnan nykyjohtoa tekemään pian tilaa ”Slush-sukupolvelle”.

"Pankinjohtajana toivoisin, että tapahtuisi sukupolvenvaihdos, annettaisiin nuorille vastuuta ja luovuttaisiin vallasta", Karhinen sanoi.

Karhinen puhui haastattelussa toki vain yleisellä tasolla ja haki pisteitä some-yleisöltä. Hän on itse kuitenkin paras osoitus siitä, että ikä on vain numero, kun puhutaan vakiintuneen yritysjätin uudistamisesta.

OP on Karhisen kaudella laajentunut kokoonsa nähden ketterästi perinteisen bisnesytimen ulkopuolelle. Finanssiryhmä on rakentanut laajan asiakaskantansa pohjalle uusia sillanpääasemia sairaaloista liikkumisen palveluihin. Ritakallion tehtäväksi jää arvioida, onko osuustoiminnallisen asiakkuuden ulottaminen kaikille elämänalueille strategiana riittävän kirkas. Jos edes kilpailuviranomaiset sitä sallivat.

Selvää on, että finanssiyritysten hallitukset eivät ole valmiita rajuun nuorennusleikkaukseen tai toimialan ulkopuoliseen johtajaan, kun alan toimijat kohtaavat kokonaan uudenlaisen kilpailun ja entisestään monimutkaistuvan viranomaisvalvonnan. Kokemus jyrää edelleen.    

OP-tyyppisen valintakuvion voi povata toistuvan seuraavaksi Sampo-leirissä. Kun konsernijohtaja Kari Stadigh, 62, siirtyy eläkkeelle tai hallitusvastuuseen, on seuraajaehdokkaiden rinki jälleen pieni. Ratkaisu voi löytyä niinkin läheltä kuin yhtiön nykyhallituksesta, jossa istuu muun muassa Varman Risto Murto, 54. 

Antti Oksanen

Kirjoittaja on Taloustaidon päätoimittaja. 

antti.oksanen@veronmaksajat.fi

Kirjoittajasta

Päätoimittaja Antti Oksanen

Antti Oksanen on Taloustaidon päätoimittaja. Seuraa @Aoksanen Twitterissä.

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.