veronmaksajat.fi

Sinä vanhenet, nämä yritykset tekevät tulosta

Heikki Urpelainen

Pohjolan massaharmaantuminen on kulman takana. Reilun vuosikymmenen kuluttua neljännes Suomen väestöstä on eläkeiässä. Kuka hoitaa meidät? Kun yhtälöön lisätään SOTE-uudistukset, terveysala kasvaa kohisten. Vaikka ikänäkö yllättäisi, valppaan sijoittajan kannattaa pitää silmällä näitä yrityksiä.

Mummot ja papat tulevat. Tilastokeskuksen mukaan suomalaisista 20 prosenttia on nyt yli 65-vuotiaita. Jo 14 vuoden päästä yli 65-vuotiaita on 26 prosenttia väestöstä. Kun elinaika nousee, eniten kasvaa kaikista iäkkäimpien osuus.

Sama haaste näkyy naapurimaissamme: Ruotsin tilastokeskus kertoo, että kaksi kolmannesta vuonna 2016 syntyneistä ruotsalaisista elää yli 90-vuotiaiksi. Joka kymmenes elää yli 100-vuotiaaksi!

Kuka hoitaa kaikki ikääntyvät?

Hoivakotiyritys Attendo arvioi, että Suomeen ja Ruotsiin tarvitaan noin 80 000 uutta hoivakotipaikkaa seuraavan 15 vuoden aikana.

Yritystoiminta hoiva-alalla on ollut kiisteltyä kaikissa Pohjoismaissa. Kasvava tarve ja myönteiset kokemukset hoidon laadusta, valinnanvapaudesta ja kustannustehokkuudesta ovat muuttaneet suhtautumista suopeammaksi. Kriittinen julkinen tarkastelu on muuttanut alan yrityksiä entistä vastuullisemmiksi.

Attendo on kiinnostava myös sijoituskohteena. Nyt yrityksen toiminta keskittyy Suomeen ja Ruotsiin, mutta tavoitteena on olla Euroopan suurin hoivapalvelujen tarjoaja vuonna 2025. Tavoitetta tukee hyvä näyttö kannattavuudessa ja palvelujen laadussa. Lähin listattu kilpailija on Humana Ruotsista.

Suomessa yksityisten terveyspalvelujen osuus kasvaa väestörakenteen lisäksi SOTE-uudistusten myötä. Erikoislääkäritoiminta painottuu jatkossa vahvemmin kahteentoista yliopisto- ja keskussairaalaan, mikä tuo kansalaisille parempaa hoitoa ja verosäästöjä mittakaavahyötyjen ansiosta. SOTE lisää potilaiden vapautta valita hoidon tuottaja yksityisistä ja julkisista toimijoista. SOTE pyrkii myös lisäämään yksityisten palveluntarjoajien määrää ja kilpailua.

Perusterveydenhuollossa väestön ja järjestelmien muutoksia on ennakoitu. Alan yritykset ovat yhdistyneet suuremmiksi. Esimerkiksi Terveystalo hoitaa jo 10 prosenttia suomalaisten lääkärikäynneistä. Mehiläinen on kokoluokaltaan lähes yhtä suuri. Molemmat suuntaavat katseensa avautuviin mahdollisuuksiin, digitalisaatioon ja luultavasti pörssilistautumiseen. Listautunut on jo laatuyritys Pihlajalinna, joka keskittyy kuntien terveyspalvelujen ulkoistuksiin.

Kiristyvä kilpailu, potilaiden etu

Kasvua riittää terveysalalla lähivuosina monille yrityksille, ja kasvuodotus näkyy myös alan yritysten kauppahinnoissa. Alalle tulon esteet ovat kuitenkin vähäiset, joten myös kilpailu kasvaa. Nykytoimijoilla on hyvä etumatka mittakaavassa.

Tärkeimmäksi kilpailutekijäksi näyttäisi kuitenkin nousevan palvelujen laatu ja terveyshyödyt, jotka yritysten pitää pystyä jatkossa numeerisesti mittaamaan ja todistamaan. Tämä on onneksi myös potilaiden etu.

Heikki Urpelainen on LähiTapiola Varainhoito Oy:n salkunhoitaja

Blogi on julkaistu Sijoitustalous-blogissa 18.10.2016.

Kirjoittajasta

Heikki Urpelainen

Heikki Urpelainen on LähiTapiola Varainhoito Oy:n salkunhoitaja.