veronmaksajat.fi

Lipsuvat tulokset, heikko tulostahti

Heikki Urpelainen

Yritysten odotettu tuloskasvu on heikoimmalla tasolla kuuteen vuoteen. Tulosten odotetaan kasvavan tänä vuonna kolme prosenttia Euroopassa ja Yhdysvalloissa, mutta luku painunee vuoden kuluessa lievästi pakkaselle säännönmukaisen ylioptimismin hälvetessä.

Tulokset ja talous ovat heikompia kuin vuotta aiemmin. Yritykset ovat olleet kuluissaan ja investoinneissaan varovaisella vyönkiristyslinjalla jo monta vuotta, joten yritysten kannalta muutos aiempaan ei aiheuta seinäänajoa. Talouden tasainen ankeus on ollut lähes normitila varsinkin Euroopassa finanssikriisistä lähtien.

Pankit lupaavat osinkoa

Pankit ovat yleensä yhtä hyviä kuin talous niiden ympärillä. Nyt pankkien tulokset pysyvät parhaimmillaan vain paikoillaan. Lainakasvua ei juuri ole, mutta ei luottotappioitakaan. Vuoden alusta alkaen pankit ovat kuitenkin olleet pörssin eniten laskenut toimiala.

Luottotappioitakin enemmän sijoittajat pelkäävät Euroopan negatiivisten korkojen painavan pankkien ansaintaa. Kuitenkin esimerkiksi Nordea ja Danske Bank ovat pärjänneet varsin hyvin, vaikka Pohjoismaissa korot ovat muuta Eurooppaa matalampia. Molemmat pankit vahvistuivat suunnitelmansa jatkaa erinomaista osingonjakoa.

Talouden tasainen ankeus on ollut lähes normitila varsinkin Euroopassa finanssikriisistä lähtien.

Teollisuus lamassa

Teollisuusyritysten tulokset ovat synkähköä luettavaa. Vientivaluutan tai halventuneiden raaka-aineiden tuki on laiha lohtu, kun globaali investointikysyntä on taantumassa. Varsinkin raskaan teollisuuden ja raaka-ainetuottajien tulosodotuksia on laskettu jo rajusti.

Varovaisuus teollisissa investoinneissa, Kiinan hiljeneminen ja raaka-ainemarkkinan alakulo näkyvät Cargotecin, Konecranesin, Metson ja Outotecin tuloksissa. Vakaidenkin konepajojen, kuten Wärtsilän tai Koneen, on haastavaa pitää yllä tuloksiaan.

Kurssireaktiot vaisuihin tuloksiin tai näkymiin ovat pääsääntöisesti olleet melko maltillisia, sillä sekä sijoittajat että yritykset ovat varautuneet heikompaan jo aiemmin.

Jotain turvallista?

Turvallisina pidetyillä toimialoilla, terveydenhuollossa ja päivittäistavaroissa, eurooppalaisyritysten tulokset ovat keskimäärin olleet melko tasaisia. Osakehinnat ovat kuitenkin laskeneet varsinkin terveydenhuollossa Yhdysvaltain lähestyvien vaalien ja voittojen kotiutuksen vuoksi, mutta myös yksittäiset tulospettymykset vaikuttavat.

Kaupan alalla kuluttajat tuntuvat mukauttavan tottumuksiaan hitaasti mutta varmasti talousheikkouteen. Kauppojen pitää sopeuttaa tuotetarjontaa ja toimintamallejaan vastaavasti. Tämä kaupan ja kuluttajan muutos näkyy Stockmannin ja Keskon vaisussa myynnissä. Yhtiöiden omat toimet rakenteiden muuttamiseksi ovat onneksi nyt vahvoina tulosajureina.

Aina kiinnostavan Fortumin tulos heijastaa pitkään jatkunutta sähköhintojen laskua, vaikka tulosheikkous osin verhoutuukin kertaluontoisten myyntivoittojen taakse. Öljyjalostaja Neste ylläpiti hyvin marginaaliaan perusbisneksessä ja kasvualue uusiutuvat yllätti iloisesti.

Sijoittajan vaikeudet jatkuvat

Kuinka suhtautua talouden heikkouteen, joka on enemmän rakenteellista kuin syklistä? Paljonko kannattaa maksaa osinkovirrasta, jos tulokset polkevat paikallaan mutta korot ovat mitättömiä ehkä pidemmän aikaa?

Viime vuosien valossa yritysten kyky ylläpitää tuloksia ja osinkoa on onneksi melko hyvä, vaikka lipsuu eikä luista!

Heikki Urpelainen on LähiTapiola Varainhoito Oy:n salkunhoitaja

Kirjoitus on julkaistu Sijoitustalous-blogissa 3.3.2016.

Kirjoittajasta

Heikki Urpelainen

Heikki Urpelainen on LähiTapiola Varainhoito Oy:n salkunhoitaja.