veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Menestys tulee yhteistyöstä

Timo Metsola

Minulla oli ansaitsematon kunnia syödä tänään lounas Pixar perustajan Ed Catmullin seurassa. Hän kertoi pitkäaikaisesta työtoveristaan Steve Jobsista näkemyksen, jonka kaikki elämänkertojen tekijät ovat Catmullin mukaan sivuuttaneet. 

Catmull kertoi, että hän näki aikanaan paljon Jobsin kuuluisaa huonoa käytöstä ja karkeutta. Hänen mukaansa se ei kuitenkaan johtanut menestykseen, kuten annetaan ymmärtää, vaan ensin Applen, sitten Nextin ja lopulta Pixarin epäonnistumiseen. 

Aivan mahdoton käytös siis johti epäonnistumiseen.

Tässä aallonpohjassa viime vuosituhannen lopulla Jobs sitten Catmullin mukaan katsoi peiliin ja ymmärsi näkemänsä. Tapahtui muutos, jonka voi tiivistää yhteen sanaan: yhteistyö. 

Steve Jobsin pitkäaikaisin työtoveri Ed Catmull istui juuri metrin päässä ja kertoi silmiin katsoen, että Jobs menestyi, koska hän lopulta oppi tekemään yhteistyötä. Että Jobs todella menestyi vasta kun hän oppi hillitsemään tunteitaan ja arvostamaan yhteistyötä. 

Catmull kertoi, kuinka monin tavoin muutos näkyi. Ja kuinka se johti siihen, että kaikki lähimmät työtoverit sen jälkeen pysyivät Jobsin rinnalla hänen elämänsä loppuun asti.

Kuuluisa huono käytös ajoi ensin lähes kaiken karille. Sitten tapahtui muutos, ja huikea menestys kumpusi yhteistyöstä. Ed Catmull sanoi, että Jobs muuttui. Ja että maailma ei tiedä totuutta, ja ne jotka tietävät, eivät halua sitä huomata tai muistaa.

Juuri tämä tieto, jos mikä, on luovuuden ikoniksi ansaitusti nousseesta ihmisestä todella tietämisen ja muistamisen arvoinen. Ja on pakko myöntää, että se aiheutti heti tietyn liikahduksen myös omassa maailmankuvassani.

Timo Metsola on Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja

Kirjoittajasta

Timo Metsola on Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja.

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.