veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Oikeudenmukaisella verotuksella lisää kasvua ja työllisyyttä

Pekka Piispanen

”Veropolitiikka on niin tärkeä asia, että sitä ei saa jättää vain poliitikkojen, lobbarien tai erilaisten ajatushautomoiden käsiin.” Näin kiteytyy Itä-Suomen yliopiston vero-oikeuden professori Matti Myrskyn artikkeli Kanava-lehdessä (02/2016).

Kirjoituksessa peräänkuulutetaan verojärjestelmäämme vakautta ja ennakoitavuutta. Veropoliittisten ohjelmien tulisi ulottua yli vaalikausien. Tosin Myrskykin toteaa, että olosuhteiden muuttuessa ohjelmien tulisi olla joustavia ja helposti muutettavia. Suuret verouudistukset tulisi laatia laajapohjaisen valmistelutyön tuloksena. Varsinainen valmistelu jätettäisiin asiantuntijoille.

Mielenkiintoisessa ja laajassa artikkelissa ei kuitenkaan kenties yllättäen viitata esimerkiksi Martti Hetemäen johtaman verotuksen kehittämistyöryhmän loppuraporttiin (2010). Raportissahan esitettiin muun muassa ansiotuloveroasteiden alentamista kautta linjan. Verotuksen painopistettä siirrettäisiin maltillisesti työn verotuksesta kulutuksen verotukseen. Raportissa pohditaan myös verotuksen oikeudenmukaisuutta, esimerkkinä pohdinta tasapainossa verojärjestelmän kannustamisessa osaamisen kehittämiseen ja inhimillisen pääoman kasvattamiseen sekä yhteiskunnallisissa tavoitteisissa hyvinvoinnin jakautumisen toteutumisessa.

Oikeudenmukaisuuden käsite on usein katsojan silmässä. Etujärjestöt puolustavat omien taustajärjestöjensä etua eikä niiden tehtävänä ole ensisijaisesti yleisen edun tavoittelu. Tästä Matti Myrskykin kirjoittaa.

Verojärjestelmän uudistaminen kokonaisuutena tulee olla etujärjestöjenkin tavoitteena. Paljon on saavutettu, kun tavoitellaan maltillisempaa verotasoa, nykyistä laajempaa veropohjaa sekä verolainsäädännön selkeyttä.

Verotus on jälleen tavattoman ajankohtaista. Työmarkkinajärjestöjen karkauspäivänä tekemässä kilpailukykysopimuksessa todetaan, että sopimuksen yhtenä edellytyksenä on se, että hallitus peruuttaa hallitusohjelmassa mainitut yhteiskuntasopimuksen vaihtoehtona olevat 1,5 miljardin euron lisäleikkaukset ja veronkorotukset sekä toteuttaa hallitusohjelmassa mainitut tuloverokevennykset. Tämä on oikeudenmukaista erityisesti ostovoiman turvaamisen vuoksi.

On myös oikeudenmukaista, että verotusta kehitetään erityisesti kasvun ja työllisyyden vahvistamiseksi. Se lisää työn tekemistä, taloudellista toimeliaisuutta ja yrittäjyyttä. Oikeudenmukaisuus toteutuu parhaiten, kun esitetyt lupaukset pidetään ja verotusta kehitetään sen kannustavuutta lisäämällä.

Pekka Piispanen on Akavan yhteiskuntapolitiikkayksikön johtaja

 

 

 

Kirjoittajasta

Pekka Piispanen

Pekka Piispanen on Akavan yhteiskuntapolitiikkayksikön johtaja. Seuraa @PekkaPiisp Twitterissä.

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.