veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Usko tai älä, päivä on tänään pidempi kuin eilen

Tommi Rytkönen

Näihin aikoihin on tapana kirjoitella ennustuksia tulevasta. En kuitenkaan ajatellut liittyä ennustajien joukkoon. Ajattelen niin, että kutakuinkin kaikki sanottavan arvoinen, ja vähän päällekin, on sanottu taantumasta, irtisanomisista, kestävyysvajeesta ja asuntojen hintojen romahduksesta. Tätä jälkimmäistähän ei vieläkään ole nähty. Kuka sitä sitten aidosti on odottanutkaan, muuta kuin ehkä saadakseen anonyymisti todistaa ennustajan lahjojaan. 

No niin, selvä. Meidän vieraalla töissä olevien käytettävissä olevat tulot eivät lähiaikoina kasva, verotus ei taida keventyä eikä erityisesti taida käydä niin, että uusi Nokia tulisi pelastamaan meidät kansakuntana. Voipa olla, että tässä on nyt se uusi normaali, ja tätä tarinaa on tiedossa todennäköisimmin niin pitkälle kuin katse kohtuudella yltää. Kun päivä nyt joka tapauksessa on jo nyt muutaman minuutin pidempi, niin ehkä synkistely saisi kuitenkin jo riittää.

Onko tässä tilanteessa kenellekään mitään hyvää?  Onhan tässä. Niiden kannalta, joilla on asuntolainan korkoja maksettavana, rahasta riittää nyt tuhdisti lainan lyhennyksiin. Tai ehkä jopa lyhennysten sijaan sivuun, talouden särkymävaraksi, jos oma talous ei olekaan mennyt rikki. Niiden kannalta, joilta työpaikka meni alta, tilanne ei sakkaa ainakaan korkojen takia. Siis kun on itse aktiivinen pankin suuntaan ja perhesuhteet pysyvät kunnossa. 

Sanotaan, että asuntokauppojen määrä on vähentynyt melkein viidenneksellä huippuvuosista. Melkoinen ihmehän tuo olisi, jos näin ei olisi käynyt. Silti joka päivä tässä maassa kätellään kymmeniä ja useina päivinä toista sataa asuntokauppaa. Sijoittajiakin siellä on mukana, mutta kutakuinkin 80 prosenttia ostaa omaan tarpeeseensa. Ehkä sijoittajilta on pahin ostamisen kiima kaikonnut, ja tämä taas tietää omaan käyttöönsä ostavalle hyvää.

Saako asunnon sitten syksyllä halvemmalla? Sitä samaa ainakaan, tuskin. Jos potentiaalinen tuleva koti sattuisikin olemaan (keskimäärin) loppuvuodesta muutaman prosentin halvempi, niin ainakin pääkaupunkiseudulla vuokralla odottelu lyö harvoin leiville. Niille, joilla on tuloistaan kohtuullinen varmuus, sanotaan nyt pankeissa nätisti päivää -  ja tingitään pikkuisen marginaalistakin. Hyvä neuvottelija vääntää asunnon hinnasta sen muutaman prosentin pois saman tien ja keskittyy muihin asioihin.

Näyttäisi myös siltä, ettei vuokrataso pääkaupunkiseudulla enää nousisi niin hurjaa vauhtia tänä vuonna. Näin arvioi maan johtavan vuokranantajan eli Saton toimari Erkka Valkila pari päivää sitten Kauppalehdessä. Erkan vastuulla on noin 25 000 asunnon salkku, joten voisi ajatella että, jos joku sen tässä maassa tietää, niin hän.

Voimme jokainen arjessamme vaikuttaa niin omaan kuin ympäristömme uskoon tulevasta - joko edistää tai painaa.  Omassa työssäni haastan kollegani kohtelemaan korostetun inhimillisesti niitä, joiden tuloihin on tullut odottamaton katko. Niiden rohkelikkojen kanssa, jotka näinä päivinä suunnittelevat isompia investointeja, haastan kohtalotoverini kilpailemaan asiakkaista paitsi hinnalla, myös sillä, miten asiakas kokee tulleensa suunnitelmiensa kanssa kohdelluksi. Toimintamme hankalina aikoina muistetaan pitkään.

Tommi Rytkönen on Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja

Kirjoittajasta

Tommi Rytkönen

Tommi Rytkönen on Smartumin toimitusjohtaja. Seuraa @rytkoraattori Twitterissä.