veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Tuloveronkevennys on Stubbin viimeinen tarjous

Ville Kopra

Keskiviikon 11.3. piti olla merkittävä päivä eduskuntavaalikeskustelun kannalta. Pääpuolueiden puheenjohtajat esiintyivät Veronmaksajien suuressa verokeskustelussa. Mitä tästä keskustelusta jäi käteen? Tiivistetään lopputulos äärimmilleen.

Kokoomus tarjoaa suomalaiselle keskiluokalle 2 miljardin euron tuloveronkevennystä. Puolueen mielestä verotuksen kiristäminen on haitannut talouskasvua, ja nyt täytyy ryhtyä hölläämään niin että tuntuu.

SDP:n politiikassa verotus on Suomen talouden ison kuvan kannalta sivuseikka. Nyt tarvitaan investointeja ja panostusta uusiin kasvualoihin, joilta voi syntyä uutta vientiä ja työpaikkoja yrityksiin. Veronalennuksiin ei ole varaa, mutta kiristäminenkin alkaa riittää.

Perussuomalaiset haluavat poistaa autoveron. Mitä enemmän rikkaita ja kapitalisteja voi verottaa, sen parempi. Eivät ne mitään kuitenkaan työllistä, toisin kuin Jaskan grilli.

Keskustan Juha Sipilä toivoisi lähinnä, että maailma jähmettyisi paikoilleen 19.4. asti. Tähän toivomukseen nähden Keskustan 10.3. julkistama veropaperi on yllättävän konkreettinen ja kattava. Puolueen poliittisen agenda ytimessä on kuitenkin Suomen johtamisen muutos ja Juha Sipilä, eivät verokysymykset. Kaikki käy, paitsi merkittävät kiristykset.

Mitä tästä sitten pitäisi ajatella ja mihin tilanne johtaa?

On silmiinpistävää, kuinka heikko poliittinen oikeisto kollektiivina tällä hetkellä on. Suomessa ei ole juuri nyt olemassa tilaa porvarilliselle hallitusagendalle, vaikka suurin osa ihmisistä kannatta porvaripuolueita. Tärkeä selitys tähän on se, että Antti Rinne on onnistunut rakentamaan itsestään kuvan poliittisen ja ammatillisen työväenliikkeen yhdistäjänä. Häntä ei haluta oppositioon aiheuttamaan harmeja. Ja vaikka Rinteen talouspoliittinen agenda voi haiskahtaa vanhakantaisen vasemmistolaiselta, se tarjoaa elinkeinoelämälle myös mahdollisuuksia: kertokaa, kuinka vienti saadaan vetämään. Minä hoidan laskun.

Keskustan kannalta SDP on Kokoomusta miellyttävämpi hallituskumppani, koska sen kanssa voidaan rakentaa helpommin tupon jatko. Biotalouskin käy demareille, koska ”sdp:ksi” se tarkoittaa metsäteollisuutta. Verotuksesta ei löydy todellista ja vakavaa eripuraa.

Kokoomuksen verolinjaus on selkeästi muista puolueista poikkeava. Se on hieno poliittinen strategia, koska se erottaa esittäjänsä muista ja on riittävällä tavalla uskottava: veronkevennykset lisäisivät kotimaista kysyntää ja työllisyyttä. Mutta.

Ongelma on, että suuri yleisö ei oikein tahdo uskoa enää strategian esittäjän kykyyn toteuttaa ehdotuksensa. Vahvin valtti eli Stubbin henkilökohtainen suosio on kääntynyt kysymykseksi: onko pääministeripuolueen pääministerikandidaatti paras mahdollinen pääministeri?

Vaalipäivä on demokratian jouluaatto. Säkissä on erilaisia hallituspaketteja, jotka äänestäjät laittavat järjestykseen. Jos säkistä pukkaa punamultaa, se on nyt avaajiensa silmissä houkutteleva ja napakka. Ympärillä on silkkinauhaa, joiden kahdesta päästä on helppo nykäistä paketti auki. Muut paketit ovat jotenkin muodottomia, pehmeitä ja varmaan taas väärää kokoa. 

Ville Kopra on  Miltton Networks Oy:n johtava asiantuntija

Kirjoittajasta

Ville Kopra

Ville Kopra on Miltton Groupin pääekonomisti. Seuraa @VilleKopra Twitterissä. 

Blogeissa

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.