veronmaksajat.fi

Suma seisoo, verotus kiristyy

Ville Kopra

Suuresta porusta huolimatta monet ovat kiitelleet pakettia siitä, että vihdoinkin “päätöksiä tehdään”. Tämä on harhakuva: hallituksen tahdonilmauksista on vielä hyvin pitkä matka voimaan astuneiksi lakimuutoksiksi. Tästä koettiin tuskallisia esimerkkejä Kataisenkin hallituksen aikana mm. kuntarakenteen uudistamisen yhteydessä. 

Budjettipäätökset sen sijaan – esimerkiksi pääomatuloverotuksen kiristäminen – ovat selviä päätöksiä. Ne kyllä toteutuvat. 

Hallituksen seuraavat 100 päivää jouluaattoon asti sisältävät sekä selkeitä riskejä että mahdollisuuksia. Jäsentelen näitä seuraavasti:

Riskit: 

  1. Maahanmuuttotilanne aiheuttaa perussuomalaisille sisäisen krampin, mikä heijastuu koko hallituksen työkyvyn huonontumisena ja päätöksenteon puuroutumisena.
  2. Työmarkkinayhteistyö kriisiytyy, palkansaajien mielenilmaukset jatkuvat, työpäiviä menetetään.
  3. Aitojen uudistusten toteutus lykkääntyy, niiden valmisteluun ei ole aikaa akuuttien murheiden keskellä. 

Oppositiojohtajana Juha Sipilällä oli käytännössä kolme teemaa: biotalous, valtion tase töihin ja kasvurahaston perustaminen. 

Kasvurahastoksi tulkitaan nykyisin Teollisuussijoituksen rahastojen pääomitus – täsmälleen sama asia, jota edellisetkin hallituksen toteuttivat. 

Kärkihankkeet (sisältäen biotalouden) hallitus on nuijinut jo pöytään, mutta epäselvää on, syntyykö tätä kautta aidosti uusia avauksia: investointeja, jotka voivat uudistaa suomalaista elinkeinorakennetta ja lisätä mielenkiintoa Suomea kohtaan? 

Monien yllätykseksi Sipilä nappasi hallitusneuvotteluissa itselleen omistajaohjausministerin tehtävät. Miksi? “Suomen kovimmaksi jätkäksikin” kaupungilla tituleerattu pääministeri tuskin pelkää omistajaohjaussalkun roiskeita, mutta uudistuksia ja luvattuja reformeja odotellaan. Toistaiseksi ei ole paljoa tapahtunut.

Valtio voisi ottaa aktiivisen otteen omien omistustensa järjestelyissä ja etsiä taseen syövereistä ainakin jollain aikavälillä pörssiinkin syöttökelpoista yritysvarallisuutta. 

Mahdollisuudet: 

  1. Työmarkkinasotkut selvitetään ja kilpailukykyä parannetaan yhteistyössä.
  2. Laitetaan reformit liikkeelle ja luodaan Suomeen uusi kasvusykäys esim. infra-, asunto- ja matkailuinvestoinneilla.
  3. Hyödynnetään kasvun aihiot valtion yritysomaisuuden sisällä ja etsitään keinot saada kaikki osaaminen ja tuoteinnovaatiot kansainvälisille markkinoille. 

Ville Kopra toimii johtavana asiantuntijana Miltton Networks Oy:ssä

Kirjoittajasta

Ville Kopra

Ville Kopra on Miltton Groupin pääekonomisti. Seuraa @VilleKopra Twitterissä.