veronmaksajat.fi

Niukkuus pakottaa järjen käyttöön terveydenhuollossa

Antti Marttinen

Espoolaisella Matinkylän terveysasemalla muutettiin viime vuodenvaihteessa työtapoja. Sen tuloksena jonotusaika lääkärin vastaanotolle kutistui parista kuukaudesta reiluun viikkoon (HS 3.9.2015).

Rahaa ei tullut lisää, ei myöskään työntekijöitä. Työt tehtiin vain toisella tavoin. Aluksi uudet tavat nostattivat luonnollisesti vastarintaa. Tulokset kuitenkin puhuivat puolestaan.

Matinkylän naapurissa toimii kova kirittäjä. Espoontorin terveysasema on pääkaupunkiseudulla ensimmäinen, jota hoitaa yksityinen yritys. Sekin on saanut potilailta kiittävää palautetta.

Vastaavia esimerkkejä onnistumisista löytyy varmasti eri puolilta maata sekä julkiselta että yksityiseltä puolelta.

Sote-uudistus toteutuu parhaassakin tapauksessa vasta vuosien kuluttua. Se on välttämätön, mutta se ei ole ratkaisu tekemisen tapoihin.

Tekemisen tavat ratkaistaan paikallisesti ja toinen toiseltaan oppien ja hyödyntäen niin julkisten kuin yksityisten terveystoimijoiden osaamista. Tätä kehittämistä voidaan tehdä koko ajan siitä riippumatta, miten poliittiset päättäjät ratkovat sote-mallejaan.

Parantamista on varmasti paljon aina työnjaosta vastaanottojen järjestelyyn. Digitalisaatiokin on vihdoin käännettävä aikaa kuluttavasta riesasta valttikortiksi. Se liittyy yhtä hyvin pääkaupunkiseudun Apotin tai muun maan Unan tapaisiin jättimäisiin tietojärjestelmähankkeisiin kuin yksinkertaisiin arjen pikku oivalluksiin, joilla parannetaan palveluja nykytekniikan keinoin.

Huolestuttavaa kokeilukulttuurin kannalta on, että ainakin HS:ssa haastatellun Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkärin mukaan hyvät käytännöt leviävät yhä huonosti. Jos niin on, siinä on merkittävä kehittämiskohde, joka ei paljon maksa.

Luovuus ja innovaatiot harvoin kukoistavat turvatussa tilanteessa yltäkylläisyyden keskellä. Kun nyt julkisessa taloudessa on jaossa vuosikausiksi pelkkää niukkuutta, on järjen käytöllä kysyntää. Kun ei voi vaatia aina vain lisää, on pakko keskittyä tekemään paremmin ja fiksummin. Väittääkö joku, että se ei ole mahdollista?

Antti Marttinen on Taloustaidon päätoimittaja

Kirjoittajasta

Antti Marttinen

Antti Marttinen on Taloustaidon päätoimittaja. Seuraa @AnttiMarttinen Twitterissä.