veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Ihan kaikki ei mennyt kaupaksi Helsingissäkään tammikuussa 2015

Tommi Rytkönen

Alkuun pieni disclaimer tai selitys, koska lukijan on hyvä tietää mistä näkökulmasta kirjoittaja asiastaan avautuu.

Siitä huolimatta että työhistoriaani kuuluu hieman runsas seitsemän vuotta arkea reippaiden kiinteistönvälittäjien kanssa, en ole koskaan yhtään asuntoa välittänyt. Tuona aikana tosin vetämäni ketjun läpi soljahti sellaiset 100 000 asuntokauppaa.  Pankkihommien kanssa olen touhunnut neljällä vuosikymmenellä tuon seitsemän vuoden kahta puolta ja koko sen ajan ollut liki päivittäin tekemisissä yksittäisten välittäjien kanssa. Erinäisiin tilastoihin minulla on koko työurani ollut läheinen suhde. Työurani on vienyt minua Keski-Suomen, Pohjoispohjanmaan ja Päijät-Hämeen kautta lopulta, kymmenisen vuotta sitten, tänne Pääkaupunkiseudulle. Asustelen kantakaupungissa. Olen muuttanut aikuisiällä muistaakseni 17 kertaa.

Tilastojen osalta katson sivusilmällä Tilastokeskuksen asuntokauppajulkaisuja, pääasiallisena kiinnostuksen on välittäjien käyttämä tietokanta. Se on hyvin kattava (n. 80 % kaikista kaupoista), ja erittäin tuoreena saatavissa eli tässä vähän ennen puolta kuuta edellisen kuukauden data käytettävissä. Lähitulevaa yritän hahmottaa erityisesti Tilastokeskuksen kuluttajanluottamus-mittauksessa kysyttävien asunnon ostoaikeiden kautta, sen parempaa indikaattoria en ole löytänyt.

Eli tuollaisten silmälasien läpi katson nyt tammikuun 2015 toteutuneiden kauppojen tilastoja, Helsinki-nimisessä kaupungissa. Jos isoja puutteita tilastossa ei ole, vaikuttaa siltä että kokonaiskauppamäärä jäi noin viidenneksen viime vuoden tammikuusta. Se on kohtalaisen paljon eli se selvästi positiiviseen suuntaan tulkittava viriäminen, mitä olen ollut lukevinani välittäjien jutuista, ei ainakaan vielä naksahtanut kaupoiksi Helsingissäkään. Väkeä kuitenkin kerrotaan olevan liikkeellä, ja se on hyvä homma se.

Kerrostaloyksiöitä meni kaupaksi suurin piirtein sama määrä kuin vuosi sittenkin (reilut 110 kpl) ja niiden keskineliöhinta oli vuodentakaista 2.4% enemmän. Kaksioiden ja kolmioiden kauppamäärät jäivät viime vuodesta neljänneksen ja hinnat viitisen prosenttia viime vuotta takana.

Isommissa, eli neljä huonetta tai enemmän luokassa tultiin runsaasta 80 kaupasta käytännössä noin puoleen. Hinnat sen sijaan eivät neliöissä joustaneet, ja niissä isommissa on määrä niin pieni, että tilastollisesti siitä ei voi tehdä mitään johtopäätöksiä. Helsingissä on hyvin vähän rivitaloasuntoja ja niitä myytiin se suurin piirtein samat 60 kauppaa kuin viime vuoden tammikuussakin, hinnat ihan kevyesti takana viime vuotta.

Eli markkinoilla näyttää olevan tulppa isommissa asunnoissa, ja vielä pitää ostajien ja myyjien miekkailla hinnoista hieman ennen kuin markkina hakee tähän markkinaan ”oikean tason”. Pieni nousu kuluttajan luottamuksessa ja positiivinen sutina näytöillä kertoisi, että osa syksyllä kaikesta synkkyydestä säikähtäneistä aikoo tehdä tänä keväänä kaupat, kaikesta huolimatta.

Tommi Rytkönen on Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja

Kirjoittajasta

Tommi Rytkönen

Tommi Rytkönen on Smartumin toimitusjohtaja. Seuraa @rytkoraattori Twitterissä.