veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Vältä tuhannen päivän krapulaa!

Tommi Rytkönen

Tässä vapun ja hetken päästä häämöttävien valmistujaisjuhlien tunnelmissa ajattelin kirjoitella muutaman sanan nuorempaa kansanosaa ajatellen. Koska heistä kovin moni ei välttämättä osu Taloustaidon lukijakuntaan, soisin että vanhemmat, isovanhemmat, kummit ja muu lähiväki omalta osaltaan levittäisivät sanaa eteenpäin.

Suomen Asiakastiedon maaliskuussa julkaiseman tiedotteen mukaan yli 360 000 suomalaisella on luottotiedoissaan häiriömerkintä, ja varsin moni ottaa osuman nuorella iällä euromääräisesti pienistä asioista. Kyseessä voi olla vuokrarästi, sähkölasku tai pahamaineinen pikavippi. Vaikka pikavippi-bisnestä on kyetty suitsimaan viime aikoina lainsäädännöllä, aika monen häiriö johtuu siitä, että vippi on otettu ilman harkintaa tai sillä on yritetty paikata horjuvan talouden palapeliä.

Tuhannen päivän krapulalla viittaan keskimääräiseen aikaan (noin 3 vuotta), jonka luottohäiriö merkintä on, melkeinpä päivittäin, vaikuttamassa yksilön arkeen. Luottohäiriömerkinnän saaneen on todennäköisesti erittäin vaikea saada vuokra-asuntoa, puhelinliittymää, luottokortista tai asuntolainasta puhumattakaan. Voisi sanoa, että puhtaat luottotiedot ovat edellytys normaalin kansalaisen elämään, tahra tekee siitä vähintäänkin hankalaa.

Näissä pankkiiriin hommissa törmää ihan liian usein alle kolmikymppiseen kansalaiseen, joka on elämänsä kiidossa (opiskelut loppusuoralla, perhe perusteilla, ensimmäinen oikea duuni käsillä) mutta soraa arjen rattaisiin tuo kauneusvirhe luottotiedoissa. Kun ihmistä jututtaa, kyse on todella harvoin varsinaisesta moniongelmaisesta, vaan hittiä on otettu puolihuolimattomasti – ymmärtämättä mitä laiminlyönnistä koituu. Käytännössä useimmat pankit, rahoitusyhtiöt ja vuokranantajatkin näyttävät kylmästi kämmentä luottotietonsa tuhrineelle, ainakaan kovin kilpailtu asiakas tällainen hahmo ole.

Viestini kevään valmistujille on: ottakaa ihan tosissanne se karhukirjeen uhkaus luottotietomerkinnästä ja välttäkää pikavippejä viimeiseen saakka. Tämän viestin eteenpäin vieminen voi olla myös vanhempien, kummien ja isovanhempien paras valmistujaislahja. Toiseksi paras lahja on patistaa täysi-ikäisyyden saavuttanut tulevaisuuden toivo pankkiin avaamaan ASP-tili.

Tommi Rytkönen on Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja

Kirjoittajasta

Tommi Rytkönen

Tommi Rytkönen on Smartumin toimitusjohtaja. Seuraa @rytkoraattori Twitterissä.

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.