veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Suomalaisen yrittäjän vinkit

Anssi Kujala

Tapaan työssäni jatkuvasti paljon yrittäjiä. Joulukuussa kävin yhden päivän aikana seitsemässä yrityksessä. Itse asiassa koko Suomen Yrittäjien henkilökunta jalkautui yhdeksi päiväksi yrityksiin.

Vaikka teemme erilaisia kyselyitäkin, saimme noista vierailuista uskomattoman määrän vinkkejä siitä mitä Suomessa pitäisi tehdä, että yritykset menestyvät ja voivat työllistää.

Kun kyselin yrittäjien joululahjavinkkejä, nousi kolme asiaa kärkeen: kohtuullinen verotus, joustavat työmarkkinat ja runsaasti hillintää sääntelyyn. Asiat ovat tuttuja, mutta yrittäjien mielestä viesti ei silti ole mennyt riittävän hyvin perille.

Vähän yllättäen nousi esiin myös huoli uuden yrittäjäsukupolven löytymisestä. Kokeneet yrittäjät haluaisivat nähdä, että yhteiskunnan ilmapiiri kannustaisi nuoria enemmän yrittäjäksi lähtemiseen. Muutosta onkin ilmassa. Tilastokeskuksen tuoreen selvityksen mukaan itsensätyöllistäjistä 81 prosenttia oli hakeutunut yrittäjäksi omasta tahdostaan. Vain joka viides koki yrittäjyyden olosuhteiden sanelemaksi pakoksi.

Akavan jäsenkyselyn (2012) mukaan korkeakouluopiskelijoista jo peräti 40 prosenttia oli harkinnut yrittäjäksi tai ammatinharjoittajaksi ryhtymistä. Vaikka kiinnostus yrittäjyyteen onkin kasvussa kaikilla koulutusasteilla, olisi tärkeää, että ponnistelemme saadaksemme asenteet yrittäjyyteen myönteisiksi. Nuoret pohtivat yrittäjyyttä yhä useammin jossakin vaiheessa uraansa. Näin siksikin, että työelämä on jo muuttunut projektiluontoisemmaksi.

Me Suomen Yrittäjissä olemme ottaneet tästä vinkistä vaarin. Lanseerasimme vuoden 2014 alussa opiskelijajäsenyyden. Jäsenyys avasi kaikille yrittäjyyttä harkitseville toisella tai korkea-asteella täysipäiväisesti opiskeleville mahdollisuuden liittyä Suomen suurimman yrittäjäyhteisön jäseneksi. Haluamme näin kantaa enemmän vastuuta siitä, että yhä useampi nuori tai opiskelija kokisi yrittäjyyden houkuttelevaksi uravaihtoehdoksi.

Siksi minun joululahjavinkkini on antaa lahjaksi tutuille opiskelijoille lahjaksi 20 euron arvoisen Suomen Yrittäjien opiskelijajäsenyyden vuodeksi 2015. Näin lahja kilahtaa kotiinkin monta kertaa vuodessa. Kertaluonteisen suklaan sijasta lahjan vastaanottaja saa makustella yrittäjyyttä koko vuoden.

Anssi Kujala on Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja

Kirjoittajasta

Anssi Kujala on Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja. Seuraa @Anssi_Kujala Twitterissä.

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.