veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Eivätpä ole ennustajan lahjani kummoiset

Tommi Rytkönen

Tähän päätelmään sain jälleen tulla - tarkistettuani vielä kertaalleen pitävätkö elokuun asuntomarkkinaluvut paikkansa.  Pitävät ne, minulle äsken vakuutettiin dataa keräävästä CGI:sta. Tietokanta on se samainen, johon liki kaikki välitysliikkeet ja rakennusliikkeet tallentavat kauppansa, myyntiaikoineen, kauppahintoineen.  Keskustelu asuntomarkkinoista on pyörinyt keskineliöhintojen värähdysten ympärillä, ja niissä ei oikeastaan ole elokuussa edes pienen uutisen aihetta. Kauppamäärissä sen sijaan on, isonkin.

Vielä keväällä olisin luultavammin tarjoutunut nauttimaan päähineellisen kuohkeaa maanparannusainetta, mikäli joku olisi väittänyt että elokuussa 2014 tehdään Helsinki-nimisessä kaupungissa kappalemääräisesti vähemmän asuntokauppoja kuin heinäkuussa samana vuonna.

Vaikka kuukausikohtaiset kauppamäärät ovat jääneet koko vuoden niin viime- kuin sitä edeltävästä vuodesta, vuoden sisäinen sesonkivaihtelu on pysynyt yli ajan kutakuinkin samana. Suomalainen kun tuppaa tekemään asuntokauppansa mieluiten keväällä tai syksyllä - vuoden vaihteessa ja sydänkesällä on sitten rauhallisempaa.

Poikkeus näyttäisi tänä vuonna vahvistavan säännön, sillä myös Helsingissä asuntomarkkina näytti keskimäärin siirtyvän suoraan helteisestä raukeudesta talviuneen. Ainakaan miesmuistiin ei ole nähty sitä että elokuussa tehtäisiin vähemmän asuntokauppoja kuin saman vuoden heinäkuussa. Vuoden takaisista määristä jäätiin niin Helsingissä kuin koko maassakin vajaa viidennes.

Yhtä selittävää tekijää ei ole, mutta monen tekijän yhtäaikainen vaikutus nyt todenteolla näkyy siinä kuinka me suomalaiset puristamme kukkaronnyörejämme. Heikentyvät talousennusteet, toistuvat YT-ilmoitukset ja Ukraina – ne koettelevat nyt perusturvallisuutemme kivijalkaa. Tänä syksynä moni vanhempi jätti hankkimatta jälkikasvulleen yliopistopaikkakunnalta oman asunnon, ja niinpä jopa runsaan kouhotuksen kohteena ollut yksiö-markkina jäähtyi elokuussa. Helsingissä jäätiin hieman runsaaseen 110 kauppaan kun viime vuonna myytiin yli 160 käytettyä yksiötä. Tämä kertoisi siitä että joko ensiasunnon ostajat tai sijoittajat ovat ottaneet aikalisän. Veikkaisin jälkimmäisiä.

Jokaisessa markkinatilanteessa on jollekin jotain hyvää, jollekin toiselle ei niinkään.  Tulevaisuuteen uskovalle ensiasunnon ostajalle syksystä taitaa olla muodostumassa aiempaa miellyttävämpi, sikäli kun sijoittajat pysyvät pois ostolaidalta. Edelleen tänä syksynä valinnan varaa todennäköisesti riittää sille, joka tarvitsee useita makuuhuoneita. Erityisesti jos tarkastelee markkinoita oma asunto myytynä, ilman sen kummempaa kiirettä. 

Tommi Rytkönen on Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja

Kirjoittajasta

Tommi Rytkönen

Tommi Rytkönen on Smartumin toimitusjohtaja. Seuraa @rytkoraattori Twitterissä.

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.