veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

USA:n asuntomarkkinat kuumenevat

Roger Wessman

Asuntojen hinnat ovat nousseet viimeisen kymmenen vuoden aikana USA:ssa lähes 10 prosenttia.  Asuntomarkkinoiden toipuminen tukee talouskasvua sekä suoraan vahvistamalla asuntorakentamista että epäsuorasti tukemalla kulutuskasvua.

Toipumista voidaan pitää merkkinä tervehtymisestä eikä uutena asuntokuplana. Tämä kuitenkin vahvistaa syytä kysyä, kuinka kauan USA:n keskuspankki voi pitää rahahanoja yhtä löysänä kuin nykyisin.

Alkuvuonna asuntojen myynti on tosin pysynyt paikallaan.  Syy kasvun hyytymiseen näyttää kuitenkin olevan pikemminkin tarjonnan puute kuin kysynnän heikkous. Myynnissä olevien asuntojen määrä on pudonnut alimmilleen yhteentoista vuoteen.   Hintojen kiihtynyt nousu tukee kuvaa siitä, että tarjonnan puute on nyt myyntiä rajoittava tekijä.

Asuntokuplan jälkeen tyhjäksi jääneet asunnot on saatu myytyä, joten nyt kysynnän tyydyttämiseksi täytyy kasvattaa rakentamista. Asuntojen rakentaminen tulee yhä kannattavammaksi, kun hinnat nousevat. Aloitettujen asuntorakennusprojektien määrä olikin maaliskuun lukujen mukaan noussut vuodessa 50 prosenttia.

Mistään käsistä riistäytyneestä rakennusbuumista ei voida puhua. Rakentaminen saa nousta samaa tahtia pari vuotta ennen kuin on palattu edes vuoden 2000 tasolle.  Se oli heikoin rakentamisen vuosi vuoden 2008 romahdusta edeltäneellä vuosikymmenellä. Väestökasvun perusteella asuntorakentamisen tarve on Yhdysvalloissa pikemmin nousevalla trendillä.

Vaikka hinnat ovat nousseet, asuntojen ostaminen ei vieläkään ole kallista. Kotitalouksien asunnonostokyky on lähes kaikkien aikojen huippulukemissa. Sen lisäksi, että hinnat ovat inflaatio huomioiden enemmän kuin 35 prosenttia alle vuoden 2006 huippulukemien, asuntolainojen lähes ennätysalhaiset korot ja tulojen kasvu tukevat asunnonostokykyä.

Asuntomarkkinoiden toipuminen ei piristä taloutta ainoastaan lisäämällä rakentamista, vaan se piristää myös kulutusta monin tavoin. Asuntoa hankittaessa ostetaan samalla esimerkiksi huonekaluja.  Nousevat asuntojen hinnat kasvattavat myös kotitalouksien varallisuutta ja siten mahdollisuutta saada luottoa. Tämä on merkittävää erityisesti niille kotitalouksille, joiden asuntojen arvo on tippunut alle lainan arvon.  Ne eivät ole pystyneet hyödyntämään korkojen laskua, koska eivät vakuuksien puutteessa ole saaneet uutta lainaa vanhan korkeakorkoisen lainan tilalle.

Yhdysvaltain keskuspankki tukee vahvasti asuntomarkkinoita ostamalla asuntovakuudellisia joukkolainoja yli 40 miljardilla kuukaudessa (vastaa 0,4 %:ia koko asuntolainakannasta).  Tämä painaa asuntolainojen korkoja alaspäin.  Asuntomarkkinoiden kehityksen kannalta keskeinen kysymys on siten se, missä vaiheessa keskuspankki alkaa kiristää rahahanoja.

Keskuspankilla ei näytä vielä olevan kiirettä kiristää.  Keskuspankin suurin huolenaihe on yhä heikko talouden aktiviteetti ja korkea työttömyys.  Kaasua painetaan edelleen, mikä tukee Yhdysvaltain, ja siten muun maailmantalouden kasvua.   Selkeästi riski inflaation kiihtymisestä kuitenkin kasvaa keskuspankin painaessa kaasua, kun asuntomarkkinat ovat jo nousukierteessä. 

>> Taloustaito

Kirjoittajasta

Roger Wessman

Roger Wessman on yrittäjänä toimiva riippumaton ekonomisti, joka kirjoittaa blogia rogerwessman.com

Seuraa @WessmanRoger Twitterissä.

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.