veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

FED-mörkö pelottaa markkinoita

Tomas Hildebrandt

 Markkinoilla Yhdysvaltojen keskuspankin FED:n korkopolitiikkaa pidetään tällä hetkellä suurimpana epävarmuustekijänä. Odotukset osakemarkkinoilla ovat optimistisia, mutta pelko ja epävarmuus joukkovelkakirjalainojen osto-ohjelman pienentämisestä on suuri.

Kansainvälisessä sijoittajatutkimuksessa lähes puolet vastaajista piti sitä suurimpana uhkana markkinanäkymille tulevan vuoden aikana. Odotukset osto-ohjelman vähentämisen ajankohdasta ovat velloneet edestakaisin.

Syyskussa FED ei vastoin odotuksia vielä tehnyt mitään. Hämmennys oli suuri ja päätöksen uskottiin lykkääntyneen maalis-huhtikuulle. Viimeaikaiset talousluvut ovat kuitenkin olleet verrattain vahvoja, joten nyt jotkut uskovat vähentämisen alkavan jo joulukuussa.

Ensi vuoden alussa virkaanastuva pääjohtaja Janet Yellen on vakuutellut, ettei FED:llä ole tarvetta kiirehtiä, mutta markkinoilla ei oikein tahdota uskoa häntä. FED:n johtokunnassa on näkemyseroja, joita tuleva pääjohtaja joutuu siloittelemaan. Tilanne luo jännitteitä markkinoille.

Sijoittajatutkimuksessa näkemykset päätöksen seurauksista ovat ristiriitaisia. Kolmasosa vastaajista uskoo, että odotetulla päätöksellä ei ole merkittävää vaikutusta korko- ja osakemarkkinoihin. Yli puolet vastaajista (59 %) odottaa korkotason nousua pitkissä koroissa. Loput uskovat pitkien korkojen laskevan, koska osakemarkkinat voivat reagoida negatiivisesti.

Näkemykset FED:n viestinnästä ja tavoitteista menevät myös ristiin. Noin kolmasosa ei odota muutoksia FED:n aiemmin antamiin työllisyys- ja inflaatiotavoitteisiin. Neljä vastaajaa kymmenestä odottaa FED:n laskevan työllisyystavoitetta kuuteen prosenttiin tai sen alle. Ja kolmannes vastaajista uskoo FED:n asettavan lattiatason inflaatiolle esimerkiksi 1,5 prosenttiin.

FED:n korkopolitiikka huolestuttaa myös yrityslainamarkkinoille sijoittavia. Yrityslainoja pidettiin kyselyssä vähiten houkuttelevana omaisuusluokkana kun valtionlainojen osuutta vähennetään. Sen sijaan FED:n politiikkaa ei pidetä yhtä suurena uhkana raaka-aineiden hinnoille. Suurimpina riskeinä niille pidetään Kiinan ja kehittyvien maiden kasvun hidastumista ja ylisuuren tarjonnan jatkumista.

FED:llä ja Janet Yellenillä on haastava työ kirkastaa markkinoiden odotuksia. Epävarmuus ja ristiriitaiset odotukset johtavat muuten pettymyksiin.

>> Taloustaito

Kirjoittajasta

Tomas Hildebrandt

Tomas Hildebrandt on Evli Pankin seniorisalkunhoitaja ja markkinastrategi.

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.