veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Laina pois ja äkkiä: fiksua vai ei?

Timo Lindholm

Ennätysmatalien korkojen yhteys asunto- ja asuntolainamarkkinoihin herättää julkista keskustelua. Yhden tarjotun opin mukaan asuntovelallisten kannattaisi nyt matalien korkojen aikana lyhentää lainojaan entistä kiivaammin.

Miksi ihmeessä? Asuntolainan pitäminen ei koskaan aiemmin markkinaehtoisen asuntorahoituksen noin 25 vuoden historian aikana ole ollut yhtä edullista kuin nyt. Annuiteettilainoissa korkojen lasku on jo lisännyt lyhennysten ja pienentänyt korkojen osuutta lainojen kuukausierissä. Lainat lyhenevät entistä nopeammin.

Miksi hosuminen lisälyhennysten kanssa saattaa olla pöljää?

Otetaan simppeli esimerkki. Paavolla ja Pietarilla on molemmilla 100 000 euroa asuntolainaa. Nykykoroilla lainat lyhenevät 500 eurolla kuukaudessa. Molemmat pystyvät lainanhoitokulujensa lisäksi vielä säästämään palkastaan 800 euroa kuukaudessa. Paavo käyttää kaikki nämä säästönsä lainansa lisälyhennyksiin. Pietari tyytyy nykyiseen lainansa maksuohjelmaan ja kerää 800 euron kuukausisäästöt pankkitililleen.

Vuoden kuluttua molemmat menettävät työpaikkansa. Paavolla on silloin lainaa jäljellä noin 84 400 euroa ja tilillään pyöreät nolla euroa. Pietarin lainasaldo on noin 94 000 euroa ja tilillä on 9 600 euroa.

Paavon korkomenojen lasku ylimääräisten lyhennysten ansiosta on vuoden aikana ollut liki yhtä mitätön kuin Pietarin saama korkotuotto säästöilleen. Kumpi toimi fiksummin? Kumman talous kestää paremmin alkaneen työttömyyden?

Nautitaan nollaa hipovista koroista niin pitkään kuin niitä riittää ja vahvistetaan oman talouden puskuria työttömyyden ja muiden takaiskujen varalle. Ja eletään muuten mahdollisimman normaalisti, venyttämättä jokaista euroa - ellei ole aivan pakko.

Kirjoittajasta

Timo Lindholm on Sitran teemajohtaja.

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.