veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Hirvikolarit ovat vaarallisimpia eläinkolareita – alhaisempi ajonopeus voi säästää hengen

Hirvikolarit ovat vaarallisimpia eläinkolareita – alhaisempi ajonopeus voi säästää hengen
28.9.2022

Noin 60 prosenttia suomalaisista on joutunut läheltä piti -tilanteeseen hirven kanssa. Lähes joka viidenteen hirvikolariin liittyy ihmisten loukkaantumisia.

Kolarit eläinten kanssa ja niiden nouseva määrä ovat joka syksyinen haaste. Pohjola Vakuutuksen tietojen mukaan suurin piikki onnettomuuksissa on marraskuussa, mutta niitä sattuu eniten lokakuun ja joulukuun välisenä aikana. Ihmiset loukkaantuvat kuitenkin harvoin vakavasti eläinkolareissa. 

Hirvet ovat poikkeus, sillä lähes joka viidenteen hirvikolariin liittyy ihmisten loukkaantumisia.

”Ero on suuri verrattuna onnettomuuksiin metsän muiden isojen eläinten, kauriiden ja peurojen, kanssa. Niissä loukkaantumisia tapahtuu ihan yksittäisissä tapauksissa, Pohjola Vakuutuksen ajoneuvovakuuttamisesta vastaava johtaja Kristian Hiljander kertoo tiedotteessa. 

Pohjola Vakuutuksen kyselyn mukaan 60 prosenttia suomalaisista on joutunut läheltä piti -tilanteeseen vähintään kerran hirven kanssa. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2021 Suomessa tapahtui melkein 14 000 riistaonnettomuutta. Hirvikolareita näistä oli 1 680 kappaletta. 

Eniten kolareita sattuu tunti auringonlaskun jälkeen, hämärään aikaan. Ajonopeuteen kannattaa kiinnittää huomiota metsästysaikana ja hirvivaara-alueilla. ”Riski sille, että auto menee lunastuskuntoon, on kaksinkertainen, kun ajetaan yli 60 kilometriä tunnissa, Hiljander sanoo. 

Eläinkolarit ovat sekä ikäviä että kalliita. Keskimääräinen korjauskustannus on niissä noin 3 400 euroa, mutta hirvikolareiden korvaussumma ylittää jo 5 000 euroa. Hirvikolareiden kustannus on yli 20 prosenttia korkeampi verrattuna esimerkiksi peura- ja kauriskolareihin.

Hirvikolaroiduista autoista yli 30 prosenttia päätyy lunastukseen

Pohjola Vakuutuksen tietojen mukaan eniten kolareita tapahtuu peurojen ja kauriiden kanssa. Lähes puolet vuotuisista eläinkolareista on tällaisia. Autoilijat kolaroivat myös muun muassa villisikojen, supikoirien, kettujen ja lintujen kanssa. Lähes joka vuosi mukaan mahtuu myös yksittäinen kolari karhun kanssa. 

Pienemmät eläimet kuin hirvi, peura tai kauris, eivät aiheuta niin pahoja vaurioita autolle. Pohjola Vakuutuksen mukaan yli 30 prosentissa hirvikolareista vauriot ovat niin suuria, että auto on lunastettu korjaamisen sijaan. 

Auton ikä ja kunto vaikuttavat osaltaan siihen, että lunastetaanko auto vai ei. Hirvikolareissa lunastettujen autojen osuus on silti noin kaksinkertainen verrattuna jopa peura- tai kauriskolareihin. 

Suurimmat riskit joutua hirvikolariin ovat Keski-Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla, Pohjois-Karjalassa ja Lapissa. Vastaavasti riski törmätä peuraan tai kauriiseen on Pohjola Vakuutuksen mukaan todennäköisin Varsinais-Suomessa, Kanta-Hämeessä, Satakunnassa, Pirkanmaalla ja Uudellamaalla. 

Muista nämä asiat, kun autoilet syksyllä 

  • Aja valoisaan aikaan, virkeänä ja seuraa liikennemerkkejä. Ajaessasi pimeällä käytä kaukovaloja.
  • Maltti on valttia. Oikea tilannenopeus voi pelastaa henkiä.
  • Jos et ehdi jarruttaa ennen tielle juossutta hirveä, kannattaa yrittää väistää se takapuolelta. Tien yli lähtiessään hirvi yleensä jatkaa matkaa suoraan eteenpäin. 
  • Jos törmäät hirveen, varoita muuta liikennettä heti varoituskolmion ja hätävilkkujen avulla. Törmäyksestä hirven kanssa tulee aina ilmoittaa hätäkeskukseen, vaikka ihmisiä ei olisi loukkaantunut.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti