veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Hääpukua hankkimaan – uusi vai käytetty, mistä kannattaa ostaa?

Hääpukua hankkimaan – uusi vai käytetty, mistä kannattaa ostaa?
9.4.2024

Avioliiton solmimista voi juhlia monella tapaa: paljasjaloin hiekkarannalla, gourmet-aterialla läheisten kanssa tai juhlatiloissa lukuisien vieraiden ympäröimänä. Millainen hääpuku olisi se oikea nuorelle morsiamelle, varttuneemmalle, uudella kierroksella olevalle tai vaikkapa samaa sukupuolta olevalle parille? Mieti myös kestävää kuluttamista.

1. Uusi vai käytetty?

Hääpuku on turvallista ostaa erikoisliikkeestä. Ammattimyyjä näkee, millainen malli sinun vartalotyypillesi sopii parhaiten. Suomessa on hyviä liikkeitä, joihin kannattaa lähteä sovittamaan mallikappaleita pitkänkin matkan päästä. Usein suunnataan myymälään, josta löytyy mieleisen valmistajan mallistoa.

Sovitusaika varataan etukäteen. Jos liike perii sovitusmaksun, se hyvitetään ostetun puvun hinnassa. Mallin tultua valituksi puku valmistetaan tehtaalla. Uuden sovituksen ja korjausten jälkeen mekko on käyttövalmis noin puolen vuoden kuluttua. Aikaa kuluu yhtä lailla, jos puvun teettää ateljeeompelijalla.

Joskus unelmien puvun saa ostettua suoraan rekistä, jos hääpukuliike myy sample sale-tapahtumassa poistuvia mallikappaleita. Toinen nopea vaihtoehto on käytetty puku alan erikoisliikkeestä. Mallit ovat ajankohtaisia ja laatu hyvä. Helman pituuden tai saumojen korjailuun kannattaa kuitenkin aina varautua.

2. Muodissa nyt

Tänä vuonna puvuissa näkyy ilo ja leikkisyys. Esimerkiksi klassisen kaunista A-linjaa voi keventää sipaisemalla rusetit olkapäille. Yksinkertaiselta näyttävä puku voi olla takaapäin yllätys: selkä on ehkä hyvin avoin, tai siellä on säväyttävä koriste.

Pienillä yksityiskohdilla syntyy erilaisia tunnelmia: lisää olkaimettomaan pukuun vaikkapa irtohihat ja viitta. Hihat, hunnut, eri elementtien yhdistely ja myös kaksiosaiset puvut ovat nyt suosittuja. Instagram on hyvä kanava ideoiden etsintään. Muotia tärkeämpää kuitenkin on, että puku sopii kantajansa persoonaan ja tyyliin.

3. Millainen budjetti?

Kauniin käytetyn puvun voi saada muutamalla satasella. Edullisen uuden puvun voi löytää myös kaksi kertaa vuodessa järjestettävästä Love me do -häätapahtumasta, joka kerää useita erikoisliikkeitä saman katon alle. Puvun vuokraaminen on noin 30 % edullisempaa kuin ostaminen.

Jos haluat runsaasti yksityiskohtia ja parasta laatua, kalleimmat uudet puvut maksavat noin 2 000 – 3 000 euroa.

Hyvän puvun tunnistat siitä, että siinä on useita kerroksia kangasta ja tukirakenteet, jotka istuttavat puvun yllesi täydellisesti ja saavat vartalosi näyttämään upealta. Keskimäärin 1 000 – 2 000 eurolla saat tällaisen puvun. Muutaman vuoden ajan sillä on jälleenmyyntiarvoa käytettyjen hääpukujen liikkeissä.

4. Osta vastuullisesti

Hääpukuja valmistetaan myös halpatuotantona. Kulusäästöä ei synny siten, että käy sovittamassa pukuja kotimaisessa liikkeessä ja yrittää sitten verkossa tilata vastaavan mallin muutamalla kympillä ulkomailta. Kun puku saapuu, se on todennäköisesti huonosti istuva ja käyttökelvoton. Saumat on usein liimattu eikä ommeltu, joten istuvuutta ei voi parantaa. Kangas haisee oudoille kemikaaleille.

Kun hankit pukusi ompelijalta tai hääpukuliikkeestä, tiedät missä mekko on tehty, mitä aineita siihen on käytetty ja voit kysyä, millaisissa työoloissa valmistus tapahtuu. Puvussa voi käyttää myös kierrätysmateriaalia tai vintage-pitsiä.

5. Erilainen puku

Joku pääsee parhaaseen juhlatunnelmaan korsetissa ja prinsessapuvussa, toinen mukavassa housuasussa tai kevyessä mekossa. Naimisiinmenoikä on noussut lähelle 30 vuotta, ja moni pari on jo uudella kierroksella. Puvun väri voi olla valkoisen sijaan kerma, kulta, tumma tai jopa pikimusta. Värillisiä vaihtoehtoja löytyy liikkeiden juhlapukumallistoista.

Samansukupuoliset naisparit joutuvat usein näkemään vaivaa. Jos nainen ei näe itseään naisena, hän ei halua naisille suunniteltua jakkupukua. Usein puku kootaan eri osista, tai jokin osa teetetään. Alalla olisi paljon tilausta naisparien asujen suunnittelijoille.

Vinkit: Käytä kaksiosaisen puvun osia myöhemmin erikseen. Tai teetä häämekosta lapselle kastepuku!

Hääpukujen ostamisesta ja kierrätyksestä kertoi Love me do -häätapahtuman vastaava tuottaja Nonna Sjöberg.

Satu Alavalkama

Kuva: Love me do -häätapahtuman arkisto, Hehkukuva.

Kuvvassa suunnittelija Anna Lindhin moderneja luomuksia.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti