veronmaksajat.fi

KOTI

Apua, puhelin hukassa – näin taklaat vahingot

Apua, puhelin hukassa – näin taklaat vahingot
20.1.2022

Jos puhelin hajoaa, katoaa tai varastetaan, arki vaikeutuu. Hermotkin kiristyvät, jos epäilee puhelimen joutuneen vääriin käsiin. Minimoi sählinki jutun neuvojen avulla.

1. Varaudu puhelimen katoamiseen etukäteen

Työ puhelimen menettämisestä koituvien vahinkojen minimoimiseksi – ja korvaavan puhelimen käyttöönoton sujuvoittamiseksi – on aloitettava jo ennen kuin puhelin on mennyttä. Kernaasti jo silloin, kun se otetaan käyttöön.  

Näyttöukko päälle

Vahingot hukatusta puhelimesta jäävät minimiin, kun näyttölukitus on päällä – ja sen avaamiseen vaadittava pin-koodi tai salasana riittävän pitkä ja/tai vaikea. Voro ei silloin pääse käyttämään puhelinta tai palauttamaan sitä tehdasasetuksille kuin arvaamalla lukituksen purkavan koodin.

Lukituksen saa päälle puhelimen asetuksista. Varmista samalla, että lukitus menee automaattisesti päälle ja riittävän lyhyellä viiveellä.

Sormenjälkitunnistustakin voi toki suosia näytönlukituksen avaamiseen. Sen rinnalle on kuitenkin määriteltävä pin-koodi tai salasana, jolla puhelin aukeaa. Niinpä varkaustapauksissa sormenjälkitunnistuksesta ei viime kädessä koidu ekstrahyötyä. 

Vaihda puhelimen sim-pin

Telian turvallisuusasiantuntija Kristian Westerstråhlen tuntuman mukaan sim-kortteihin unohtuu luvattoman usein operaattorin asettama oletus-pin-koodi, joka varkaan on helppo arvata.

”Etelän maissa, etenkin Espanjassa, taskuvarkaat tekevät anastamiensa puhelimien sim-korteilla hyvinkin kalliita puheluita, jos simmin pin-koodia ei ole vaihdettu”, Westerstråhle sanoo. 

Ota käyttöön puhelimen varmuuskopiointi

Ei ole oikeastaan mitään syytä olla käyttämättä puhelimen varmuuskopiointia pilveen. Sen avulla uuden puhelimen käyttöönotto sujuu joka tapauksessa sutjakasti, kun vanhan puhelimen tiedot saa näppärästi ladattua uutukaiseen.

Palvelu on tarjolla sekä Androideille (Google-tilin varmuuskopiointi) sekä Applen iPhoneille (iCloud-varmuuskopiointi). Puhelimet tarjoavatkin tätä mahdollisuutta varsin pontevasti käyttöönotossa.

Samalla voi määrittää, mitä kaikkea haluaa varmuuskopioitavaksi. Varsinkin iPhone-käyttäjillä voi ilmaisen tallennustilan määrä tulla pian vastaan. Silloin on joko priorisoitava sisältöjä tai kaivettava kuvetta lisätilan ostamiseksi. 

Varmuuskopioinnin voi ottaa myöhemminkin käyttöön puhelimen asetuksista:

  • iPhone: Asetukset > [nimesi] > iCloud > iCloud-varmuuskopio.
  • Androidit (yleensä): Asetukset > Järjestelmä > Varmuuskopiointi).

Tätä juttua kirjoittaessani huomasin, että oman Oneplus-Androidini varmuuskopiointi ei ole toiminut esimerkiksi teksti- ja multimediaviestien osalta, vaikka kopiointi on asetettu päälle. Ongelma ratkesi kytkemällä Varmuuskopiointi-asetussivultapäälle Varmuuskopioi mobiilidatayhteydellä -ominaisuuden. Muutoin puhelin tekee varmuuskopioita vain wifi-verkossa ollessaan eli ei välttämättä koskaan. 

Puhelimen seurantasysteemit supattamaan

Kadonnutta puhelinta voi yrittää jäljittää puhelimien omilla seurantaominaisuuksilla – kunhan ne on vain laitettu päälle ennen katoamista!

  • Android-luureista ominaisuus löytyy yleensä asetuksista kohdasta Suojaus (tai Turvallisuus) -> Paikanna puhelin – jonka on siis oltava käytössä (jos ei, laita se päälle). 
  • Apple-puhelimissa polku on Asetukset > [nimesi] > Etsi iPhoneni. Napsauta se liukukytkimestä päälle, jos se ei ole jo. 

Puhelimen yhteydet reilaan

Tee tunnus operaattorisi itsepalvelusivustolle (Minun Telia, Oma Elisa, Oma DNA). Siellä voit sulkea puhelimen liittymän tilapäisesti vaikka sitten keskellä yötä, jos tilanne vaatii. Ota talteen myös operaattorisi asiakaspalvelunumero, jossa sulkeminen niin ikään onnistuu.

Puhelin on yhä useammin myös maksuväline, johon on liitetty maksukorttien tietoja. Niinpä puhelimen katoamisen varalta kannattaa ottaa talteen myös pankkien yhteinen maksukorttien sulkupalvelun numero 020 333. 

Varajärjestelyt pankkihommiin

Mobiilipankkien tietoturva on sangen tiukkaa tasoa. Niinpä pankin perustaminen uuteen puhelimeen ei suju välttämättä heittämällä.

Jos puhelin katoaa, verkkopankkisovelluksen pystyttämisessä uuteen luuriin auttaa, jos käytettävissä on varapuhelin pankkisovelluksineen. Pankkikohtaiset käytännöt vaihtelevat.

Kadonneen puhelimen mobiilipankin käytöstä poistaminen ja uuden puhelimen pankkisovellukseen tunnistautuminen kuitenkin lähtökohtaisesti helpottuvat, jos käytettävissä on varapuhelin pankkisovelluksineen ja Nordean tapauksessa myös tunnuslukusovellus tai tunnuslukulaite.

OP:n asiakkaat voivat tunnistautua uuteen mobiilipankkiin myös avainlukulistan avulla. Danske Bankin käytännöt eivät selviä täysin varmaksi pankin verkkosivujen perusteella. Danske ei vastannut lisätietopyyntöömme.

Pankkisovelluksen perustaminen uuteen puhelimeen – ja kadonneen puhelimen pankin deaktivointi – on toki mahdollista ilman tässä kuvailtuja varajärjestelyjäkin. Prosessi on silloin kuitenkin hitaampi, kun tarvitaan asiakaspalvelun apua ja mahdollisesti postitse lähettävää kirjautumisapua, esimerkiksi avainlukulistaa tai aktivoimiskoodia.

Puhelimen imei-koodi talteen

Rikosilmoitukseen varastetusta puhelimesta tarvitset puhelimen imei-koodin. Se löytyy myyntipakkauksesta tai näppäilemällä puhelimeen koodi *#06# – siis puhelimen virtuaalinäppäimistöltä, ikään kuin olisit soittamassa puhelua.

2. Puhelin kateissa – toimi heti!

Jos huomaat puhelimesi kadonneen, yritä soittaa siihen. Ehkäpä se on rehellisen löytäjän hallussa!

Jos kukaan ei vastaa, voit puhelimen seurantaominaisuuden ja siihen nivoutuvan etähallinnan avulla tehdä tempun jos toisenkin puhelimen löytymiseksi ja vahinkojen minimoimiseksi. Seuraavassa luetellut toiminnot onnistuvat Google- tai Apple ID -tunnuksellasi tietokoneen selaimella tai toisen puhelimen paikannussovelluksessa. 

Soita, lukitse, jäljitä, viestitä, piipitytä

Voit etänä laittaa näyttölukon päälle ja paikantaa luurin. Paikannuspalvelu näyttää puhelimen sijainnin kartalla niin pitkään, kuin siinä riittää akkua ja verkkoyhteyttä. Sen jälkeen tarjolle jää viimeisin sijainti.

Harkintasi mukaan voit myös tyhjentää puhelimen etänä. Puhelinta ei voi paikantaa etätyhjentämisen jälkeen. Jos tyhjennetty puhelin myöhemmin löytyy, sen voi ottaa uudestaan käyttöön vain sillä tunnuksella (ja salasanalla), joka siinä oli ennen tyhjennystä, ja palauttaa sisällön varmuuskopiosta. Tyhjäys ei ole omistajan kannalta siis ihan niin dramaattinen toimenpide miltä se kuulostaa.

Tosin uudelleenkäyttöönottoa kannattaa harkita toisenkin kerran, jos on epäilystä siitä, että puhelin on ollut väärissä käsissä. Ei ole mahdotonta, että kekseliäs varas olisi rakentanut puhelimeen vakoilujärjestelmän.

Kadonneen puhelimen voi laittaa etänä hälyttämään. Möykkä luonnollisesti auttaa paikallistamaan karkulaisen. Puhelimen näytölle voi myös lähettää viestin. Tämä on kätevää vaikkapa yhteystietojen välittämiseen, jos puhelin on ystävällismielisen löytäjän käsissä.

Sulut päälle

Tuloksettomien paikannusyritysten jälkeen liittymä kannattaa sulkea tilapäisesti. Nopeimmin tämä onnistuu operaattorisi itsepalvelusivustolla. Jos puhelimesi on järven pohjassa tai palanut poroiksi, liittymän sulkemisella ja muilla väärinkäyttöä estävillä toimenpiteillä ei tietenkään ole kiirettä.

Jos puhelin on varastettu, tee rikosilmoitus. Kätevimmin tämä onnistuu poliisin verkkosivuilla. Puhelimen imei-koodi on mainittava rikosilmoituksessa.

Operaattorisi voi pyynnöstäsi sulkea varastetun laitteen verkosta, kun toimitat asiakaspalveluun kopion rikosilmoituksesta. Varas ei sen jälkeen voi liittyä puhelimellasi matkapuhelinverkkoon, vaikka vaihtaisi siihen sim-kortin. Rikosilmoituksen tekoa ei kannata arastella.

”Jos puhelin löytyy myöhemmin ja rikosilmoitus peruutetaan, poliisi saa palautettua puhelimen takaisin verkkoon”, Elisan laiteliiketoiminnan johtaja Ville Valkama sanoo.

Jos vanhaa puhelinta vain ei löydy, tilaa operaattoriltasi uusi sim-kortti vanhalle numerollesi. Kun se liittyy matkapuhelinverkkoon, menetetyn puhelimen sim on lopullisesti käyttökelvoton.

Uuden sim-kortin tilaaminen vanhalle numerolle on sikälikin tärkeää, että tekstiviestillä lähetetty varmistuskoodi on osa monien palveluiden käyttämää kaksivaiheista tunnistautumista.

Kuoleta kortit, vaihda salasanat 

Kännykän selain tai sen sovellukset voivat muistaa talletettuja maksukortin tietoja niin, että pahimmassa tapauksessa voro pääsee piikkiisi ostoksille ilman eri varmistuksia, jos vain saa näytönlukituksen auki. Ainakin Amazonista voi tehdä tilauksia tähän tapaan.

Niinpä on viisasta myös kuolettaa pankkien sulkupalvelussa ne maksukortit, joiden tietoja kännykästä voi löytyä.

Kannattaa myös kiireen vilkkaa vaihtaa salasanat ainakin Amazonin kaltaisiin palveluihin, joilla voro voi tehdä tilauksia korttisi piikkiin. Myös esimerkiksi Paypal-maksuvälineen selainversio voi muistaa tunnuksesi ja salasanasi – ja lähettää ylimääräisen varmistuskoodin tekstarina – joten myös Paypalin salasanan vaihto kannattaa.

Varmuuden maksimoimiseksi on toki hyvä vaihtaa salasanat kaikkiin palveluihin, joita on kadonneella puhelimella käyttänyt. 

3. Uusi puhelin tulille

Jos toivo vanhan puhelimen löytymisestä on mennyt, ei kun uutta hankkimaan ja ottamaan käyttöön. Uusi puhelin tarjoaa mahdollisuutta varmuuskopion palautukseen, kun vain otat sen käyttöön vanhalla tunnuksellasi. Tärkeät tiedot, kuten kuvat ja tekstiviestit palautuvat – sikäli kuin olet liittänyt ne varmuuskopioinnin piiriin ja teknisiä ongelmia ei ilmene.

Tiedossa on tapauksia, joissa varmuuskopion palautus ei ole onnistunut ainakaan täydellisesti. Ainakaan Telian Kristian Westerstråhlen tiedossa ei kuitenkaan ole mitään lähtökohtaista ongelmaa palautuspalveluihin liittyen. Mahdolliset ongelmat liittyvätkin mitä ilmeisimmin varmuuskopioinnin puutteellisiin asetuksiin.

Myös sovellukset voi määrittää varmuuskopioitaviksi niin, että niitä ei tarvitse käsipelillä asentaa uuteen puhelimeen. Sovellukset eivät kuitenkaan ole kriittisimpiä varmuuskopioitavia, koska ne voi ladata aina sovelluskaupasta uudestaan – toisin kuin kameralla napsimasi kuvat tai tekstiviestit.

Yhä useampi sovellus tallentaa tiedot pilveen niin, että puhelimen uudelleenasennuksessa ne eivät hävitä tietojaan. Esimerkiksi suurimmat lippukaupat toimivat nykyisin tähän tapaan. Tiedustelimme Telialta ja Elisalta, josko niiden tiedossa olisi huonotapaisia sovelluksia, jotka säilövät tietojaan vain paikallisesti puhelimeen, mutta niitä ei ollut mainittavaksi asti.

Kari Ahokas 

Rahat, verot, työ & eläke, koti