veronmaksajat.fi

Miten toimia, kun markkinoilla myrskyää

Topias Kukkasniemi
Topias Kukkasniemi

Kestävä vauraus

Topias Kukkasniemi on Mandatum Asset Managementin täyden valtakirjan asiakassalkkujen seniorisalkunhoitaja, jota kiinnostaa etenkin maailmantalous ja vastuullinen sijoittaminen. Intohimoinen kestävyyslajien harrastaja, jolle myös vaurastuminen on maraton.

Navigare necesse est – purjehtiminen on välttämätöntä. Näillä sanoilla kerrotaan roomalaisen kenraalin Gnaeus Pompeiuksen rohkaisseen merimiehiään, jotka olivat haluttomia suuntaamaan merille myrskyssä.

Alkuvuonna myös sijoitusmarkkinoilla on puhaltanut hyinen viima, mikä saa osan sijoittajista etsimään turvasatamaa Pompeiuksen miesten lailla. Toiset taas koettavat haistella, mistä suunnasta puhuri seuraavaksi puhaltaa ja tehdä äkkikäännöksiä vauhdissa. Molemmat toimintatavat voivat käydä kalliiksi.

Toimivaksi tavaksi on osoittautunut jatkaa samalla kurssilla kuin muutoinkin. Kokosin alle ohjenuoria, joiden avulla itse navigoin myrskysäässä. 

Mieti, mikä on määränpääsi

Sijoitusmaailmassa keskustelu kääntyy luontaisesti sijoituskohteisiin. Siihen, mihin sijoittaa ja mihin ei. Siihen, millaisia äkkikäännöksiä kannattaa tehdä tuulen kääntyessä. Siihen, mikä on nyt hottia ja mikä ei.

Älkää ymmärtäkö väärin. Se, mihin sijoitetaan on toki tärkeää. Mutta yhtä tärkeää on, kuka sijoittaa.

Sijoittaminen ei näet ole kilpailua, jossa tarkoituksena on voittaa muut. Äkkikäännökset puolestaan sopivat oivallisesti optimistijollille, mutta sijoitussalkkua kannattaa ohjata kuin valtamerilaivaa. Silloin tärkeintä on päästä määränpäähän. Siksi valtamerilaivoilla on ennakkoon laadittu reittisuunnitelma, jota varallisuuden hoidossa vastaa sijoitussuunnitelma.

Sijoitussuunnitelma perustuu henkilökohtaiseen elämäntilanteeseen ja auttaa pääsemään asetettua tavoitetta kohti.

Mieti siis, mikä on tavoitteesi sijoittamisessa. Säästätkö eläkepäiviä tai keittiöremonttia varten vai ihan vain pahan päivän varalle? Tarvitsetko sijoituksistasi jatkuvaa kassavirtaa vai säästätkö kuukausittain lisää? Onko tarkoituksesi siirtää varoja seuraavalla sukupolvelle vai käyttää rahat itse? Tarvitsetko rahat parin vuoden päästä vai voitko sitoutua pidempään sijoitusaikaan?

Elämäntavoitteiden ympärille muodostettu sijoitussuunnitelma auttaa navigoimaan myös myrskysäällä, välttämään äkillisiä ja suunnittelemattomia suunnanmuutoksia ja vie näin varmemmin määränpäähän. 

Hajauta, jottei jollasi kippaa

Määränpäähän pääsemisessä keskeistä on välttää turhia riskejä. Sijoittajalla paras tapa hallita riskiä on hajauttaa sijoitussalkkuaan niin eri omaisuuslajeihin, eri maantieteellisille alueille kuin eri toimialoillekin.

Erilaisille kriiseille yhteistä on se, että niillä jokaisella on omanlaisensa juurisyy ja omanlaisensa seuraukset markkinoille. Finanssikriisissä myrskyn silmässä olivat pankit, koronakriisi puhalsi ilmat etenkin matkailualan osakkeista, alkuvuonna vastatuulessa ovat puolestaan olleet kasvu- ja teknologiayhtiöt.

Koska emme voi ennakolta tietää, mihin puhuri milloinkin iskee, salkun keskittäminen yhdelle toimialalle tai yhteen maahan on tarpeeton riski. Yksinäinen jolla kippaa helposti avomeren aallokossa. Hajauttaminen auttaa rajaamaan riskejä arvaamattomassa maailmassa.

Myöskään ajallista hajauttamista ei kannata unohtaa. Pitkällä aikavälillä salkun tuotolle tekee hyvää, jos uskaltaa ostaa myös myrskysäällä. Hyvä tapa tehdä näin on sijoittaa esimerkiksi kuukausittain markkinatilanteesta huolimatta. 

Muista, että riskien ottaminen on välttämätöntä

Jos on merenkulku välttämätöntä, niin sijoittamisessa samaa voi sanoa riskien ottamisesta. Nollakorkojen maailmassa kun turvasatama tarkoittaa tuotoista luopumista. Tuottohakuisen sijoittajan on yksinkertaisesti pakko pitää salkussaan ainakin jonkin verran osakkeita tai vaihtoehtoisia sijoituskohteita, jotka tarjoavat positiivisen tuotto-odotuksen.

Riittävä hajautus auttaa vähentämään sijoitussalkun riskejä, mutta ei poista niitä kokonaan. Näin ollen markkinoiden luonteeseen kuuluvat ajoittaiset myrskysäät ja salkun arvonheilunta. Yhtä tärkeää on muistaa, että myrskyn jälkeen koittaa poutasää.

Pompeiuksen lentävä lause sisältää toki myös toisen osan: vivere non necesse est – eläminen ei ole välttämätöntä. Loppuosa soveltuu kuitenkin sijoittamiseen huonommin. Pitämällä kiinni oman elämäntilanteen huomioivasta sijoitussuunnitelmasta ja hajauttamalla salkun riskejä, pääsee todennäköisesti määränpäähänsä.

Sijoitustoimintaa tehdään elämää varten, omien elämäntavoitteiden toteuttamista varten.

Topias Kukkasniemi

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan yksi ynnä kahdeksan?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit