veronmaksajat.fi

Varainsiirtoveron valuvikoja korjataan

Teemu Lehtinen

Maksajan asialla

Teemu Lehtinen on Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja. Seuraa Twitterissä @TeemuTLehtinen

Hallituksen esittämä varainsiirtoveron alennus on tervetullut helpotus verojärjestelmään. 

Hallitus korjailee samalla useita varainsiirtoverotuksen tunnistettuja valuvikoja. 

Varainsiirtoverotuksen yhtenä erityisenä ongelmana on ollut asunto-osakeyhtiöiden osakkeiden kauppojen verottaminen ankarammin kuin muiden arvopaperien. Asunto-osakkeilla vero on ollut 2 prosenttia, muilla arvopapereilla 1,6 prosenttia. 

Nyt tämä perusteeton ero poistuu viimeinkin, kun kaikkien osakkeiden ja arvopaperien varainsiirtovero alennetaan 1,5 prosenttiin. 

Hallitus myös lieventää eroa kiinteistöjen luovutusten ja muiden varainsiirtoverotuksen kohteena olevien kauppojen välillä. 

Varainsiirtoveron erikoisuus on ollut kiinteistökauppojen verottaminen selvästi muita kauppoja ankarammin. Tämä ero ei tosin vieläkään poistu kokonaan, mutta kuitenkin pienenee, kun kiinteistökauppojen varainsiirtovero alenee 4 prosentista 3 prosenttiin.

Kiinteistökauppojen ankaralla verotuksella on pitkät historialliset juuret. Vuoteen 1996 asti kiinteistökauppoihin kohdistui jopa 6 prosentin leimavero. Tästä on nyt höylätty jo puolet pois. Oikeansuuntaista. 

* * * 

Varainsiirtoveron alennus myös toivottavasti osaltaan piristää pahasti jumiutuneita asuntomarkkinoita. 

Asunto-osakkeiden ja kiinteistöjen kauppaan kohdistuva varainsiirtovero aiheuttaa turhaa ylimääräistä kitkaa asuntokauppoihin, joten veron aleneminen neljänneksellä on tervetullut askel kohti sujuvampia asunnonvaihdoksia. 

Tämä on tärkeää monesta syystä. Työn perässä muuttaminen helpottuu, samoin esimerkiksi eteneminen asumisuralla yksiöstä perheasuntoon. Kynnys uuteen kotiin alenee yleisesti, ja se on pelkästään hyvä asia. 

Alennus astui myös saman tien voimaan eli uusia alennettuja veroprosentteja alettiin soveltaa heti hallituksen annettua esityksensä. Tänä syksynä ei siis mitään kauppoja kannata lykätä näiden varainsiirtoveron muutosten takia. 

* * * 

Oma lukunsa on ensiasunnon ostajille tähän asti suunnattu vapautus varainsiirtoverosta, joka on poistumassa samassa yhteydessä. 

Tässä linjauksessa ongelmallisinta on ajoitus. Ensiasunnon verovapaus on hallituksen esityksessä poistumassa heti vuoden 2024 alussa. Tämä asettaa monet asuntosäästäjät hankalaan asemaan. 

Asuntosäästäminen on pitkäjänteistä toimintaa, jossa pitäisi voida kohtuudella luottaa säännösten pysyvyyteen. 

Monelle ensiasuntoa säästävälle tulee nyt syyttä suotta kiire, kun kaupat pitäisi lyödä lukkoon pikavauhtia jo ennen vuodenvaihdetta. Pahimmillaan ostaja sekä maksaa asunnostaan liikaa että hankkii asunnon liian aikaisin tarpeeseensa nähden. 

Käytännön vaikutus hallituksen aikataulusta on siis ensiasunnon säästäjien tarpeeton kannustaminen hätäilyyn asuntokaupoissa. 

Hallitus tulee myös samalla painottaneeksi tänä syksynä asuntomarkkinoiden vaakaa myyjien puolesta ja ensiasunnon ostajia vastaan. 

Ensiasunnon verovapautta olisikin ollut syytä kohtuuden nimessä jatkaa selvästi nyt esitettyä pidempään, vaikka siitä lopulta luovuttaisiinkin.

Teemu Lehtinen

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kahdeksan ynnä yhdeksän?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit