veronmaksajat.fi

Korot ja kustannukset nousevat – nukkuuko asuntosijoittaja yönsä rauhassa?

Hanna Isbom
Hanna Isbom

Hanna Isbom on Suomen Vuokranantajien yhteiskuntasuhdepäällikkö, joka innostuu politiikan lisäksi livemusiikista, taiteesta, matkailusta ja hyvistä oluista. Seuraa Twitterissä @HIsbom

Tavallisten suomalaisten innostus asuntosijoittamiseen on kasvanut huimasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Muutama vuosi sitten elettiin todellista asuntosijoitusbuumia, ja miinuskorkojen aika sai myös suuremmat toimijat sijoittamaan kiinteistöihin ja asuntoihin. Tämän seurauksena pääkaupunkiseutua riivannut asuntopula ja vuokrien ripeä nousu ovat taittuneet. Buumin voittajien ovat olleet vuokralaiset. 

Mediassa suhtautuminen asuntosijoittamiseen on ollut jokseenkin ristiriitaista. Asuntosijoittamisesta on kirjoitettu paljon myös negatiiviseen sävyyn ja pohdittu keinoja sen hillitsemiseksi. Julkisuutta saavat äkkirikastumistarinat vääristävät kuvaa asuntosijoittamisesta. Isolla velkavivulla ja riskillä toimivia kuitenkin on aika harvassa.

Suomessa on noin 360 000 yksityisten vuokranantajien omistamaa asuntoa, ja suurin piirtein yhtä moni suomalainen saa tuloja vuokra-asunnosta. Joukkoon mahtuu niin puolikkaan vuokra-asunnon omistajia kuin ammattimaista asuntosijoittamista harjoittavia. 

Viimeisen vuoden aikana vuokramarkkinoilla on eletty varsin poikkeuksellista aikaa. Vähentyneen kysynnän ja lisääntyneen tarjonnan myötä vuokrat ovat kääntyneet laskuun jopa pääkaupunkiseudulla.

Monet asuntosijoittajat ovat olleet uuden tilanteen edessä, kun vuokralaisen löytyminen on vaikeutunut. Kun vuokranantajien kustannukset kasvavat korkojen nousun ja inflaation kiihtymisen myötä, eikä vuokrissa ole juuri korotusvaraa, on sijoituksesta saatava tuotto pienempi.

Pitääkö asuntosijoittajan olla huolissaan? Kuten mikä tahansa sijoittaminen tai säästäminen, on myös asuntosijoittaminen pitkäjänteistä puuhaa. Osakekurssitkaan eivät sojota koko ajan ylöspäin, vaan rajutkin kurssivaihtelut kuuluvat asiaan. Pitkäjänteinen sijoittaja ei niistä hätkähdä. Asuntomarkkinoilla muutokset ovat harvoin pörssiromahduksen kaltaisia äkillisiä muutoksia, mutta riskeinä voi olla tyhjät kuukaudet, rästiin jäävät vuokrat tai kalliit remontit.

Niin kuin osake- tai rahastosijoittamisessakin, on myös asuntosijoittamisessa paremman ja huonomman tuoton kausia. Se kuuluu asiaan, ja siihen kannattaa varautua.

Makrovakauden näkökulmastakaan en olisi huolissani asuntosijoittajista. Pankkien stressitestit ovat varsin pitäviä, ja isolla joukolla yksityisistä vuokranantajista ei ole velkaa lainkaan. Suomen Pankin tilastojen mukaan asuntosijoittajilla on vähemmän ongelmia lainanmaksun kanssa, kuin omaa asuntoa lyhentävillä. Vastuullinen sijoittaja varautuu markkinamuutoksiin – ja nukkuu hyvin yönsä.

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kahdeksan ynnä yksi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit