veronmaksajat.fi

Asuntopolitiikan maaottelussa Suomi päihittää Ruotsin

Hanna Isbom
Hanna Isbom

Hanna Isbom on Suomen Vuokranantajien yhteiskuntasuhdepäällikkö, joka innostuu politiikan lisäksi livemusiikista, taiteesta, matkailusta ja hyvistä oluista. Seuraa Twitterissä @HIsbom

Viime viikolla silmiini osui kiinnostava kirjoitus Göteborgs-Postenissa. On myönnettävä, että tekstin näkökulma hiveli suomalaista mieltä. Kirjoittaja nimittäin moitti ruotsalaisia poliitikkoja liian vähäisestä Suomen tuntemuksesta. Puoluejohtajilta oli kysytty, mikä on parasta, mitä Ruotsi on saanut Suomelta. Vastaukset olivat arkisia. Sauna tai tuttu suomalainen.

Kirjoittajan mukaan ruotsalaisilla olisi paljonkin opittavaa Suomesta, ja nostaa esimerkeiksi koulujärjestelmän, suhtautumisen ydinvoimaan sekä maahanmuuttopolitiikan. Itse jatkaisin listaa asuntopolitiikalla. Siinäkin pärjäämme länsinaapureita paremmin.  

Suomi aloitti vuokrasääntelyn purkamisen jo 90-luvun alkupuoliskolla. Vaikka päätöstä silloin puoluekentän vasemmalta laidalta kritisoitiinkin, on aika harvakseltaan enää nähty vaatimuksia sääntelyn palauttamisesta. Seuraukset ovat olleet positiivisia, kun vapaa kilpailu on kasvattanut tarjontaa. 

Ruotsi sitä vastoin on jatkanut vuokrasääntelyä näihin päiviin asti. Järjestelmä on pysynyt melko ennallaan hallituspohjasta riippumatta, ja viime vuonna yritys keventää vuokrasääntelyä ajoi maan hallituskriisiin. Tukholmassa ja muissakin Ruotsin suurkaupungeissa kärsitään asuntopulasta. Vuokra-asunnon saaminen on vaikeaa ja pimeä markkina rehottaa. Vuokrakaton ja tiukan sääntelyn seurauksena kiinteistö- ja asuntosijoittajien into investoida vuokra-asuntoihin ei ole järin suuri.

Suomen toimiva vuokra-asuntomarkkina on suorastaan poikkeuksellinen koko Euroopan mittakaavassa. Terve kilpailu isojen markkinaehtoisten toimijoiden, yksityisten pienten vuokranantajien ja julkisomisteisten yhtiöiden välillä takaa vuokra-asunnon hakijoille valinnan mahdollisuuksia. Asuntotarjontaa on lisännyt runsas rakentaminen, jossa niin isoilla kuin pienillä yksityisillä investoinneilla on ollut merkittävä rooli.

Hyvän katsauksen Suomen ja Ruotsin vuokra-asuntomarkkinoiden eroista tarjoaa viime keväänä julkaistu laaja artikkeli ruotsalaista elinkeinoelämää edustavassa verkkomediassa. 30 vuoden takainen päätös Suomen vuokramarkkinoiden vapauttamisesta on synnyttänyt kaksi hyvin erilaista asuntomarkkinaa Pohjanlahden molemmin puolin. Näin maaottelun lähestyessä voi ylpeästi sanoa, että ainakin tästä kisasta Suomi selviää selvänä voittajana.

Hanna Isbom 

Kommentit (2)
 
  • Sakari niskanen 30.8.2022 14.00
     
    Miten asumistuki järjestelmä tukee markkinoita. Pappa (veronmaksajat) betalar ja paljon.
    Ilmoita asiaton viesti
  • Pete 3.9.2022 8.17
     
    Artikkeli oli mielenkiintoinen asuntopolitiikan osalta, mutta mitä tätä maata vaivaa kuin joka asiasta tehdään joku maaotteelujuttu nimenomaan Ruotsin ja Suomen välillä. Taas tulee Suomen huono itsetunto esille. Jopa silloin kuin joku asia on hyvä mitää korostaa että ollaan Ruotsia parempia. Ei sivistysmaassa näin pidä ajatella, eli että oletuksena on että Suomi on aina hävijä ja Ruotsi voittaa, mutta kun Suomi voittaa jossain tilastoissa niin ei osata sitä kunnolla esitellä vaan hyvin lapsellisella tavalla kysytään ulkomailla että mitä he tietävät Suomesta: sauna???? typerä kysymys.
    Ilmoita asiaton viesti

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan yksi ynnä seitsemän?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit