veronmaksajat.fi

VEROT

Verkkokauppojen kaupanteko EU:ssa helpottuu – alv-maksuihin muutoksia

Verkkokauppojen kaupanteko EU:ssa helpottuu – alv-maksuihin muutoksia
21.6.2021

EU:n arvonlisäverolainsäädäntö muuttuu, mikä helpottaa kuluttajakauppaa tekeviä verkkokauppoja. Heinäkuun alusta alkaen yritysten ei enää tarvitse rekisteröityä alv-verovelvolliseksi kaikkiin niihin EU-maihin, joissa ne myyvät tavaroitaan tai sähköisiä palvelujaan kuluttajille.

Jatkossa yritys voi rekisteröityä erityisjärjestelmään yhdessä EU-maassa. Järjestelmän kautta voi hoitaa keskitetysti arvonlisäveron ilmoittamisen ja maksamisen velvollisuudet. Erityisjärjestelmää voivat käyttää yritykset, jotka myyvät palveluita tai tavaraa EU:ssa asuville kuluttajille. Suomessa veroasiat voi hoitaa Omaverossa.

Verkkokauppias, ota käyttöön uusi järjestelmä

Jos verkkokaupan liikevaihto on vuosittain yli 10 000 euroa, yrityksen kannattaa käyttää uutta EU:n erityisjärjestelmää, jonka nimi on "One Stop Shop". Jos tätä järjestelmää ei ole käytössä, yrityksen pitää edelleen rekisteröityä alv-velvolliseksi kaikkiin niihin maihin, joihin se myy tavaraa tai palveluja kuluttajille. 

”Kun ottaa erityisjärjestelmän käyttöön, tavaroiden ja palvelujen kuluttajamyyntien verot voi ilmoittaa ja maksaa yhden EU-maan kautta.  Erityisjärjestelmää käyttävän yrityksen ei siis tarvitse ilmoittaa ja maksaa arvonlisäveroa jokaisen ostajan maahan erikseen”, ylitarkastaja Annaliisa Pöyhönen Verohallinnosta kertoo. 

"One Stop Shop" -järjestelmään voi rekisteröityä jo nyt Omaverossa. Rekisteröinti tulee voimaan 1. heinäkuuta. Erityisjärjestelmä on vapaaehtoinen.

Jo nyt osa suomalaisista yrityksistä käyttää “Mini One Stop Shop” -arvonlisäveron erityisjärjestelmää. Se kattaa vain tele-, lähetys- ja sähköisten palvelujen arvonlisäverot. Kaikki nykyistä järjestelmää käyttävät yritykset siirretään automaattisesti uuteen ”One Stop Shop” –järjestelmään, kerrotaan Verohallinnosta. Uusi järjestelmä kattaa kaikki palvelut ja tavaroiden myynnit EU-alueen kuluttajille. 

Pieni verkkokauppa voi hoitaa alv-asiat Omaverossa 

Jos verkkokaupan kuluttajamyynti muihin EU-maihin on kahtena peräkkäisenä vuotena enintään 10 000 euroa, yritys voi jatkossa halutessaan ilmoittaa ja maksaa kuluttajakaupan arvonlisäveron kotimaassaan. Aiemmin EU-maissa on ollut voimassa jäsenvaltiokohtaiset etämyynnin raja-arvot, joista nyt luovutaan. 

”Pienen yrityksen ei siis tarvitse välttämättä selvittää muiden EU-maiden alv-kantoja, joihin se tavaraa tai sähköisiä palveluja kuluttajille myy. Riittää, että toimii Suomen arvonlisäverosäädösten mukaan. Näiden pienten yritysten ei tarvitse myöskään liittyä ”One Stop Shop”-erityisjärjestelmään, Pöyhönen sanoo. 

Suomessa y-tunnukselliset yritykset voivat tehdä alv-rekisteröinnin ja hoitaa ilmoittamisen Omaverossa. 

Verkkokauppaa tekevällä pienellä yrityksellä pitää olla kiinteä toimipaikka vain Suomessa, jotta arvonlisäverot voi maksaa vain Suomeen. Arvolisäverojen maksaminen Suomeen onnistuu vain yrityksiltä, jotka myyvät tavaroita kuluttajille tai tele- lähetys- ja sähköisiä palveluja.  Näitä palveluja ovat esimerkiksi radiolähetyspalvelut, verkkosivujen isännöinti ja ohjelmistojen toimittaminen. 

Outi Airaksinen

Lisätietoa:  Arvonlisäveron erityisjärjestelmät (One Stop Shop) - vero.fi  

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti