veronmaksajat.fi

VEROT

Saimme perinnönjaossa omakotitalon – mistä ajankohdasta omistusaika alkaa?

Saimme perinnönjaossa omakotitalon – mistä ajankohdasta omistusaika alkaa?
14.8.2023

Isämme kuoli vuonna 1999. Häneltä jäi perintönä omakotitalokiinteistö. Äitimme oli kuollut jo aiemmin, ja ositus ja perinnönjako oli tehty ennen isän kuolemaa.

Isän kuolinpesä oli jakamattomana vuoteen 2022 asti, jolloin teimme perinnönjaon. Perinnönjaossa ei käytetty pesän ulkopuolisia varoja, ja kyseessä oli tasajako.

Saimme omakotitalon isän kuolinpesästä perinnönjaossa omiin nimiimme. Harkitsemme nyt talon myyntiä. Mistä ajankohdasta 10 vuoden omistusaika lasketaan, jos käytetään hankintameno-olettamaa luovutusvoiton laskennassa? Lasketaanko se isän kuolemasta vai perinnönjaosta? Kukaan meistä ei ole asunut talossa.

Verojuristi Harri Rajala vastaa:

: Hankintameno-olettamaa käytettäessä omistusaika lasketaan isänne kuolemasta, kun luovutusvoittoa lasketaan.

Koska myytävä omakotitalo on omistettu vähintään 10 vuotta, hankintameno-olettama on 40 prosenttia. Tällöin voitto on tasan 60 prosenttia jokaisen myyjän oman kauppahinnan murto-osuudesta. Hankintameno-olettamaa käytettäessä mitään kuluja ei saa vähentää.

Perintönä saadun omaisuuden omistusaika alkaa perittävän kuolemasta.

Jos osakas käyttää perinnönjaon yhteydessä pesän ulkopuolisia varoja saadakseen pesästä varoja enemmän kuin hänen laskennallinen perintöosuutensa on, omistusaika alkaa pesän ulkopuolisin varoin maksamaa vastiketta vastaavalta osin vasta perinnönjakohetkestä.

Jos oman perintöosuuden ylittävästä määrästä ei ole maksettu vastiketta, omaisuuden katsotaan tulevan tältä osin muilta perillisiltä lahjana. Lahjana saadun omaisuuden omistusaika alkaa siitä hetkestä, kun saa lahjan haltuun.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti