veronmaksajat.fi

VEROT

Aviopuolisolta rahaa metsäkauppoihin – onko kyse verotettavasta tulosta?

Aviopuolisolta rahaa metsäkauppoihin – onko kyse verotettavasta tulosta?
28.5.2024

Kuolinpesässä on viisi osakasta. Yksi myi osuutensa sisarelleen. Neljä osakasta perusti metsäyhtymän, jonka osuudet ovat 3 × 22 000 euroa ja 1× 44 000 euroa. Ostavalla sisarella ei ollut riittävästi rahaa, joten aviopuoliso siirsi omalta tililtään tuon summan puolisonsa tilille. Kummallakin on omat henkilökohtaiset tilinsä. Onko tuo siirretty summa verotettavaa tuloa?

Verojuristi Tuomo Lindholm vastaa:

Siirretty summa ei ole verotettavaa tuloa, mutta myös aviopuolisot voivat antaa toisilleen veronalaisia lahjoja. Tämä tarkoittaa, että toisen puolison henkilökohtaiselle omalle tilille lahjoitustarkoituksessa tehty rahan siirto on veronalainen lahja.

Jos lainaa puolisolleen rahaa ja siirtää ne tämän henkilökohtaiselle pankkitilille, syntyy puolisoiden välinen velkasuhde, josta on syytä laatia asianmukainen velkakirja. Rahan velaksi antaminen ei ole lahjaa.

Toisaalta puolisoilla voi olla käytössään yhteinen tili, jolle puolisot siirtävät rahaa elatuskykynsä mukaisesti ja jonka varoja käytetään perheen elantokustannusten kattamiseen. Tällaisesta tilistä ei muodostu verotettavaa lahjaa, vaan kyse on keskinäisen elatuksen järjestämisestä.

Lahjasta ei ole kyse, vaikka jompikumpi puolisoista käyttäisi tililtä enemmän varoja elantokustannuksiin kuin on sinne siirtänyt. Pelkkä yhteiselle tilille tallettaminen ei siirrä varoja toisen puolison omistukseen, eikä se siis ole lahjoittamista.

Lahjasta on sen sijaan kyse, jos yhden puolison varoja käytetään yhteiseltä tililtä toisen puolison hyväksi muuten kuin elatusvelvollisuuden perusteella. Tästä on esimerkiksi kyse,  jos puoliso nostaa varat omaan käyttöönsä ja hankkii niillä omaisuutta. 

LAHJAVEROLASKURI | Testaile laskuria Veronmaksajien verkkosivuilla! 

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti