veronmaksajat.fi

RAHAT

Uusi palkkiokatto hyydyttämässä vertaislainojen markkinat?

Uusi palkkiokatto hyydyttämässä vertaislainojen markkinat?
22.8.2019

Pikavippejä suitsiva lakimuutos hyydyttää myös yksityishenkilöiden välisiä vertaislainamarkkinoita – ainakin toistaiseksi. Vertaislainat ovat olleet piensijoittajien suosima sijoituskohde.

Nopeasti kasvaneet vertaislainamarkkinat notkahtavat Suomessa ainakin hetkellisesti, kun kaksi alan merkittävää toimijaa ilmoittaa lopettavansa toistaiseksi uusien vertaislainojen myöntämisen.

Myöskään piensijoittajat eivät voi tällä hetkellä sijoittaa uusiin lainoihin sähköisten palvelujen kautta.

”Syynä on syyskuun alussa voimaan astuva lakimuutos, jolla on pikalainojen ohella isoja vaikutuksia myös vertaislainoihin. Haluamme katsoa käytännön vaikutukset ennen kuin teemme päätöksiä jatkosta”, Lainaaja.fi-palvelun toimitusjohtaja Sami Törmä sanoo Taloustaidolle.

Myös vertaislainoja myöntävä Fixura kertoo, ettei se myönnä toistaiseksi uusia vertaislainoja tai kerää niihin sijoittajilta pääomia.

”Lakimuutos vaatii ansaintamalliin muutoksia, joiden kypsyttelyyn voi mennä kuukausia. Aiomme kuitenkin jatkaa vertaislainoja tulevaisuudessa”, Fixuran toimitusjohtaja Simon Sandvik toteaa.

Vertaislainamarkkinoiden kolmas toimija ja markkinajohtaja Fellow Finance sen sijaan sanoo, ettei lakimuutos vaikuta yhtiön toimintaa. Toimitusjohtaja Jouni Hintikan mukaan yhtiö aikoo jatkossakin myöntää vertaislainoja ja ottaa vastaan sijoituksia.

Palkkiokatto vie pohjan ansaintalogiikalta

Vertaislainat ovat yksityishenkilöiden toisilleen antamia lainoja, joita vertaislainayritykset välittävät ja hallinnoivat sähköisessä palvelussa.

Lakimuutoksen myötä myös uusien vertaislainojen vuosikorko saa olla syyskuusta lähtien korkeintaan 20 prosenttia.

Sami Törmän mukaan suurimmassa osassa vertaislainoja korko on nykyisin 8–20 prosenttia, joten korkokatolla ei ole suurta vaikutusta.

Sen sijaan lainasta perittäville maksuille asetettava katto laittaa uusiksi vertaislainayhtiöiden ansaintalogiikan. Esimerkiksi Lainaaja.fi on perinyt tähän saakka lainan ottajilta avausmaksun, joka on ollut 5–7 prosenttia lainasummasta.

”Jatkossa palkkioita on jaksotettava pidemmälle aikajaksolle”, Törmä sanoo.

Odotettavissa uusien lainahakemusten vyöry

Toinen syy uusien vertaislainojen lopettamiselle on Törmän mukaan se, että yhtiö odottaa lakimuutoksen johtavan lainanhakijoiden vyöryyn, kun ylivelkaantuneet kansalaiset hakevat kaikista mahdollisista paikoista uutta lainaa entisten velkojen kattamiseen.

Vertaislainayhtiöt kertovat arvioivansa tarkasti lainan hakijoiden kyvyn maksaa velka takaisin, mutta täysin aukottomia järjestelmät eivät ole. Mahdollisten luottotappioiden kasvu söisi tuottoja ja sijoittajien luottamusta vertaislainoihin.

”Lainan hakijoissa kepillä jäätä koettelevia on ollut jo tähän saakka aivan liikaa. Lainahakemuksista on hylätty noin 95 prosenttia. Uskomme, että rahoitushaasteiden parissa painivien kuluttajien määrä ja maksuhäiriöt lähtevät kasvuun uuden sääntelyn vuoksi hetkellisesti merkittävästikin”, Törmä sanoo.

”Haluamme nyt katsoa sivusta tilanteen kehittymistä ja keskittyä olemassa olevien lainojen hallintaan”, Törmä jatkaa.

Voimassa oleviin vertaislainoihin ja niihin tehtyihin sijoituksiin lakimuutoksella ei ole Törmän mukaan vaikutusta. Lainan ottajat lyhentävät lainoja lainasopimusten mukaan, ja lainojen pääoma- ja korkosuoritukset tilitetään sijoittajille entiseen tapaan.

Törmän mukaan sijoittajat voivat myös edelleen myydä ja ostaa vertaislainoja jälkimarkkinoilla. Tosin siellä kaupankäynti on ollut vähäistä uusien lainojen volyymiin verrattuna.

Tuotot tippuneet huippuvuosista

Vertaislainojen suosio on kasvanut viime vuosina, sillä ne ovat olleet piensijoittajille varsin tuottoisia sijoituskohteita. Tosin riskitkin ovat olleet merkittäviä. Lainan antaja kantaa yksin riskin, jos lainaa ei makseta takaisin.

Piensijoittajan vertaislainoista saama tuotto muodostuu lainan nimelliskorosta, josta vähennetään luottotappiot. Toiminnan alkuvaiheessa muutama vuosi sitten sijoitusten tuotot saattoivat nousta yli 20 prosentin. Huippuvuosista on nyt tultu selvästi alas, ja vertaislainayhtiöiden mukaan sijoittajan saamat keskimääräiset tuotot ovat asettuneet 7–12 prosentin tuntumaan.

Suomen Pankin mukaan vertaislainoja välitettiin vuonna 2018 suomalaisille kuluttajille yhteensä 150,1 miljoonan euron arvosta, mikä oli noin 40 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Matti Remes 

Juttua muokattu 23.8.2019 klo 14.00 tiedolla siitä, että Fellow Finance aikoo jatkaa vertailslainojen myöntämistä ja sijoitusten vastaanottamista.. 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti