veronmaksajat.fi

RAHAT

Lifa Air listautuu – jatkuuko FFP-maskien imu?

Lifa Air listautuu – jatkuuko FFP-maskien imu?
4.4.2022

KARON PÖRSSI Hengityssuojaimet ovat tarjouksessa Lifa Airin verkkokaupassa. Sadan kappaleen tukkupakkaus FFP3-maskeja maksaa erikoisalennuksen myötä vain 299 euroa eli kolme euroa kappaleelta.

Pikainen googlaus kertoo, että Puuilossa viiden kappaleen paketti FFP3-hengityssuojaimia maksaa 11,90 euroa. Kolmenkymmenen kappaleen pakkauksen hinta on 39,90 euroa; yhden kappaleen hinta painuu tällöin selvästi alle puoleen siitä, mitä Lifa Airin erikoisalennustukkupakkauksessa.

Näiden tarjousten edessä en ostaisi hengityssuojaimia Lifa Airin verkkokaupasta, vaikka olisin sen osakkeenomistaja ja olisin myynyt Puuilon osaketta lyhyeksi.

Sitä paitsi eikö hengityssuojaimista ja kirurgisista kasvomaskeista sekä niiden tuotantokapasiteetista ole valtavasti ylitarjontaa, kun rajoituksia ja maskipakkoja poistetaan koronarokotusten edistyttyä ja koronan kulkiessa läpi länsimaiden? Miksi ihmeessä merkitsisin tässä tilanteessa maskivalmistajan osakkeita sen listautuessa Helsingin pörssin First North -markkinapaikalle?

Korona toi jättipotin

Lifa Air on jo aikuisikään ehtinyt yhtiö: se on perustettu Hesasbest-nimisenä vuonna 1988. Aluksi se valmisti terveydelle vaarallisten aineiden käsittelyyn tarvittavia koneita ja laati sisäilmatutkimuksia. Liiketoiminta eli ja kehittyi. Yhtiö korjasi homevaurioita ja kuivasi kiinteistöjä. Reilu vuosikymmen sitten palveluliiketoiminta myytiin.

Toiminta oli pitkään pienimuotoista. Lifa Airin liikevaihto vuonna 2019 oli yhtiöesitteen alaviitteen mukaan 2,4 miljoonaa euroa ja käyttökate eli EBITDA 100 000 euroa.

Sitten tuli korona, ja Lifa Air painoi kaasua maskivalmistuksessa.

Vuonna 2020 Lifa Airin liikevaihto pomppasi 10,8 miljoonaan euroon ja viime vuonna jo 17,8 miljoonaan euroon. Kaiken lisäksi toiminta oli tuloslaskelman mukaan hyvin kannattavaa. Viime vuonna liikevoitto oli 5,2 miljoonaa euroa eli liikevoittoprosentti oli mainiosti lähes 30.

Yhtiöesitteeseen viittaamalla liitetyssä konsernitilinpäätöksessä liikevaihdon jakauma esitetään vain maantieteellisesti eriteltynä, ei liiketoiminta-alueiden mukaan. Lähes koko liikevaihto kertyi viime vuonna Suomesta, ja kansainvälisen myynnin osuus on laskenut vuodesta 2020.

Viime vuonna 80 prosenttia Lifa Airin liikevaihdosta kertyi viideltä suurimmalta asiakkaalta. Suurin asiakas toi yhtiön muotoilun mukaan "pääosan" viiden suurimman asiakkaan tuomasta liikevaihdosta. Siis yli neljäkymmentä prosenttia liikevaihdosta tuli yhdeltä asiakkaalta. Melkoinen riskikeskittymä!

Vaikutelmani on, että Lifa Airin liikevaihdosta viime vuonna selvästi suurin osa tuli FFP2- ja FFP3-hengityssuojainten myynnistä, jota täydensi kirurgisten suojainten myynti. Sen sijaan kahden muun liiketoiminta-alueen eli ilmanpuhdistinten ja ilmanvaihtohygieniatuotteiden myynti lienee ollut suhteellisen vähäistä. 

6G-start up?

Kasvojen peitoksi vetäistävien maskien alla on Lifa Airin vanha perusbisnes, joka kansainvälisen myynnin perusteella tosin tuntuisi olevan laskusuunnassa. Samalla siellä on Lifa Airin tulevaisuus.

En oikein jaksa uskoa, että FFP2- ja FFP3-suojaimilla pystyisi tekemään kovin kiinnostavaa liiketoimintaa lähivuosina. Lifa Airin tulevaisuus nojaakin kasvomaskien sijaan ilmanpuhdistin-liiketoimintaan. Lifa Air aikoo tuoda markkinoille edullisempia, kuluttajakäyttöön tarkoitettuja ilmanpuhdistimia, ja erityisesti yhtiö nostaa esiin kannettavia, henkilökohtaisia ilmanpuhdistimia.

Yksi tällaisista tuotteista on 6Gcool-niminen kaulassa kannettava laite, jonka luvataan poistavan ilman epäpuhtaudet lähiympäristössä. 6Gcoolia näytään myytävän verkkokaupassa 150 eurolla.

Jos ihmiset laajasti ryhtyvät ripustamaan tuollaisia laitteita kaulaansa samaan tapaan kuin älyrenkaita sormiinsa – en pidä sitä mitenkään mahdottomana –, Lifa Air varmaankin menestyy. Toisaalta jos tuoteryhmän suosio yltyy kovaksi, markkinoille ilmaantunee kilpailevia tuotteita ja kannattavuus painuu.

Lifa Airia voi minusta tarkastella myös kaulaan ripustettavaa ilmanpuhdistinta valmistavana start upina, joka pitkästä historiastaan huolimatta on uuden kynnyksellä. Tällaista tarkastelua hankaloittaa se, ettei Lifa Air kuvaa ilmanpuhdistinten markkinaa eikä erityisesti kannettavien ilmanpuhdistimien markkinaa järin konkreettisesti eikä avaa sitä, kuinka se itse uskoo markkinoiden kehittyvän. Globaaleja miljardimarkkinoita koskevilla ennusteilla on kovin vähän tekemistä pienen suomalaisyhtiön mahdollisuuksien kanssa.

Yhtiön liikevaihtotavoitteet nojaavat juuri edullisempiin ilmanpuhdistimiin ja kannettavien henkilökohtaisten ilmanpuhdistimien kaupalliseen läpimurtoon. Lyhyenkin verkkokauppasurffailun perusteella ilmanpuhdistinten markkinan voisi kuvitella olevan kovin. Mitkä olisivat Lifa Airin menestyksen avaimet, jos se nykyisillä ilmanpuhdistimillaan ei ole saanut kaavittua kasaan kovin kummoista liikevaihtoa?

Rahaa omistajille kiertotietä 

Lifa Air kerää First North -listautumisannillaan enintään reilut 18 miljoonaa euroa. Alustavasti osakeanti koostuu kolmesta miljoonasta osakkeesta, mutta määrää voidaan lisätä peräti 2,4 miljoonalla osakkeella, jos kysyntää ilmenee. Osakkeen hinta yleisö- ja instituutioanneissa on 3,40 euroa.

Ankkureiksi houkutellut EAB:n ja Säästöpankkien rahastot ovat sitoutuneet merkitsemään osakkeita yhteensä 4,5 miljoonalla eurolla, ja haluamansa osakkeet ne myös saavat. Annin läpimeno ainakin kolmen miljoonan osakkeen osalta näyttää todennäköiseltä.

Vaikka Lifa Airin First North -listautumisanti on puhtaasti osakeanti eli nykyiset omistajat eivät myy omistuksiaan, Lifa Airin nokkamies ja suurin omistaja Vesa Mäkipää saa välillisesti merkittävän osan sijoittajilta tulevista rahoista. Tämä johtuu siitä, että Lifa Air suunnittelee ostavansa tytäryhtiönsä Lifa Air Internationalin kokonaan itselleen.

Tällä hetkellä Lifa Air omistaa Lifa Air Internationalista 43 prosenttia, ja loppuosuuden hinnaksi on sovittu 2,85 miljoonaa euroa. Lifa Air Internatiolin omistajia ovat Vesa Mäkipään lisäksi sen toimitusjohtaja Benjamin Shum määräysvaltayhtiönsä kautta ja Vesa Mäkipään poika, Lifa Airin hallituksen jäsen Eppu Mäkipää sekä kaksi muuta henkilöä.

Lifa Air Internationalin ja muiden Lifa Airin tytäryhtiöiden osakkeiden myyminen on ollut viime vuosina Lifa Airin toimitusjohtajan Vesa Mäkipään keino nostaa rahaa firmastaan. Viime vuonna hän myi Internationalia 1,7 miljoonalla eurolla. Palkkaa Mäkipää ei viime vuonna saanut, toissa vuonna hänelle maksettiin 20 euroa. Näin yrittäjän omat palkkakulut eivät ole olleet pienentämässä Lifa Airin viime vuosien tuloksia.

Sen sijaan tämän vuoden alusta palkka on ilmeisesti alkanut maistua, sillä yhtiöesitteen mukaan Vesa Mäkipäälle on maksettu alkuvuoden aikana 40 000 euroa. 

Peruutuspeilin perusteella edullinen 

Osakeannin myötä Lifa Airin osakemäärä nousee enintään 13,3 miljoonaan kappaleeseen ja markkina-arvo 3,40 euron merkintähinnalla 45 miljoonaan euroon. Siitä suuri osa on annilla kerättyä rahaa.

Kun Lifa Airin viime vuoden nettotulos oli 4,0 miljoonaa euroa, p/e-luvuksi tulisi 11, mikä on matala kovassa kasvussa olevalle erittäin kannattavalle yhtiölle.

Lifa Air on ollut kovassa kasvussa ja erittäin kannattava, mutta onko se sitä myös jatkossa? Onko näkymä tuulilasin läpi samanlainen kuin peruutuspeiliä katsomalla?

Jos yhtiöltä itseltään kysyy, vastaus on myöntävä. Lifa Air kertoo tavoittelevansa keskipitkällä aikavälillä keskimäärin 25–30 prosentin vuotuista liikevaihdon kasvua ja 60 miljoonan euron liikevaihtoa vuoteen 2026 mennessä. Liikevaihtotavoite on laadittu sillä oletuksella, että Lifa Air onnistuu laajentumaan edullisempien ilmanpuhdistimien markkinaan ja että kaulassa kannettava laite lyö itsensä läpi.

Taloudellisissa tavoitteissaan Lifa Air maalailee myös biopohjaisten hengityssuojainten nopeaa kasvua sen jälkeen, kunhan niitä saadaan myyntiin.

Keskipitkällä aikavälillä Lifa Airin tavoitteena on vähintään 20 prosentin käyttökate eli EBITDA.

Jos uumoiltu liikevaihdon kasvu ja kannattavuus toteutuvat ilman että yhtiön tarvitsisi painaa merkittävästi uusia osakkeita nyt printattavan enimmäismäärän lisäksi, Lifa Airin osake on halpa.

En usko, en osta 

Sijoittamisessa fiilis vaikuttaa paljon. Oma fiilikseni Lifa Airista on negatiivinen. En usko, että yhtiö pystyy kasvamaan lupailemallaan tavalla tulevien vuosien aikana, en usko kannattavuuden säilymiseen. Enkä siksi merkitse osakkeita osakeannissa, vaikka edullisen historiallisen arvostuksen myötä osakkeelle voikin povailla positiivista alkua First Northissa.

Tälle vuodelle Lifa Air ennakoi 5–8 miljoonan euron käyttökatetta. Jos se toteutuu, osakekurssilla on hyvät edellytykset nousta ja pysyä listautumishintaa korkeammalla tasolla. Listautumisannissa saatavien rahojen turvin Lifa Air pystyy kehittämään uusia tuotteitaan ja edistämään niiden menekkiä.

Pidän myös selvänä, että kiinnostus ilmanpuhtauteen kasvaa. En omista ilmanpuhdistinta, mutta hyvin voisin ostaa sellaisen. Jos minulla olisi toimisto ja siellä työntekijöitä, hankkisin toimistoon ilmanpuhdistuspömpelin.

En kuitenkaan saa otetta Lifa Airista. Kun yhtiö piilottaa aiemman vaatimattoman liikevaihtonsa alaviitteeseen ja luonnehtii erittäin keskittynyttä asiakaskuntaansa maalailemalla, että asiakaskunta on monipuolinen ja kattaa useita eri toimialoja, sen viestintä ei erityisesti rakenna sellaista luottamusta, jota sijoituskohteessa arvostan.

Lifa Airin merkittävät osakkeenomistajat ovat sitoutuneet olemaan myymättä nykyisin omistamiaan osakkeita vuoden kuluessa listautumisesta. He vaikuttaisivat siis uskovan, että vuoden kuluttua heidän osakkeidensa arvo on nykyistä suurempi.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti