veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Nyt tai ei koskaan Teemu!

Antti Aarnio

Tuttavani Teemu on ravintoloitsija ja ottaa riskiä. Hän laajentaa yritystoimintaansa ja perustaa uuden ravintolan lokakuussa Helsingin keskustaan. Hän ei valita paikallisen sopimisen vaikeudesta vaan on käärinyt hihat ja ryhtynyt hommiin tunteja säästämättä, aivan kuten menestyneet yrittäjät vaikuttavat tekevän. Yrittäjäjärjestöissä näytetään taas keskittyvän nyt enemmän suunpieksentään. 

Suomen taloustilanne on kääntynyt aurinkoisempaan suuntaan, ja se pelaa ravintoloitsijan pussiin. Moni kuluttaja luottaa Suomen ja oman taloutensa kehittyvän varsin mukavasti. Kuluttajaindeksi on kehittynyt nousujohteisesti viime kuukausina. Tuhoon tuomittu Suomi ei vaikuta olevan sitä ainakaan kuluttajien keskuudessa, sillä kuluttajien odotukset erityisesti Suomen talouden kehityksestä ovat nousseet. Kuluttajien ostovoima on kehittynyt yllättävän mukavasti viime vuosina, varsinkin työpaikkansa säilyttäneillä. 

Hallituksen veronalennusten myötä palkansaajien ostovoima nousee positiiviseksi ensi vuonna.  Yksityisen kulutus on kannatellut Suomen sinänsä vaatimatonta talouskehitystä ja on noussut entistä tärkeämmäksi. Yksityisen kulutuksen osuus on noussut yli 55 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Taidamme ainakin pysyä hengissä toisiemme paitoja pesemällä tai ainakin ruokaa tarjoamalla?

Teemun menestystä siivittää myös työttömyyshuipun ohittaminen, näyttää siltä, että työttömyyden pahin huippu on jo koettu ja työllisyys alkaa hiljalleen parantua. Uuteen ravintolaan riittänee asiakkaita myös senkin takia, että kaupungistuminen ja muuttoliike kasvukeskuksiin on voimakasta. Helsingin seudun väestönkasvu jatkuu siis nopeana.  Rakennusalalla taotaan nyt vasarat kuumina uusina asuntoja ja toimitiloja. Rakentamisen investoinnit ovat nousseet vuodessa noin 12 prosenttia.

Teemun ja muiden yritysten kasvunäkymät ovat paremmat kuin moneen vuoteen. Investoinnit, kuten Teemun uusi ravintola, lisääntyvät tulevina vuosina ja edesauttavat talouskasvua. Toki investointien huippuvuosista ollaan yhä lähes 20 % jäljessä, mutta käänne on ylöspäin. Tuore Danske Bankin, Eteran ja Fennian TNS Gallupilla teettämästä tutkimus todistaa samaa. Pk-yrittäjät ympäri Suomen suhtautuvat tulevaisuuteen yleisesti ottaen valoisasti. Tutkimukseen vastanneista yrittäjistä 63 prosenttia pitää yrityksensä tulevaisuudennäkymiä hyvinä tai erittäin hyvinä, ja he uskovat myös kasvuun.

Suomi on yhä hyvä paikka ahkerille Teemun kaltaisille yrittäjille, jotka uskaltavat tarttua eteen tarttuviin tilaisuuksiin. Kun talousnäkymät ovat parantumassa, moni yrittäjä toivottavasti tuumii: nyt tai ei koskaan. 

Antti Aarnio on STTK:n elinkeinoasioiden päällikkö

Kirjoittajasta

Antti Aarnio

Antti Aarnio on STTK:n elinkeinoasioiden päällikkö. Seuraa @KingiAntti Twitterissä.

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.