veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Uuden pankkikriisin vaara

Tomas Hildebrandt

Eurooppalaisilla pankeilla menee huonommin kuin koskaan. Euroopan Stoxx 600 -indeksiin kuuluvien pankkien osakekurssit ovat keskimäärin samoilla tasoilla kuin finanssikriisin pohjilla vuonna 2009 –  67 prosenttia alle kriisiä edeltäneiden huipputasojen. Pankki-indeksi on kehittynyt toimialaindekseistä kaikkein heikoimmin. Ero yleisindeksiin ei ole kymmeneen vuoteen ollut näin suuri.

Pankkien osakkeenomistajat ovat maksaneet korkean hinnan finanssikriisin siivoamisesta. Raha olisi tuottanut paljon paremmin muissa sijoituskohteissa. Näkymät ovat edelleen epävarmat ja huonot, joten kuka haluaa kasvattaa pankkisijoituksia tai lisätä pääomaa juuri niihin? Halpoja pankkiosakkeet toki ovat. Stoxx-indeksiin kuuluvien pankkiosakkeiden keskimääräinen price-to-book-arvo on 0,62.

Hetken aikaa näytti siltä, että taseiden siivous ja luotonannon riskien hillitseminen vakauttaisi tilanteen. Tilanne on kuitenkin muuttunut nopeasti ja merkittävästi kiristyvien vakavaraisuusvaatimusten ja negatiivisten keskuspankkikorkojen myötä.

Basel 3 -vakavaraisuuskehikko lisää pankeilta vaadittavan oman pääoman määrää, kiristää huonojen luottojen käsittelyä taseissa ja vähentää riskillisten luottojen antoa. Pankkien luotonannon kasvattaminen onkin ollut käärmeen työntämistä pyssyyn.

Taseriskien hallitsemiseksi pankkien on myös ollut pakko niellä valtionlainojen negatiiviset tuotot. Eikä keskuspankkikaan ole halukas ottamaan vastaan pankkien ylimääräisiä likvidejä varoja, vaan rokottaa niitä miinuskorolla.

Oman pääoman vahvistamiseen suunnitellut uudet instrumentit eivät näytä tuovan helpotusta. Niin sanotut CoCo-lainat (Contingent Convertibles, ehdolliset vaihtovelkakirjalainat) ovat osoittautuneet vaaralliseksi kiikkulaudaksi pankkien rahoittajille.

Deutsche Bankin CoCo-lainan arvo romahti 21 prosenttia viikossa pankin ilmoitettua odotettua huonommasta tuloksesta. Pankin osake on laskenut yli 30 prosenttia yhdessä kuukaudessa.

Myös monen muun pankin, kuten Société Généralen, tulos on tuottanut pettymyksen. Ranskalaispankin osakekurssia rangaistiin 15 prosentin pudotuksella. Paineessa ovat myös italialaiset pankit, joiden järjestämättömiä luottoja on alettu tutkia tarkemmin.

Maailmantalouden epävarmuuden jatkuessa pankkeja uhkaa jälleen luottamuksen rapautuminen. Negatiivisilla koroilla ei asiakkaiden talletuksia ole helppoa houkutella.

Tilanne ajautuu huonosta vieläkin huonommaksi, jos pankkien vakavaraisuus alkaa sulaa ja rahoituksen saaminen vaikeutuu. Pankkien vakavaraisuus on nyt parempi kuin aiemmin, mutta talouden taantuman toteutuminen kasvattaisi riskejä.

Tomas Hildebrandt Evli Pankin markkinastrategi ja seniorisalkunhoitaja

Kirjoittajasta

Tomas Hildebrandt

Tomas Hildebrandt on Evli Pankin seniorisalkunhoitaja ja markkinastrategi.

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.